Ersatz M10 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Ersatz M10 1/35

Postprzez Rayl » niedziela, 26 lutego 2012, 18:50

Witam,
Wrzucam kilka fotek mojego ostatniego projektu. Wcześniejsze informacje można zobaczyć pod tym linkiem:
http://www.pancernyklin.pl/showthread.php?tid=536

Model dokańczany był w dość szybkim tempie i zamierzam poprawić w nim kilka rzeczy. Założeniem moim było wykonać model Ersatz M10 nim ten został pomalowany na olivedrab, o czym za chwilę. W zamyśle jest to maszyna produkcji MAN z końca września/ początku października '44 do której dospawano blachy celem upodobnienia do M10. Czołg był polową przeróbką, a nie celowym produktem, to też posiadał standardowe malowanie nim został przerobiony i możliwe, że trafił do służby zanim spotkała go zmiana barw na amerykańskie .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

P.S.
Pozdrowienia dla Idioty ze składu sędziowskiego bytomskich festiwalu, który stwierdził, ze ersatz powinien być w kolorze olivedrab podając to jako największy mankament mojego projektu. Jesteś moim IDOLEM :twisted: gdyż bez wiedzy merytorycznej nie powinno się oceniać modelu pod względem historycznym. Aha spawy na ersatzach były wygładzone
Obrazek
Obrazek
Rayl

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ersatz M10 1/35

Postprzez klajus » niedziela, 26 lutego 2012, 20:07

Świetny patent!
Ostatnio widziałem podobną rzecz w Art of modelling - flakpanzer "keksdose"...
Powiedz coś więcej o tej zardzewiałej stali, może jakieś lepsze fotki i zbliżenie?
A jak się ten idiota nazywa?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez rollingstones » niedziela, 26 lutego 2012, 20:16

Hej kolego - zrób no fajne zdjęcia bo zajefajnie to wygląda. Ale faktycznie ktoś dał plamę. Ten Erstatz bardzo prawdopodobnie tak wyglądał przed malunkiem na olive drab.
płotka
rollingstones

Postprzez bartek72 » niedziela, 26 lutego 2012, 20:17

Model niewątpliwie godny uwagi, ale zdjęcia (nie zawaham się tego powiedzieć): żenujące...
Rayl, popraw się. Z chęcią byśmy coś zobaczyli.
bartek72

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 26 lutego 2012, 20:36

Miałem przyjemność oglądać model na żywo i jest świetny! Jeden z lepszych w wystawianej klasie, niestety fotki wiele mu ujmują.
Sędzia dał plamę straszną... .
Paweł Leszczyński

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 26 lutego 2012, 20:38

Paweł Leszczyński napisał(a):Miałem przyjemność oglądać model na żywo i jest świetny! Jeden z lepszych w wystawianej klasie, niestety fotki wiele mu ujmują.
Sędzia dał plamę straszną... .

Paweł zgadzam się z Tobą w pełni. Nie sędzia tylko komisja sędziowska :roll:
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » niedziela, 26 lutego 2012, 21:07

Jutro postaram się lustrzankę załatwić, więc fotki będą nieco lepsze.
Faktem jest, że model wymaga korekty zwłaszcza podwozia i gąsienic bo na te po prostu brakło mi czasu. Mnie chodzi o kwestię merytoryczną, a nie o ogólna estetykę modelu, bo ja sam uważam, iż ten model jest nie do końca dopracowany i mam zamiar wyciągnąć z niego więcej.

Mam nadzieję Pawle, że nie pogniewasz się jak zamieszczę to zdjęcie z Twojego albumu :) :
Obrazek

http://s692.photobucket.com/albums/vv281/Leszczu23/Bytom%202012/?start=all
Rayl

Postprzez Gregor68 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 12:39

Rayl napisał(a):Witam,
W zamyśle jest to maszyna produkcji MAN z końca września/ początku października '44 do której dospawano blachy celem upodobnienia do M10. Czołg był polową przeróbką, a nie celowym produktem, to też posiadał standardowe malowanie nim został przerobiony i możliwe, że trafił do służby zanim spotkała go zmiana barw na amerykańskie .

Model widziałem w Bytomiu, fajnie zrobiona rzecz, ale, jak to w Bytomiu takich fajnych modeli było sporo.

A może zamiast wyzywać się od idiotów w przypadku tak nieoczywistego modelu (z malowaniem bardzo możliwym ale z tego co piszesz jednak nieudokumentowanym) warto było dać przy nim krótką informację dlaczego malowanie jest takie jakie jest. No akurat na erzatzach z Ardenów to nie wszyscy klejący pancerkę muszą się znać, tym bardziej, że jeśli już to pojawiają się one w publikacjach i w postaci modeli jednak malowane olive drab.Pozdrawiam.
Gregor68

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat