Rozcienczanie wódką

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Rozcienczanie wódką

Postprzez marasenha » środa, 15 lutego 2012, 11:42

Mam pytanko, bo głównie maluję Humbrolami i rozcieńczam je terpentyną balsamiczną (mam zamiar przerzucić się na benzynę do zapalniczek), ale mam też kilka Vallejo i wodą średnio się rozcieńczają. Potrzebuję szybko kupić jakiś rozcieńczalnik, bo muszę skończyć jedną figurkę na za dwa tygodnie i nie mam czasu czekać na przesyłkę. Dlatego pomyślałem o wódce :roll: :) i tutaj mam pytanie: czy rodzaj wódki ma znaczenie? Domyślam się, że pewnie czysta będzie najlepsza? Czy to ma być spirytus jakiś?
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Rozcienczanie wódką

Postprzez Akahoshi » wtorek, 20 marca 2012, 18:57

Lepiej późno niż wcale.
Spokojnie rozcieńczaj wódką. Byle nie smakową :mrgreen:
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez NIEDZWIEDZ » wtorek, 20 marca 2012, 19:59

ją maluje tylko vallejo i jako rozcienczalnik stosuję wodę destylowana za psie pieniądze na stacjach plus retrader.Apropo jeśli jesteś z NH jak pisze w awatarze to czemu się jeszcze nie znamy.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez fazzi » wtorek, 20 marca 2012, 21:09

Jak rozcieńczałem Vallejo Air spirytusem, to paskudnie się rozdzielił, powstały grudki pigmentu pływające w przejrzystej cieczy. Nie polecam.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez Marcin Kuźniar » wtorek, 20 marca 2012, 21:44

Ja do Vallejo wlewam tylko wodę (może być kranówka, ale ja używam demineralizowanej) plus opóźniacz, ale koniecznie firmowy Vallejo - bo inne się nie sprawdziły.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez rollingstones » wtorek, 20 marca 2012, 21:50

wódkę się pije a vallejo miesza wodą - najpierw jednak trzeba wymieszać dobrze vallejo.
płotka
rollingstones

Postprzez Jiloo » wtorek, 20 marca 2012, 22:54

Jeśli figurka to domyślam się, że malujesz pędzlami. Osobiście Vallejo do pędzla rozcieńczam ich thinnerem i wodą do akumulatora (demineralizowaną).
Ale jak rollingstones zauważył – woodeczkę do gardełka, a w tym czasie pomachaj dobrze buteleczką – ja nawet uderzam denkiem o wewnętrzną część dłoni.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez marasenha » środa, 21 marca 2012, 00:07

Dzięki za odpowiedzi, ale zdążyłem już kupić wódkę, najtańszą czystą i rozcieńcza się bardzo dobrze. Nie pijam takich trunków, więc mi nie żal ;)

NIEDZWIEDZ napisał(a):ją maluje tylko vallejo i jako rozcienczalnik stosuję wodę destylowana za psie pieniądze na stacjach plus retrader.Apropo jeśli jesteś z NH jak pisze w awatarze to czemu się jeszcze nie znamy.

Nie wiem, Nowa Huta jednak nie jest taka mała :) W końcu mieszka tu 200 tysięcy ludzi :)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez Jiloo » środa, 21 marca 2012, 00:59

Najtańszej też bym do ust nie przytknął ;o)
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez NIEDZWIEDZ » środa, 21 marca 2012, 06:43

Nowa huta może nie jest taka mała ale przejście z osiedla na osiedle to 15,20 min do najdalszych od miejsca zamieszkania. Najwyższa pora to zmienić jeśli twoją i moją pasją jest plastik.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje