Subaru Impreza WRX STi - Ken Block - AOSHIMA - 1/24 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Subaru Impreza WRX STi - Ken Block - AOSHIMA - 1/24 - OPEN

Postprzez Kazik » czwartek, 23 lutego 2012, 08:34

Jestem ciekaw co wyjdzie z tego spoilera.

posejdon napisał(a):Czemu to się nazywa "splitter"?. Wygląda jak zwykła płyta pod silnik.

Splitter to zdaje się spełnia głównie funkcję aerodynamiczną.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 23 lutego 2012, 18:43

Kazik napisał(a):Splitter to zdaje się spełnia głównie funkcję aerodynamiczną.

Otóż to, pozwala zwiększyć przyczepność przedniej osi.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Pati » czwartek, 23 lutego 2012, 21:23

co to za kolor na feldze? ten brąz w metaliku. to 17" czy 18"?

ps. dach i spoiler jest w węglu.
Pati

Postprzez powerpablo » piątek, 24 lutego 2012, 09:26

Pati napisał(a):co to za kolor na feldze? ten brąz w metaliku. to 17" czy 18"?

Kolor felg to fabryczny pudełkowy zestaw Aoshima Nissan Silvia S15 ver.aero a rozmiar to na moje oko to 17"

A co do dachu z fotek podglądowych można wywnioskować, że dach jest w karbonie podobnie jak tylna lotka nad szybą, część spojlera na tylnej klapie oraz wlot na dachu. Sporo czeka mnie oklejania karbonem, we wnętrzu też za pewnie nie mało elementów będzie w karbonie.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez jakub476 » piątek, 24 lutego 2012, 11:27

powerpablo napisał(a):
Pati napisał(a):co to za kolor na feldze? ten brąz w metaliku. to 17" czy 18"?

rozmiar to na moje oko to 17"

Wg Aoshimy to 19", powinieneś zamiast nich kupić TE37 Fujimi tzw. Porsche z mniejszym ET.

http://www.plazajapan.com/product_image ... 9_zoom.jpg
jakub476

Postprzez powerpablo » piątek, 24 lutego 2012, 20:56

Mała ale istotna aktualizacja.

Dziś dostałem małą ale jak ważną przesyłkę, mała rzecz a cieszy.
Profile z polistyrenu:
1. kwadratowe - 0,75mmx 0,75mm - 2 szt
2. rurka okrągła o średnicy ok. 5,2 mm
3 . okrągły pełny 2mm średnicy - na klatkę bezpieczeństwa

Obrazek
Obrazek

Tak więc zabrałem się od razu za poprawienie tych zaślepek w zderzaku przednim, taka odskocznia ale lubię mieć skończone to co wcześniej było zaczęte tak aby jeden element był skończony.
Staranie oderwałem te podwójne i zastąpiłem je trzema z profilka, który w/w. Następnie wstępnie obrobiłem je szlifując do odpowiedniej grubości. Tak więc teraz czekają te elementy na pozostałe części kasty do pryśnięcia podkładem by ewentualnie skorygować poprawić tu i ówdzie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Znacznie lepiej wygląda teraz z trzema raszkami. Teraz wracam ponownie do tylnego spojlera.

c.d.n.
pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Mr_Benz » sobota, 25 lutego 2012, 15:56

Uhhh.... ale tempo ostre kolega wrzucił ;)
Będzie z tego świetny model. Podziwiam te wszystkie ręcznie robione części oraz twórcze pomysły.

Pytanie - jak robiłeś swoje kalki ? Masz jakiś papier do kalek i drukarkę laserową czy też może drukowałeś w jakiejś firmie ?

Pytanie do kolegi co odlewał opony w żywicy (MesserDesign ?). Super opony. Szacunek !
Rozumiem, że forma silikonowa ? Tu moje pytanie - jak oddzieliłeś oponę od silikonu ? Jakiś rozdzielacz był potrzebny ?
Czy gumowa opona nie przywierała/wtopiła się w formę silikonową ? Co zrobić, by tak się nie stało ?

A da się zrobić tak, by odlać silikon formie silikonowej - żeby uzyskać "gumową" oponę zamiast żywicznej ?
Pytam, bo z treści postu wynika, że masz doświadczenie w odlewaniu felg oraz opon.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Postprzez MesserDesign » sobota, 25 lutego 2012, 17:19

Mr_Benz oponki odlewałem w formie silikonowej, ale nie używałem żadnego rozdzielacza by wyjąć oponę. Używam silikonu o dwóch twardościach - ten do opon to silikon miękki - łatwiej wyjąć oponę z takiego silikonu.
Testowałem odlewy silikonu sanitarnego ( czarnego ) ale niestety łączy się z formą silikonową trwale. Nie mam aktualnie dostępu do specyfiku z którego odlewa się opony modelarskie, ale wiem od znajomego że idzie takie opony w formach silikonowych odlewać.

Silikonowej opony ( z sylikonu do odlewania ) nie da się odlać w formie silikonowej. Problemem jest rozdzielacz - zostawia ślady na odlewie, oraz nie da się tak dokładnie dojść samym rozdzielaczem po całej formie by idealnie się rozlał.

Żywica odlewa się lepiej i nie potrzebuje dodatkowego rozdzielacza ( sama w sobie jest tłusta ).

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez powerpablo » sobota, 25 lutego 2012, 23:21

Mr_Benz napisał(a):Uhhh.... ale tempo ostre kolega wrzucił ;)
Będzie z tego świetny model. Podziwiam te wszystkie ręcznie robione części oraz twórcze pomysły.

Pytanie - jak robiłeś swoje kalki ? Masz jakiś papier do kalek i drukarkę laserową czy też może drukowałeś w jakiejś firmie ?...
Z góry dziękuję za podpowiedź.

Dzięki ale tempo jest takie na jakie pozwala mi czas wolny, a tego w nowym roku mam więcej , to go wykorzystuję.
Kalki drukuję u siebie w pracy na drukarce laserowej na uprzednio kupionych kalkach Techmod.
Jedyny problem to taki, że nie mogę drukować białych kalek a jedynie zlecić komuś innemu.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Pati » poniedziałek, 27 lutego 2012, 19:44

Pati

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:43

Pati napisał(a):To pewnie widziałeś:
http://www.hobbyeasy.com/en/data/dp17jc ... byxwo.html

Oczywiście jak najbardziej.
Ale mój pomysł narodził się z chwilą ukazania się zapowiedzi Aoshimy odnośnie modelu Subaru.
Kalki już były w opracowaniu zanim zakupiłem model, potem tylko z wymiarowałem kalki. Tak więc trzeba skończyć co się zaczęło a satysfakcja będzie większa, bo będę miał to świadomość, że większość sam zrobiłem ;o)

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » czwartek, 29 marca 2012, 19:33

Witam.
Termin ku końcowi i nie mam szans na powodzenie projektu - skończenie, ale warsztat będzie kontynuowany dalej.
Zacznę od przykrej sytuacji. A miano wicie zostałem bez tylnego spojlera, gdyż jak przeróbka Hellera jak i Tamiyowski spojler uległ zmieszczeniu :evil:

Obrazek

Został rozdeptany a druga część, gdzieś się zawieruszyła (brak drzwi w pokoju). Tak więc rozglądam się za czymś co mogło by się nadawać do wykorzystania w tym kierunku.
Jest też opcja zamówienia zestawu HD ale trochę przy bogato - sam nie wiem :-/
Pomyślimy a tym czasem zaprojektowałem "splitter" - dyfuzor przedni. Wykorzystałem do tego część płyty pod silnik oraz zderzak przedni by odrysować mniej więcej kształt tego elementu. Następnie wyciąłem z arkusza polistyrenu i obrobiłem.

Obrazek
Obrazek

"splitter" jest jeszcze nie skończony a w między czasie zabrałem się za dosztukowaniem nadkoli a dokładnie wypełnieniem ich między podłogą a karoserią. W tym celu z kawałka kartoniku wyrysowałem szablony i po kilku przymiarkach przeniosłem na arkusz polistyrenu.

Obrazek
Obrazek

Po wycięciu nadałem im odpowiedni kształt by ładnie się ułożyły w docelowym miejscu. Ołówkiem odrysowałem w jakich miejscach należy przykleić dokładki i przykleiłem na CA.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnym etapem obróbki było nadanie odpowiednich kształtów szlifując pilnikiem krawędzie nadkoli by ładnie pasowały w karoserii oraz zaszpachlowanie przejścia z doklejonych nadkoli:

Obrazek
Obrazek

W poczekaniu na wyschnięcie szpachli postanowiłem pogłębić linie podziału oraz zmatowienie kasty - przygotowanie pod podkład:

Obrazek
Obrazek

Na razie to tyle...

Sorry Panowie, że się w terminie konkursowym nie wyrobiłem , ale nie chcę zrobić modelu na sztukę na chybcika :P

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez wuen » czwartek, 29 marca 2012, 20:24

Przy okazji poszerzania nadkoli - sprawdź, czy będziesz mógł założyć kastę na tak przerobione podwozie - zrobiłem podobny zabieg przy Mazdzie RX8 i musiałem wrócić prawie do stanu fabrycznego.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez powerpablo » piątek, 30 marca 2012, 11:20

wuen napisał(a):Przy okazji poszerzania nadkoli - sprawdź, czy będziesz mógł założyć kastę na tak przerobione podwozie - zrobiłem podobny zabieg przy Mazdzie RX8 i musiałem wrócić prawie do stanu fabrycznego.

Po wstępnym przeszlifowaniu krawędzi, taką przymiarkę zrobiłem jeszcze przed szpachlowaniem i jak na razie jest ok. tylko z jednej strony jest delikatna szczelinka między nadkolem a kastą, ale to na prawdę będzie nie widoczne.
Dzięki za czujność.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 14 kwietnia 2012, 17:00

Z baraku niektórych elementów i przerwy świątecznej wracam do warsztatu.
Długo się zastanawiałem nad kupnem tego zestawu ale z braku komponentów do zbudowania tylnego spojlera w końcu zakupiłem zestaw HD dedykowany do tego modelu:

Obrazek

Prócz w/w spojlera, felg, lusterek i wlotu dachowego miła niespodzianka, w zestawie zestaw czterech wentylków :P
Na pewno wykorzystam, diabeł tkwi w szczegółach:

Obrazek

Porównanie felg - rozmiar ma znaczenie - oceńcie sami ;o)

Obrazek
Obrazek

z przymiarką do kasty:
zestaw HD + fabryczne opony

Obrazek

zestaw MesserDesign + fabryczne opony

Obrazek

mieszany
Obrazek

Wg zebranych zdjęć podglądowych, bardziej pasują te z zestawu HD, ale te od kolegi Tomka ładnie wypełniają wnęki nadkoli
Nad tym pogłówkuję potem, teraz należy zabrać się za kastę i walkę z odlewami HD - spojler.

Do kalek z zestawu HD wrócę przy okazji oklejania kasty.

c.d.n...

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat