Dornier Do-24 - Italeri - 1/72 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Dornier Do-24 - Italeri - 1/72 - open

Postprzez Michał Janik » sobota, 4 lutego 2012, 12:25

Witam. Mam na szafie takie pudło.Kupiłem go jakiś czas temu na jednym z konkursów modelarskich. Chciałbym z jego zawartością wystartować w konkursie.
Obrazek

Jest jednakowoż jedno ale - w międzyczasie model "lekko napocząłem":

Obrazek

Obrazek

Tak więc chciałbym spytać - mogę? Jak do tej pory dużo nie zostało jeszcze zrobione, poza tym dużo czasu minęło od początku konkursu, więc może potraktujemy to jako swego rodzaju "handicap"?

Tymczasem proponuję obejrzenie z bliska tego co z pudła wypadło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać - skórka pomarańczowa i rowy. Zacząłem nad tym pracować, ale raczej trzeba wszystko uczciwie surfacerem pojechać i tyle.
poniżej trochę detali - proponuję przyjrzeć się pilotowi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do modelu dokupiłem kabinkę vacu oraz znalezioną daaawno temu dzięki pomocy jednego z Kolegów starą blaszkę Eduarda

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miałem jednak dużą chrapkę na zestaw blach firmy AIMS models. Ostatnio przyszły do mnie - zestaw do wnętrza

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... i do zewnętrza.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wrażenia z oglądu blach - przebogate. Dużo tych blach jest, to na pewno plus, natomiast są dość dziwnie pofalowane - wszystkie większe elementy trzeba będzie podklejać jakimiś elementami plastikowymi. I na koniec - zastanawiałem się - po co mi ten stary siermiężny Eduard, jak będę miał blachy AIMS?... No i dobrze, że ich nie sprzedałem, bo okazało się że one są w 100% komplementarne do Edka - AIMS nie załącza WOGÓLE tablicy przyrządów, elementów foteli itd. Tak więc z drugiej strony - jeśli nie masz Edka, to te blachy AIMS-a omijają najbardziej widowiskowe elementy.
PS. Sorry za taką ilośc zdjęć, ale pomyślałem ,że model i akcesoria dość egzotyczne,mało ich zdjęć na sieci, więc jak ktoś ciekaw to zaspokoi swą ciekawość.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Reklama

Re: Dornier Do-24 - Italeri - 1/72 - open

Postprzez shivadog » sobota, 4 lutego 2012, 13:06

Jeśli inni uczestnicy nie mają nic przeciwko dajesz dalej!

Pozdrawiam,

Jerzy
shivadog

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 4 lutego 2012, 15:21

Zestaw dodatków imponujący. Brakuje informacji o malowaniu?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez spiton » sobota, 4 lutego 2012, 15:49

shivadog napisał(a):Jeśli inni uczestnicy nie mają nic przeciwko dajesz dalej!

Pozdrawiam,

Jerzy

Jeśli moje zdanie ma znaczenie, to oczywiście nie mam ci przeciwko, a wręcz bardzo się ciesze, ze kolega wziął się za tak duży model ,-)). Fajnie jest sklejać duży model ,-)).
spiton

Postprzez Jaho63 » sobota, 4 lutego 2012, 16:02

Michał Janik napisał(a):model i akcesoria dość egzotyczne

Szczerze, to samolot mnie nieszczególnie interesuje, ale model już tak. Faktycznie egzotyczny i ciekawy.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Michał Janik » sobota, 4 lutego 2012, 16:14

spiton napisał(a):Jeśli moje zdanie ma znaczenie, to oczywiście nie mam ci przeciwko, a wręcz bardzo się ciesze, ze kolega wziął się za tak duży model ,-)). Fajnie jest sklejać duży model ,-)).

A jeszcze fajniej skończyć - i to będzie podstawowe dla mnie wyzwanie.
Malowanie - pewnie pudełkowe - jakieś segmentowe niemieckie. Jest tam jeszcze na kalce Szwed, ale akurat tu mnie średnio interesuje. Niestety, chyba Dornierów nie malowano na zimowo , jak np. BV 138, czy 222 - wtedy bym się nie wahał ani chwili.
Pytanie o kolor wnętrza - intuicja podpowiada RLM 02 a później 66 - ale czy całe wnętrze kadłuba?

Na stronie : http://www.dornier24.com/ jest sporo wnętrz pomalowanych b. jasnym kolorem , trochę wygląda jak naturalny kolor metalu. Ale to wie, czy to nie jakiś prototyp?
Będę wdzięczny za podpowiedzi - również w formie DOBRZE uzasadnionej analogią lub przepisami spekulacji ;o)

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 4 lutego 2012, 16:30

Michał Janik napisał(a):Malowanie - pewnie pudełkowe - jakieś segmentowe niemieckie.

Jeśli jesteś żądny egzotyki, to proponuję Ci Holendra z 1942 roku z Jawy. O ile tylko pamiętam, to miały one inne silniki. Chyba Wright Cyclone...

Obrazek

źródło: www.dornier24.com
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez S.G » sobota, 4 lutego 2012, 17:28

Parę fotek egzemplarza stojącego w muzeum w Holandii, prawdopodobnie wersja K, ale nie jestem pewien.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Michał Janik » sobota, 4 lutego 2012, 21:38

Pięknie dziękuję za foty - sporo ich już widziałem m.in. http://www.seawings.co.uk, ale i na tych sporo ciekawych różnosci można dojrzeć. Czyżby jednak aluminiowy kolor jest w kokpicie? Chyba jednak biorąc pod uwagę że to "Latający Holender", co wiecej muzealny, bezpieczniej jest przyjąć (bezpieczny i nudny) RLM 02 - chyba że ktoś ma jakieś sugestie, zapraszam!
Po fotkach kokpitu widać, że kiedyś dobrze zrobiłem kupując zestaw perforowanych taśm/pasów firmy L'arsenal (artykuł nr 350 072). Dedykowane są szkutnictwu 1/350 , ale bardzo ładnie nadadzą się na pionowe perforowane elementy za fotelami. Oczywiście, jeśli ktoś ma jakąś ciekawą dokumentację, z otwartymi ramionami przyjmę - w przypadku tak mało popularnego samolotu wszystko się może przydać.

Tomek - dzięki za foto, będzie jednak Niemiec. To holenderskie malowanie jest nudne, poza tym moje palny holenderskie wyczerpuje leżący i czekający w pudle Fokker XXI.

Na razie pierwsze podejście do zagadnienia blach pokazuje że są strasznie sztywne - niełatwo jest je giąć, chyba trzeba będzie sięgnąć po prastarą metodę wyżarzania przed gięciem. Poczuję się bardzo oldskulowo....
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lutego 2012, 12:20 przez Michał Janik, łącznie edytowano 1 raz

Michał Janik

Postprzez skusz » sobota, 4 lutego 2012, 21:50

Michał Janik napisał(a):Na razie pierwsze podejście do zagadnienia blach pokazuje że są strasznie sztywne - niełatwo jest je giąć, chyba trzeba będzie sięgnąć po prastarą metodę wyżarzania przed gięciem. Poczuję się bardzo oldskulowo....

Zapowiada się hardcore chwila nieuwagi i po bólu...
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 5 lutego 2012, 10:00

Masz jeszcze taką alternatywę do podejrzenia na czeskim forum:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=63277
Obrazek
GrzegorzS

Postprzez zegeye » poniedziałek, 13 lutego 2012, 11:44

Karetka pogotowia nie wchodzi w gre... ;o) Ale Michale no wybacz..... Holender nudny? no nie.... on jest jedynie słuszny :D
Może tylko nie ten z fotki od Tomka. Ale taki z myszką Micki to już co innego ;o) Nudny to będzie ten z hackenkreuzami :P
Bardzo mnie cieszy że w końcu się za niego wziąłeś (wiele razy o nim gadaliśmy), a jeszcze bardziej że zdecydowałeś się pokazywać jego sklejanie. Podpatrzę więc to i owo, chociaż mój poleży pewnie na półce jeszcze długo :-|
Kibicuję i pozdrawiam.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - warsztat