"Propaganda....!", Prusy Wschodnie, październik 1944

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: "Propaganda....!", Prusy Wschodnie, październik 1944

Postprzez Marek Barański » piątek, 25 listopada 2011, 16:43

Co do JT na "wschodzie" :
" Około czterdziestu żołnierzy 501. batalionu ciężkich czołgów SS otrzymało 2 maja zadanie udania się do magazyny koło Enns dla uruchomienia sześciu Jagdtigerów... Dwa ze wspomnianych jagdtigerów dotarły do punktu dowodzenia Liebstandarte w Scheibbs, ale jeden został unieruchomiony, a drugi użyty jako blokada drogi koło Waidhofen"

Michael Reynolds "Ludzie ze stali" - wzmianka o jagdtigerach na podstawie Tigers in Combat.

Mamy więc głęboką Austrię a nie Prusy i maj zamiast października :)
Co do dioramki to mam takie zastrzeżenie wzgledem trawy rosnącej między podkładami, na używanych liniach kolejowych trawa raczej nie ma okazji wyrosnąć.
Marek Barański

Reklama

Postprzez rafal_dr » wtorek, 21 lutego 2012, 17:55

Znowu zmiana i powrót do pierwotnego planu. na dioramę wraca Tygrys :) Poniżej stan na dziś. Nadal zastanawiam się, czy pozostawić dwóch ruskich czołgistów na dioramie. Jakieś sugestie? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez Korowiow » wtorek, 21 lutego 2012, 18:30

Jak dla mnie to ci dwaj czołgiści nie pasują do tej sceny - no bo co oni tam robią.
Wiesz jak to jest - jedno spojrzenie i wszystko powinno być jasne. Jak trzeba dopisywać interpretacje to znaczy, że coś nie poszło ok.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez rafal_dr » wtorek, 21 lutego 2012, 18:46

Korowiow napisał(a):Jak dla mnie to ci dwaj czołgiści nie pasują do tej sceny - no bo co oni tam robią.
Wiesz jak to jest - jedno spojrzenie i wszystko powinno być jasne. Jak trzeba dopisywać interpretacje to znaczy, że coś nie poszło ok.

No w sumie racja, oni wypadaja, bedą na innej dioramie :) Chociaż nei ukrywam, że żal mi ich wyrzucać z dioramy, bo są fajne, mają fajną rzeźbę i samą w sobie pozę :)
rafal_dr

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 21 lutego 2012, 18:55

Bardzo fajnie pomalowałeś te figury, gratulacje.
Tankiści rzeczywiście nie pasują do tej scenerii, tworzy się coś w rodzaju scenki "róbta co chceta", gdzie elementy przestają współgrać, a przecież to na figurach spoczywa ciężar spojenia dioramy w realistyczną całość.
Ja w ogóle widziałbym tutaj wycofujących się Niemców, uciekająca załoga Tygrysa, który dostał strzał na podwozie, plus jacyś grenadierzy prowadzący ogień osłonowy?
Radek Pituch

Postprzez rafal_dr » wtorek, 21 lutego 2012, 19:19

Radek Pituch napisał(a):Bardzo fajnie pomalowałeś te figury, gratulacje.
Tankiści rzeczywiście nie pasują do tej scenerii, tworzy się coś w rodzaju scenki "róbta co chceta", gdzie elementy przestają współgrać, a przecież to na figurach spoczywa ciężar spojenia dioramy w realistyczną całość.
Ja w ogóle widziałbym tutaj wycofujących się Niemców, uciekająca załoga Tygrysa, który dostał strzał na podwozie, plus jacyś grenadierzy prowadzący ogień osłonowy?

No widzisz Radek, jak się forum przydaje :) Bardzo fajny pomysł. Tak naprawdę zminić tytuł i wstawić figurki to nie problem, problem to dobrać odpowiednie. Narazie zostawię tych dwóch politycznych, jak coś trafię na rynku, to zmienie.

Dzięki za sugestię
rafal_dr

Postprzez spiton » wtorek, 21 lutego 2012, 19:27

Ranni czołgiści wypadają ,-))
Ale nie rozumiem jednego. Czemu facet filmujący stoi na tygrysie. Czy nie powinno być odwrotnie.....
spiton

Postprzez rafal_dr » wtorek, 21 lutego 2012, 19:35

spiton napisał(a):Ranni czołgiści wypadają ,-))
Ale nie rozumiem jednego. Czemu facet filmujący stoi na tygrysie. Czy nie powinno być odwrotnie.....

To ustawienie jest jeszcze w fazie testów :) Narzie robię peron, a jak skończę poustawiam figury :)
rafal_dr

Postprzez hubert1997 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 07:50

spiton napisał(a):Ranni czołgiści wypadają ,-))

A co? Tygrys miałby stać na facecie? :D
Nie no jaja sobie robie... :P
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » poniedziałek, 27 lutego 2012, 08:38

Widziałem w Bytomiu - bardzo fajna rzecz. Podoba mi się!
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez viking » poniedziałek, 27 lutego 2012, 09:44

Łukasz Orczyc - Musiałek napisał(a):Widziałem w Bytomiu - bardzo fajna rzecz. Podoba mi się!

Zgadzam się w 100%. Odnoszę wrażenie, że nie ma reguły na to gdzie prace wypadają lepiej. Fotografie czy na żywo? W zeszłym roku zawiodłem się kilkoma modelami widząc je na własne oczy z kilku cm. W tym roku z koleji miłe zaskoczenie. Wiele prac zmusiło moją dolną szczękę do opadnięcia nieco w dół. A na fotkach sie nie zapowiadało. Muszę Rafał przyznać , że "Wiosenne przebudzenie" zrobiło w Bytomiu na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Nie zrozum mnie źle, ale nie spodziewałem się, że ta praca jest tak dobra. Bez urazy."Propaganda..." świetna. Ale najmniej przemawiał do mnie wrak Panzerjager'a I, chodzi o tą równą i czystą kalkę z palmą, żeby nie być gołosłownym. Piszę jak to widziałem i tyle. Bez głaskania i cmokania w tyłek. Ogólnie w klasie DLd Twoje prace były na piątkę z plusem. Szkoda, że nie udało mi się Ciebie rozpoznać i przywitać się. Może innym razem. Pozdrawiam.
viking

Postprzez rafal_dr » poniedziałek, 27 lutego 2012, 12:55

Dzięki za mile slowo i szczerość. Najważniejsze, że beż ściemy :):) Szkoda że się nie poznaliśmy, ale nie ma co... beda okazje. Tymczasem nowe fotki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek