[Okręt 1:350] USS Oliver Hazard Perry FFG7 ACADEMY początk..

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

[Okręt 1:350] USS Oliver Hazard Perry FFG7 ACADEMY początk..

Postprzez dymcio111 » środa, 8 lutego 2012, 22:09

Witajcie ;o)

To mój pierwszy post na forum i temat :)
Mam na imię Damian, 23 latka, Olsztyn.
Co do doświadczenia mojego to za czasów chyba podstawówki-gimnazjum sklejałem: czołg Abrams z ruchomymi gąsienicami który mógł jeździć :), helikopter Apatche, no i chyba był jeszcze jakiś samolotot coś F15 czy F16 coś z myśliwców. Raczej wiadomo że w tamtym moim wieku szaleństwa nie było co do jakości sklejania, jak i nie miałem takich możliwości jak internet w domu, fundusze własne itp... Tak się składa że kiedyś się zastanawiałem czy pobawić się w to jeszcze :mrgreen: brat jakiś rok temu kupił okręt i z niego skleił tylko mały helikopterek i do reszty chyba stracił zapał :P Także wziąłem od niego kilka rzeczy które miał kupione i sam dokupiłem jeszcze kilka akcesoriów. Jakieś małe szczypce boczne chyba mam to bym miał do wycinania z ramek :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Pilniki, matę, i skalpel zamówiłem wczoraj czekam aż dojdą. Nie wiem jak cenowo wychodzą zapasowe ostrza do Olfy i Excela co mam, porównanie będę miał który solidniejszy itd, może w ostateczności o ile dam radę to zapytam sprzedawcy i może wymienię Excela w sklepie zanim otworze na coś innego czy na pensete jakąś jeszcze...

Z tego co się orientuje to na instrukcji montażu jest więcej kolorów farb potrzebnych może będzie lepiej więcej odcieni dokupić :?:

Z pędzelków mam: 0 ; 00; 8 . Kilka pustych opakowań po tabletkach też się znajdzie w razie czego. Po papiery ścierne jak byłem to z gradacjami 400, 600,1000 i większe to mieli tylko same Wodne, nadadzą się :?:
i jakie polecacie :?:

Jeśli macie jakieś sugestie odnośnie tego co mam, co mógłbym zmienić/ dokupić to proszę piszcie :)

Okręt 1:350 - USS Oliver Hazard Perry FFG-7 Academy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mile widziana pomoc żebym się nie zniechęcił :) muszę walczyć dodatkowo z moją niecierpliwością :lol:

Jak już zacznę sklejanie to będę się starał aktualizować etapy :)
dymcio111

Reklama

Re: [Okręt 1:350] USS Oliver Hazard Perry FFG7 ACADEMY początk..

Postprzez spiton » czwartek, 9 lutego 2012, 02:58

Może bys tak od razu wystartował z tym modelem w konkursie na "pozostałe dziedziny modelarstwa" w tym szkutnictwo.
Brakuje nam w tym konkursie modeli, a Twój jest bardzo ciekawy.
spiton

Postprzez Adrianowro » czwartek, 9 lutego 2012, 09:49

Popieram spitona - zapraszamy do naszego grona :D
Adrianowro

Postprzez dymcio111 » czwartek, 9 lutego 2012, 10:53

rozumiem że brakuje jednego modelu :D ale ja nie wiem czy się z tym wyrobię do maja :roll: a trochę głupio by było nie skończyć do końca :oops:

Mam pytanie, czy są jakieś książki modelarskie które by przedstawiały techniki wykonywania różnych modeli :?: troche szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem :-| chyba że konwertowanie for internetowych zostaje żeby obyć się bez książek.

ciekawy temacik znalazłem KLIK :)

EDiT

doszły przed chwilą już pilniczki, mata OLFA i skalpel AK-3 :) dokupiłem jeszcze w sklepie: papier ścierny 400, wodne 600 i 1000 bo zwykłych nie mieli w takiej gradacji, mam nadzieje, że będą dobre :roll: ale nie mogę znaleźć małych szczypiec bocznych do cięcia, a dużymi niewygodnie wycinać z ramek :?
Wyciąłem 2 części kadłuba, teraz je muszę skleić w całość i tutaj troche kiepsko trzymać tak kadłub żeby dobrze przylegało, chyba sobie ściski stolarskie kupie albo w imadle zobacze czy dobrze przytrzyma.
dymcio111

Postprzez karambolis8 » czwartek, 9 lutego 2012, 19:23

Jeden z moich ulubionych okrętów. Może zrobisz z niego Kościuszko (Kościuszkę?) albo Pułaskiego? Masz we mnie wiernego obserwatora.
karambolis8

Postprzez dymcio111 » czwartek, 9 lutego 2012, 20:35

No też o tym myślałem, posklejam dalej to pomyślę, mam nadzieje że wielkiego trudu by nie było ;)
A co do konkursu nie będzie problemu z przeniesieniem :?:

Troche późno skompletowałem narzędzia bo kurier późno przyjechał i zacząłem kleić, obyło się bez ścisków, dobrze że klej w miare szybko klei :) dziś już kończę zabawę nie chce smrodzić na noc w pokoju, a już trochę głowa boli :P no i jutro na 6 do pracy do 14. Potem się wezmę jak będzie wena :P
Obrazek
dymcio111

Postprzez Krzycho 88 » czwartek, 9 lutego 2012, 20:57

Ten model posiada błąd merytoryczny: tylnia część jest pochylona a nie powinna. I śmigłowiec- był SH-2 Seasprite a Ty masz Seahawka. ja bm się w to nie bawił tylko do niego inne kalki kupił, bo te zmiany zostały wprowadzone chyba od FFG-56(musiałbym sprawdzić) Więc na O.R.P. Pułaski ani na Kościuszkenie pasuje bo one były odpowiednio FFG-11 i 9. Życze powodzenia bo sie przyda.
Krzycho 88

Postprzez dymcio111 » piątek, 10 lutego 2012, 15:47

Krzycho 88 napisał(a):Ten model posiada błąd merytoryczny: tylnia część jest pochylona a nie powinna. I śmigłowiec- był SH-2 Seasprite a Ty masz Seahawka. ja bm się w to nie bawił tylko do niego inne kalki kupił, bo te zmiany zostały wprowadzone chyba od FFG-56(musiałbym sprawdzić) Więc na O.R.P. Pułaski ani na Kościuszkenie pasuje bo one były odpowiednio FFG-11 i 9. Życze powodzenia bo sie przyda.

czyli mówisz że by mógł być na PL bandere :?: tylko kalki inne kupić polskie :?: a możesz mnie naprowadzić gdzie takowe można zdobyć :?:

Drugi dzień ;o) :
musiałem dokupić małe szczypce :)
Obrazek
dymcio111

Postprzez Krzycho 88 » niedziela, 12 lutego 2012, 01:55

Niestety nie da sie zrobić z nich polskich okrętów, ponieważ one należały do jednostek wczesnych z tzw. "krótkim" kadłubem. To co daje Academy to są okręty z tym dłuższym kadłubem, a podpisało je jako FFG-7.(później naprawili błąd:http://www.mojehobby.pl/Academy-USS-Reuben-James-FFGa57-p-1-2075632.html) O zakupie kalkomani myślałem do któregoś późnego amerykańca, wtedy okręt byłby poprawny.
Teraz porównanie:
Wersja krótsza

[img]http://www.szczecincafe.pl/galeria/ORP%20Gen.%20T.%20Kościuszko.jpg[/img]

Wersja dłuższa:

Obrazek

Gapimy się na tylnią ścianę za pokładem lotniczym.
Pozdrawiam
Krzycho 88

Postprzez dymcio111 » niedziela, 12 lutego 2012, 22:50

hmm, jakoś nie moge się dopatrzeć :mrgreen: tylko gdzie ja takie kalki zdobędę...
chyba że jest jakaś łatwa opcja "zrób to sam", coś widziałem że na zamówienie robią, ale jak dobrać wielkość kalki żeby odpowiednią zrobili...
dymcio111

Postprzez jozekf » sobota, 18 lutego 2012, 00:04

Nieprawda,mozna zbudowac polska wersje.Model wyposazony jest w dwa poklady dla helikopterow fligt I dla krotszej (polskiej)i flight III dla pozniejszej wersji dla ktorej jest dolaczone przedluzenie kadluba.kalki dla polskiej wersji sprzedaje kanadyjska firma HAWK GRAPHICS.Powodzenia w budowie,sam bede zaczynal wkrotce.
jozekf

Postprzez dymcio111 » poniedziałek, 20 lutego 2012, 22:06

to już sam nie wiem co robić :) narazie model odłożony na półkę bo muszę szukać nowej lodówki i pralki :? :x
dymcio111

Postprzez jozekf » wtorek, 21 lutego 2012, 00:13

Wyglada ze zdjecia ze uzyles poklad dla polskiej wersji,tak ze mozesz kontynuowac
jozekf

Postprzez dymcio111 » wtorek, 21 lutego 2012, 02:26

bo ten model ma właśnie 2, jeden do linii wodnej kadłub można zrobić, a drugi normalny, który wolałem mieć bo będzie stał na podstawce :) następnym razem zrobię zdjęcia cyfrówką lub lustrzanką żeby było lepiej widać ;)
dymcio111

Postprzez jozekf » wtorek, 21 lutego 2012, 05:53

Nie,mowie o pokladzie dla helikopterow,sa dwa a Ty uzyles krotszy dla wczesniejszych okretow do ktorych nalezaly obydwie polskie korvety.Gdybys uzyl dluzszy musialbys dokleic przedluzenie rufy i wtedy mialbys pozniejsza wersje ktora byla dluzsza o 8 stop.Tutaj jest adres do tej kanadyjskiej strony z kalkomania dla polskich korwet:
www.hawk-graphics.com Numer kalki D3523.

Doskonale widac roznice miedzy dluzsza a krotsza wersja na zdjeciu USS SIMPSON i ORP PULASKI zrobione w Antwerpi, na dole tej strony:
http://navysite.de/ffg/FFG11.HTM

Pozdrowienia
jozekf

Następna strona

Powrót do Szkutnicze