Tiger I ausf. E I05 Fallschirm Pz. Div 1 Herman Goring(?) Te

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tiger I ausf. E I05 Fallschirm Pz. Div 1 Herman Goring(?) Te

Postprzez Rayl » wtorek, 21 lutego 2012, 11:33

Witam,
Szukając zdjęć elefantów z Berlina trafiłem na fotkę takiej oto hybrydy:

Obrazek

Z opisu wynika, iż była to prawdopodobnie maszyna dowódcza z dywizji "Herman Goring". Opisano ten czołg jako maszynę złożona z wczesnej wieży i średniego kadłuba co moim zdaniem jest błędem, gdyż widać na tylnej płycie widać zaczepy na filtry, wyrzutnie granatów odłamkowych oraz reflektor na górnej płycie kadłuba. Uważam, że czołg ma po prostu wczesny kadłub pokryty zimmeritem.

Czy ma ktoś jakieś materiały na temat tej maszyny oraz ewentualnym użyciu Tigerów przez "HG" pod koniec wojny?
Zastanawiam się nad wykonaniem modelu tego czołgu.

Pozdrowienia,
Rayl

Reklama

Re: Tiger I ausf. E I05 Fallschirm Pz. Div 1 Herman Goring(?) Te

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 21 lutego 2012, 13:51

Innych zdjęć póki co nie ma :?
Rzeczywiście wszystko wskazuje na Tygrysa z HG. W marcu 1945 dostali 1 sztukę, w kwietniu mieli przynajmniej 3, a nawet w pewnym momencie 12 szt. na stanie.
2 armia LWP mała okazję je spotkać, ponieważ działy w grupach mieszanych z Pantherami HG.

Co do zdjęcia - tak masz rację to wczesny tygrys po remoncie - naniesiony zimmerit (najprawdopodobniej wymienione koła podwozia), wymienione działo na wersję z małym hamulcem wylotowym.
Jak poczekasz kilka tygodni, to w nowym Topcolorze będą do niego kalki.

Marek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Rayl » wtorek, 21 lutego 2012, 15:03

Wielkie dzięki Marku, po raz kolejny zresztą :) .
Model będę robił za jakiś czas. Sam nie wiem czy na jego wykonanie poświęcić jednego z Tigerów F13 Cyber Hobby czy cackać się z przerabianiem Tamiyi. To się jeszcze zobaczy ;o) .
Wieżowe haki też wydają się remontowym bonusem ze względu na położenie. Na spokojnie sprawdzę ich położenie w wolnej chwili. Podobnie z kołami. Te na pierwszy rzut oka wydają mi się "bandażowane", jednak to może być błędne wrażenie.
Najprawdopodobniej niezerwana gąsienica sprawia wrażenie jakby koło napinające było dużego typu. To takie pierwsze refleksje nad tym tigerem.
Czy Topkolor przewiduje jakieś inne ciekawe malowania?

Coraz bardziej intryguje mnie ta maszyna... Ciekawa opcja na dioramę hybrydowy Tiger i Panther G MAN ze stalowym ostatnim kołem... Czysty klimat ostatnich tygodni wojny :) .
Rayl

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 21 lutego 2012, 16:17

Rayl napisał(a):Czy Topkolor przewiduje jakieś inne ciekawe malowania?

Będą malowania 16 Tygrysów - a czy ciekawe :?: - głównie z 1943 na razie tyle mogę powiedzieć.
Marek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste