U-Boot VII C/41 atlantic ver. , skala 1/72 revell

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

U-Boot VII C/41 atlantic ver. , skala 1/72 revell

Postprzez wallenrode » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 11:46

Witam , zakupiłem w/w model i pomału będę przymierzał się do jego wykonania.
Na chwilę obecną zbieram materiały oraz narzędzia - kwestią do wyboru będzie narzędzie do jego pomalowania - czy zestaw humbrola ( pistolet + puszka ) czy może pistolet + kompresor - tu bym poprosił o poradę.
Dodatkowo zostaje jeszcze sposób wyfrezowania otworów w kadłubie ale z tym raczej nie będę miał problemów czyba że które zostawić "pełne" - też bym poprosił o radę.
Poza tym sklejałem kiedyś modele ( z 15 lat wstecz ) głównie pojazdy pancerne w 1/32 malowane pędzlami.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
wallenrode

Reklama

Re: U-Boot VII C/41 atlantic ver. , skala 1/72 revell

Postprzez Ostach » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 18:37

Masz tutaj proszę link do mojego warsztatu http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=172&t=7183 Ten sam zestaw, może coś Ci się przyda a kilka rzeczy na pewno zrobisz lepiej bo ja niektóre odpuściłem.
Jeśli masz mocne nerwy i dużo czasu to możesz obejrzeć warsztat Siary: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=1907
Tzn w porównaniu z Siarą, ja odpuściłem cały model :D

Co do malowania. Krótka piłka. Aerograf i kompresor. Potraktuj to jako inwestycję.

Frezowanie.
Można dremelem z frezem jakimś kulkowym.
Ja frezowałem wiertarką z frezem średnicy 1mm w kształcie mniej więcej gruszki.

Poświęć dużo uwagi instalacji do połączeniu chrap z kioskiem. Dodatkowym dużym brakiem w modelu jest brak luków z tyłu kiosku. Ja za późno znalazłem odpowiednie zdjęcia i zlamiłem z tymi elementami.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez wallenrode » piątek, 27 stycznia 2012, 12:04

Obrazek

Witam , zamieszczam zdjęcie gromadzonej literatury odnośnie niemieckich okrętów podwodnych z okresu II WŚ.
Na chwilę obecną zastanawiam się czy wykonywać model z jak najbardziej dokładnym oddaniem wewnętrznej konstrukcji - z linków które z ciekawością przejrzałem poraziło mnie wykonane "realne odzwierciedlenie" za poszyciem jakie wykonali "koledzy" z forum. Szacunek.
Dodatkowo niezbędnym materiałem jaki poszukuję jest właśnie zestaw "blaszek" trawionych.... tu bym poprosił w miarę mozliwości o jakiś namiar - nigdzie nie mogę ich zlokalizować.
Pozdrawiam.
wallenrode

Postprzez klajus » piątek, 27 stycznia 2012, 12:35

A jakie te blaszki mają być?
Bo w 5 sekund znalazłem coś takiego w moim ulubionym sklepie:
http://www.sockelshop.de/catalog/produc ... s_id=22245
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez wallenrode » sobota, 28 stycznia 2012, 12:26

Witam , właśnie o te blachy mi chodzi , z tym że szukam ich w PL.
Pzdr.
wallenrode

Postprzez Gregor533 » sobota, 28 stycznia 2012, 16:48

To co znalazł Klajus to zestaw Eduarda nr 53008 do modelu VIIC a Ty masz VIIC/41. Potrzebujesz zestaw nr 53015. Do kupienia np. tutaj:
http://www.mojehobby.pl/Eduard-UaBoot-V ... 52578.html
lub
http://www.martola.com.pl/pl142/produkt ... ot_VIIC_41
Powodzenia !
Gregor533

Postprzez Maksiu » piątek, 3 lutego 2012, 22:40

Jestem ciekaw tego modelu, będę zaglądał.
Maksiu

Postprzez wallenrode » sobota, 4 lutego 2012, 15:12

Witam , w dalekich planach mam zamiar wykonać "dioramę" bunkra dla tego u-boota - np. port macierzysty "Lorient" .
Będzie to przekrój podłużny A-A .
Na chwilę moje prace są na etapie dopasowywania kadłuba do pokładu oraz wykonywanie pierwszych otworów przelewowych.
Dopasowałem wiertło 2,0 mm i za pomocą zwykłego chwytaka nawiercam na lewej burcie poczynając od dzioba.
W najbliższych dniach zamówię blachy trawione - tu wielkie dzięki koledze Gregor533 za linki ,dodatkowo wybieram się do sklepu jubilerskiego po zestaw dokładnych narzędzi - mniejsze wiertła , frezy , brzeszczoty jubilerskie , papiery ścierne itp.
Najgorsza sprawa - finansowa - to sprzęt do malowania i tu cały czas jestem w dylemacie - puszki czy kompresor....
Zdjęcia zamieszczę w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
wallenrode

Postprzez Ostach » sobota, 4 lutego 2012, 21:24

puszki = fail
kompresor = win

Puszki mają to do siebie że są drogie, wyczerpują się w najmniej oczekiwanym momencie. Opłacą się, jeśli to ma być Twój jedyny model w życiu a po jego ukończeniu sprzedajesz cały warsztat.

Możesz kupić kompresor, a jeśli nie spodoba Ci się cała ta zabawa możesz próbować go sprzedać - ktoś kupi używany z małym przebiegiem. Ja na przykład kupiłem używany.

Kompresor ma też tę przewagę nad puszkami, że masz kontrolę nad ciśnieniem. Ja też kiedyś stawałem przed takim wyborem i teraz wiem, że pójście od razu w kompresor zamiast w puszki było dobrą decyzją.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez wallenrode » niedziela, 5 lutego 2012, 16:44

Witam , dziękuję Ostach za poradę i chyba tak zrobię - gdyż czeka na mnie jeszcze "kociak" Tiger I z dragona więc trochę malowania będę miał.
Zamieszczam kilka fotek z pierwszych przymiarek i prac.
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wallenrode

Postprzez Ostach » poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:26

Pamiętaj, żeby od wewnątrz plastik pocienić albo otwory przelewowe będą wyglądać jakby były zrobione w burcie pancernika.
Ostach

Postprzez wallenrode » środa, 8 lutego 2012, 18:09

Witam , a jaki polecisz zestaw do malowania... nie musi być super profesjonalny.
wallenrode

Postprzez wallenrode » poniedziałek, 20 lutego 2012, 12:07

Witam , krzystając z wolnego czasu i po zdobyciu rkilku frezów przystąpiłem do "pocieniania" blach kadłubów przy otworach przelewowych. Warsztat pracy do zwykła wiertarka przymocowana do imadła i odpowiednie obroty - praca wre.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wallenrode

Powrót do Szkutnicze