Mercedes SLS Safety Car 1/24 -Fujimi + zestaw HD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mercedes SLS Safety Car 1/24 -Fujimi + zestaw HD

Postprzez cayman » piątek, 2 marca 2012, 01:25

Macio4ever napisał(a):O ile tarcze i zaciski wyszły bardzo fajnie, to malowania spodu nie kupuję. Jeżeli to jest wersja docelowa, to po prostu widać odkurz z farby, co moim zdaniem nie idzie w parze ze śrubkami i innymi modyfikacjami.

Spód malowałem ośmioma kolorami bez oklejania i maskowania bo nie miałem zamiaru maskować po kolei detali przez tydzień milionem kawałeczków taśmy maskującej bo i tak podłoga to jedna wypraska z ukł.wydechowym i innymi detalami czyli jedna wielka kupa.
Generalnie ten produkt Fujimi to lekkie nieporozumienie.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Reklama

Postprzez Macio4ever » piątek, 2 marca 2012, 07:42

Czy milionem to nie wiem, ja tylko zwracam uwagę, że jest wyraźny odkurz, co sprawia, że podłoga wygląda jak nie skończona. Część elementów można było spokojnie machnąć z ręki - np. dolne wahacze czy łatwo zamaskować poprzeczne wzmocnienia.
Prezentujesz fotę - to daję swoje uwagi.
Wytłaczanie wielu elementów razem z podłogą jest dość powszechną praktyką, choć oczywiście mało fajną dla modelarza.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » piątek, 2 marca 2012, 09:40

Macio4ever napisał(a):Czy milionem to nie wiem, ja tylko zwracam uwagę, że jest wyraźny odkurz, co sprawia, że podłoga wygląda jak nie skończona. Część elementów można było spokojnie machnąć z ręki - np. dolne wahacze czy łatwo zamaskować poprzeczne wzmocnienia.
Prezentujesz fotę - to daję swoje uwagi.
Wytłaczanie wielu elementów razem z podłogą jest dość powszechną praktyką, choć oczywiście mało fajną dla modelarza.

Ta fotka spodu jest z zeszłego tygodnia i te główniejsze el.jak wahacze i poprzeczki są poprawione.
To był test dla mojej ręki i aero ale się okazało że dysza 0,25 jest ciut za duża.
Taka jedna wypraska jest mało fajna dla modelarza i nie oddaje realizmu i to będzie tzw.pułkownik bez zaglądania pod spód.
Niestety. :cry:
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » niedziela, 4 marca 2012, 20:43

Dzisiaj mała aktualizacja.
Karoseria po nałożeniu decali czeka na lakier bezbarwny co nastąpi jutro.
Złożyłem kastę z podwoziem i kołami żeby zobaczyć jak to wszystko pasuje i jest okey.Jak dojdą wszystkie dodatki to mimo że to prosty model będzie się fajnie prezentował .Teraz kończę kabinę i jutro będą fotki.
Są dwa fotele z sześciopunktowymi pasami i montaż pasów nie należy do przyjemności (te przewlekanie tasiemki przez otworki zawsze mnie wyprowadza z równowagi).

A teraz foty z roboty

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez dinsdeyl » niedziela, 4 marca 2012, 22:01

Nie chciałbym Cię martwić, ale mimo nowych kalkomanii od Fujimi one nadal są błędne. Cały napis pod logiem F1 jest błędny. Nie ma właściwej czcionki, charakterystycznego F w napisie "FIA" oraz "Formula 1", napis "World Championship" nie jest pisany wielkimi literami, na dodatek logo F1 na masce jest za małe. Przypomnę o tarczach hamulcowych, które są niewłaściwe dla Safety Cara.
Pozdrawiam
Paweł S.
dinsdeyl

Postprzez cayman » poniedziałek, 5 marca 2012, 00:36

dinsdeyl napisał(a):Nie chciałbym Cię martwić, ale mimo nowych kalkomanii od Fujimi one nadal są błędne. Cały napis pod logiem F1 jest błędny. Nie ma właściwej czcionki, charakterystycznego F w napisie "FIA" oraz "Formula 1", napis "World Championship" nie jest pisany wielkimi literami, na dodatek logo F1 na masce jest za małe. Przypomnę o tarczach hamulcowych, które są niewłaściwe dla Safety Cara.

Nie martwisz mnie bo te babole wyłapałem już na początku warsztatu jak ściągnąłem fotki oryginału.Niestety Fujimi dało ciała i nic się na to nie poradzi.Z tarczami i Fujimi się nie popisało i HD.
Po prostu przepakowali SLS-a w nowe pudełko , dorobili decale i koguta na dach .
Model traktuję jako odpoczynek po dwóch pracochłonnych warsztatach i szykuję się do następnego warsztatu w dużej scali.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 5 marca 2012, 00:58

A może te kalki są celowo z babolem ze względu na zawiłości z prawem autorskim? Przypomina mi się czepialstwo FIA gdy zespół Force India miał logo (FI) podobne do loga F1 - dodali wtedy bodajże kropkę nad i w skrócie nazwy zespołu.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez cayman » poniedziałek, 5 marca 2012, 02:53

rObO87 napisał(a):A może te kalki są celowo z babolem ze względu na zawiłości z prawem autorskim? Przypomina mi się czepialstwo FIA gdy zespół Force India miał logo (FI) podobne do loga F1 - dodali wtedy bodajże kropkę nad i w skrócie nazwy zespołu.

To że celowo to jestem pewiem jak i brak praw autorskich.Do większości nie mają praw autorskich.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » wtorek, 6 marca 2012, 19:22

Wzmagań ciąg dalszy.

Karoseria schnie po trzech warstwach bezbarwnego Gaią 007 w proprcji 1/2 i ciś. ok 2 bary.Pojutrze przelecę gąbką ścierną 3000,4000,6000 i 8000 i jak będzie ok. to polerka a jak nie to fuknę ostatnią warstwę bezbarwnego w proporcji 1/2,5-3.
Na dachu przymiarka kogutów jak mówią dzieci "nyno nyno". :lol:
Plastik imitujący klosz koguta maskowałem po kolei i fukałem najpierw X 18 czarny półmat i znów oklejałem i fukałem X 26 clear orange.

Kabina prawie skończona .Zostało mi wydrukowanie decala z bolidem i wklejenie w ekran.W zestawie Fujimi w desce rozdzielczej było radio które wyciąłem i wstawiłem płatek polistyrenu który imituje ekran monitora.
Kabinę fuknąłem X-18 a deskę ,kierownicę,fotele i podłokietnik X-18 z domieszką XF-64 german grey a na to bezbarwny mat..Na pulpit środkowy poszła emalia -bezbarwny połysk.

A teraz foty.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » środa, 7 marca 2012, 08:23

Piotrek daj sobie spokój z taki modelami bo nudne są jak flaki z olejem :lol: :P
Teraz to mam przesrane.

A tak już bardziej merytorycznie to mogłeś trochę zróżnicować malowanie wnętrza co by nie było tak jednolicie. Na tej fotce widać że podłoga i niższa część tunelu środkowego jest w wykładzinie
http://autocarpictures.com/2011-mercede ... dashboard/
można było uzyskać taki efekt dmuchając matową farbę tak by przesychała w locie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » środa, 7 marca 2012, 09:55

Kazik napisał(a):Piotrek daj sobie spokój z taki modelami bo nudne są jak flaki z olejem :lol: :P
Teraz to mam przesrane.

A tak już bardziej merytorycznie to mogłeś trochę zróżnicować malowanie wnętrza co by nie było tak jednolicie. Na tej fotce widać że podłoga i niższa część tunelu środkowego jest w wykładzinie
http://autocarpictures.com/2011-mercede ... dashboard/
można było uzyskać taki efekt dmuchając matową farbę tak by przesychała w locie.

Zróżnicowanie jest .Fotele,podłokietnik,deska z kierownicą są fuknięte matem.Boczki z tylną półką półmatem.
Podłogę fuknę jeszcze matem Szefie !!!
Nie mogę Marku doczytać jednego zdania bo chyba niechcący wielkość czcionki Ci się zmniejszyła. :shock: :lol:
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » sobota, 10 marca 2012, 15:59

To już ostatni post przed galerią ukończonego modelu która pojawi się jeszcze w dniu dzisiejszym.

Na deser zostały wycieraczki szyby przedniej.Po lewej stronie fotek to wycieraczka z zestawu Fujimi (lekki klocek).
a po prawej złożone z zestawów waloryzacyjnych HD z czterech części każda i fuknięte metal primerem MR i czarnym półmatem C 92 .

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat