Włochy 1944 i chłopaki z II Korpusu

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Włochy 1944 i chłopaki z II Korpusu

Postprzez hubert1997 » wtorek, 28 lutego 2012, 11:01

Zacząłem się pitolić z drzewkiem. Jeszcze nie wiem gdzie go postawię, ale to już pryszcz. Uformowałem całość z drucika, jeszcze wczoraj potraktowałem pień chusteczkami z rozwodnionym wikolem, a gałązki samym wikolem i muszę przyznać, że jestem w czarnej, przysłowiowej, zbitej...
Nie wiem z czego zrobić listki, a musi ich trochę, wbrew pozorom być. Nie wiem jak przymocować je do drzewka i czy malować wszystko osobno i skleić, czy dopiero po sklejeniu maznąć wszystko... :-/
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Reklama

Postprzez Paweł Leszczyński » wtorek, 28 lutego 2012, 11:09

Żołnierz z Brenem ma hełm MK III (Turtle Shell), z tego co się orientuję tych hełmów do Włoch nie wysyłano.
Paweł Leszczyński

Postprzez hubert1997 » wtorek, 28 lutego 2012, 11:47

Wiem :mrgreen:
Myślałem, że przejdzie :D

Nie no nie mam po prostu innego hełmu brytyjskiego jako zamiennik. Zastanawiałem się nad beretem PSZ.
hubert1997

Postprzez hubert1997 » wtorek, 28 lutego 2012, 16:52

Wyszło tak sobie.
Całość z drutu. Listki z blaszki od szampana. Wygięte i przyklejone na wikolu. Pomarańcze z kolendry.

Problem mam z kolorystyką. Pomimo tego, że pomagałem sobie zdjęciami w internecie i nakładałem kilka kolorów to ta zieleń wyszła, że tak powiem żadna...
Nie wiem, nie wiem... Z daleka to nawet ładnie wygląda, ale na zdjęciach tragedia... Z braku pomarańczowej i żółtej (do zmieszania z czerwoną) byłem zmuszony kolorować kulki pastelą olejną. Jak to wyszło, niestety widać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
hubert1997

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 28 lutego 2012, 21:46

hubert1997 napisał(a):Naszło mnie na makietkę z polskimi żołnierzami II Korpusu we Włoszech w 1944 roku.

Paweł Leszczyński napisał(a):Żołnierz z Brenem ma hełm MK III (Turtle Shell), z tego co się orientuję tych hełmów do Włoch nie wysyłano.

Podobnie jak i stenów we Włoszech nie było... - zamiast stenów były tam amerykańskie Thompsony
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez hubert1997 » wtorek, 28 lutego 2012, 21:53

Tomasz Mańkowski napisał(a):Podobnie jak i stenów we Włoszech nie było... - zamiast stenów były tam amerykańskie Thompsony

O kurde, to tego to już nie wiedziałem :D
Problem w tym, że nie mam "wolnego" Thompsona... Najwyżej wyrwę go jednemu amerykańcowi stojącemu aktualnie na półce :mrgreen:

A tak jeszcze poza modelarstwem moje pytanie: czy stenów nie używano we Włoszech w ogóle, czy tylko Polacy? Bo jeśli w ogóle to to podważa wiarygodność kilku poważnych filmów i seriali :D
hubert1997

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 28 lutego 2012, 22:17

hubert1997 napisał(a):A tak jeszcze poza modelarstwem moje pytanie: czy stenów nie używano we Włoszech w ogóle, czy tylko Polacy? Bo jeśli w ogóle to to podważa wiarygodność kilku poważnych filmów i seriali :D

Stenów nie używano w ogóle na Śródziemnomorskim Teatrze Działań Wojennych ( a nie tylko we Włoszech ), bo... były nietypowe ( jak na tamten TDW ).
Po prostu wymagały amunicji 9mm ( a tylko one takiej amunicji wymagały... ).
I ze względów logistycznych ograniczono rodzaje amunicji do 0,303 i 0,5" ( a więc Enfieldy, Breny, Colty, Thompsony, Browningi itd. )

I jeszcze jedno... trzymanie stena podczas strzelania za magazynek ( tak jak to zrobił Dragon ) to proszenie się o zacięcie broni...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez hubert1997 » wtorek, 28 lutego 2012, 22:59

Tomasz Mańkowski napisał(a):I jeszcze jedno... trzymanie stena podczas strzelania za magazynek ( tak jak to zrobił Dragon ) to proszenie się o zacięcie broni...

To o tym akurat wiem, ale założyłem, że żołnierz ze stenem nie strzela, tylko "obserwuje sytuację trzymając broń w gotowości".
Będę musiał się nad tym zastanowić. :P

Tymczasem z innej beczki. Pomimo tego, że drzewko mogło wyjść, że tak powiem lepiej, to zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Ma ono wysokość 3cm i w "realu" wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach. Nic nie będę kombinował. Wstawię go gdzieś na dioramce, podsypie go jeszcze kilkoma owocami..
Tylko wydaje mi się, że za dużo tych pomarańczy na krzaku. I jeszcze te na ziemi... Chyba przesadziłem z urodzajem, a taki stan gospodarczy jest nie podobny do Włoch :mrgreen:
hubert1997

Postprzez marasenha » wtorek, 28 lutego 2012, 23:00

Pomarańcze ogromne, to raczej pomelo już :). Spróbuj może zrobić z jakiejś masy, może nawet modeliny?
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez Andrzej Wasilewski » środa, 29 lutego 2012, 00:51

Tomasz Mańkowski napisał(a): amunicji do 0,303 i 0,5" ( a więc Enfieldy, Breny, Colty, Thompsony, Browningi itd. )

Thompsony i Colty strzelały nabojem 45ACP, Browning nabojem .30-06 Springfield. Enfield i Bren faktycznie .303 British - to tak w kwestii uszczegółowienia ;)

Drzewko takie sobie - liście są za duże i jest ich za mało - jeden mistrz z tego forum (nie pamiętam nicka) zrobił makietkę chyba z Carriersem czy jakimś pojazdem brytyjskim, na której było piękne drzewko - poszukaj i zobacz. Może koledzy pomogą znaleźć.
Andrzej Wasilewski

Postprzez hubert1997 » środa, 29 lutego 2012, 07:43

marasenha napisał(a):Pomarańcze ogromne, to raczej pomelo już :). Spróbuj może zrobić z jakiejś masy, może nawet modeliny?

Kulki mają średnicę ok. 2 mm, także nie takie znowu za duże.

Andrzej Wasilewski napisał(a):Drzewko takie sobie - liście są za duże i jest ich za mało - ...

Niestety wiem, ale pisałem już o tym :roll:
hubert1997

Postprzez marasenha » środa, 29 lutego 2012, 09:29

hubert1997 napisał(a):
marasenha napisał(a):Pomarańcze ogromne, to raczej pomelo już :). Spróbuj może zrobić z jakiejś masy, może nawet modeliny?

Kulki mają średnicę ok. 2 mm, także nie takie znowu za duże.

Sprawiają takie wrażenie, może rzeczywiście jak dodasz więcej liści, to będzie to lepiej wyglądać. Czekam na kolejne aktualizacje, bo projekt mi się bardzo podoba :)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez hubert1997 » środa, 29 lutego 2012, 16:46

A więc zgodnie z zasadą "to mi się ma podobać" drzewko zostawiam w spokoju. Będzie ono bowiem tylko maleńkim dodatkiem, a nie głównym bohaterem.
No cóż, aktualizacji na razie nie będzie. Najprawdopodobniej w piątek zabiorę się za malowanie figurek.
To na razie wszytko. Najwcześniej jakieś zdjęcia wrzucę w piątek wieczorem. Choć w sumie nie chcę robić zdjęć przy sztucznym świetle, także najprawdopodobniej fotki będą dopiero w sobotę koło południa :P
hubert1997

Postprzez fragles » środa, 29 lutego 2012, 22:32

Teraz Hubercie musisz pogodzić w jednym czasie:
-aktywność bojową niemieckich spadochroniarzy,
-aktywność bojową naszych z II Korpusu,
-czas dojrzewania pomarańczy :)

I jeszcze musisz skutecznie ukryć naszych za tym niskim murkiem, i pokazać, że to Włochy (bo inaczej to będzie tylko informacja werbalna na opisie dioramki, czyli "narrator z ukrycia informuje co tu się dzieje").
A nie lepiej byłoby po prostu [no wiem, że "po prostu" nie jest takie proste w wykonastwie] zrobić parę elementów charakterystycznych dla włoskiego krajobrazu? Np. takich roślinnych, jak na tym zdjęciu:

Obrazek

czyli gaik oliwny (zaleta: nie trzeba robić owoców oliwek :) ) na tym zboczu za plecami spadochroniarzy i 1-2 kolumnowe tuje/cyprysy (w sumie nie wiem, co to jest - ale nie trzeba wycinać liści) przy bocznym murku, dla ukrycia naszych?

Zdjęcie przedstawia fragment Asyżu. Środek lata.
Wysokość drzewek oliwnych ok. 2-3m (to te ze srebrzącymi listkami, na pierwszym planie; wyglądają trochę jak nasze karłowate wierzby).
Ostatnio edytowano czwartek, 1 marca 2012, 00:07 przez fragles, łącznie edytowano 1 raz
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez hubert1997 » środa, 29 lutego 2012, 22:41

fragles napisał(a):Teraz Hubercie musisz pogodzić w jednym czasie:
-aktywność bojową niemieckich spadochroniarzy,
-aktywność bojową naszych z II Korpusu,
-czas dojrzewania pomarańczy :)

Zapomniałeś o cyklu godowym surykatek włoskich.
Powiem szczerze, że nie służyłem nigdy w wojskach logistycznych i przerasta mnie to :mrgreen:

A tak na poważnie. Bardzo chętnie zrobiłbym cyprysika, albo oliwkę, ale za cholerę nie wiem z czego. Nie wyobrażam sobie w wypadku 2 powyższych roślin wycinać listków, czy coś takiego. Ale cóż. Od tego mam was, kochani użytkownicy. Czy jakieś sensowne propozycje macie w jaki sposób wykonać takiego chaszcza?
hubert1997

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat