Vickers Wellington Mk.II, Trumpeter + Alley Cat 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Vickers Wellington Mk.II, Trumpeter + Alley Cat 1/48

Postprzez Artur Domański » wtorek, 6 grudnia 2011, 13:24

Darku, troszkę bałem się tych wieżyczek. Opowiadałeś o nich, ale to co zobaczyłem na zdjęciach wygląda ganialnie
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Reklama

Postprzez dareksommerfeld » piątek, 6 stycznia 2012, 13:35

Witam
Trochę udało się podłubać. Powoli przymierzam się do zamknięcia kadłuba. Kabina pilotów wymaga jaszcze delikatnych podmalówek. Starałem się jakoś zróżnicować wszechobecną czerń. Jedyne co mi przyszło do głowy to przetarcie płótna szarą pastelą i bardzo delikatne wybłyszczenie metalowych fragmentów konstrukcji. Po wielu próbach zostanę chyba przy półmatowym wykończeniu kabiny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Udało mi się wpasować stanowiska strzelców bocznych, jeszcze tylko trzeba dokleić karabiny oczywiście bez luf coby ich nie połamać przy dalszych pracach.
Obrazek
Obrazek

Pomalowałem też wnętrza wieżyczek strzeleckich. Dość długo zastanawiałem się na jaki kolor je pomalować, ale po analizie fotografii z Mini Repliki doszedłem do wniosku ze jednak były one malowane na jasny kolor więc naturalnym wyborem był Interior Green. Wieżyczki są już po delikatnym washu i pastelach. Co do ostatecznego wykończenia to zastanawiam się jeszcze nad przetarciem ich suchym pędzlem na interior green.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to by było na tyle.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Artur Domański » piątek, 6 stycznia 2012, 22:14

Bardzo ładne, a czarne powierzchnie złam szarościami
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez dareksommerfeld » czwartek, 19 stycznia 2012, 16:46

Witam

Ostatnio wpadłem na pomysł jak poprawić wygląd kół podwozia głównego. W zestawie Trumpeter daje gumowe opony na dodatek puste w środku co utrudnia wykonanie imitacji ugięcia pod ciężarem samolotu.
Aby sobie pomoc najpierw wykonałem "kopię zapasową" koła z żywicy. Trochę spiłowałem i dokleiłem kawałki plastiku aby dodatkowo uzyskac spęczenie opony przy podłożu.
Obrazek
Obrazek

I widok od frontu
Obrazek
Obrazek
Tak sie zastanawiam czy nie pogrubic nieco tego spęczenia, zobaczę jeszcze po nałożeniu pana powierzchniaka.
Oczywiscie, wszystko wymaga jeszcze obróbki, a później do silikonu i odleać właściwie wyglądające koła.

Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez spiton » czwartek, 19 stycznia 2012, 17:43

Kółko ekstra. Nareszcie ktoś je nie tylko spiłował, ale przemodelował kształt.
spiton

Postprzez Artur Domański » czwartek, 19 stycznia 2012, 18:29

Darku, długo myślałeś sadząc o datach aktualizacji relacji, ale efekt fajny
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 21 stycznia 2012, 11:06

Panowie, trochę kółek w samolotach widziałem w swoim życiu więc wiedziałem co chcę osiągnąć. Obawiałem się nieco czy silikon nie zwiąże się trwale z gumową oponą Trumpetera, ale kolega Marek dobrze doradził -dziękuję- i wyszło jak widać.
Artur Domański napisał(a):Darku, długo myślałeś sadząc o datach aktualizacji relacji, ale efekt fajny

Artur to nie to że mam taki długi proces myślowy, to zwykłe lenistwo, bo musiałem pojechać do centrum i dokupić katalizator do silikonu, a to wielka wyprawa....... :lol:
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Artur Domański » sobota, 21 stycznia 2012, 11:09

Darku dawaj dalej. A kiedy przewidywany koniec ???
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez stampsdemaroc » czwartek, 23 lutego 2012, 20:50

Nie chcę cię zniechęcać, ale ostudzę troszkę twój entuzjazm. Uważaj na zestaw Alley Cat. Wbrew zapewnieniom producenta, silniki NIE PASUJĄ do zestawu Trumpetera! :P Naszpachlowalem się jak cholera.
stampsdemaroc

Postprzez dareksommerfeld » wtorek, 6 marca 2012, 18:41

Witam po dłuższej przerwie.
Na początek winowajca zastoju w pracach modelarskich.
Rocznik 1979, wytwór polskiej myśli technicznej, doprowadzony do pełnej sprawności technicznej a nawet więcej bo dostał też przedwzmacniacz.
Obrazek

Co do spasowania silników Alley Cat’a to owszem mogą wystąpić problemy, choć w moim egzemplarzu przy przymiarce na sucho wygląda to nieźle. W zestawie który nabyłem dla kolegi jeden odlew silnika był wyraźnie mniejszy od drugiego. Tutaj producent zaskoczył mnie szybkością i jakością reakcji, po przesłaniu zdjęć z właściwymi wymiarami po tygodniu paczuszkę z nowymi odlewami miałem w domu. Oby wszyscy tak dobrze traktowali swoich chlebodawców.

Po walce z wieżyczkami strzeleckimi, ta dla oderwania się popracowałem nieco nad podwoziem. Na początek wstawiłem gładzie amortyzatorów z igieł i dorobiłem kilka detali z drutu.
Obrazek
Obrazek

Do siłownika wciągania podwozia dodałem przewody hydrauliczne.
Obrazek

W bocznych ściankach komór podwozia wyciąłem część pokrycia i docelowo będą tam przyklejone elementy instalacji hydro.
Obrazek
Teraz całość czeka na malowanie.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez xmald » wtorek, 6 marca 2012, 18:55

Witam. Nie mogłem się powstrzymać od niemodelarskiego komentarza. Ten Bernard to naprawdę świetny gramofon, ciężki talerz gwarantujący stabilne obroty... e z resztą pewnie wiesz co masz. Jedyne o co możesz się pokusić to wymiana wkładki...Na zdjęciu nie widać ale co to za wkładka?? Wybaczcie panowie ale modelarstwo to nie moje jedyne "zboczenie" winyle to drugi nałóg więc kolegę doskonale rozumiem.
Co do Wellingtona model wygląda naprawdę dobrze. Bardzo podoba mi się to jak uatrakcyjniłeś malowanie kabiny pilotów a i drewno też całkiem fajnie się prezentuje...

Pozdrawiam
Filip
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez dareksommerfeld » środa, 7 marca 2012, 00:18

Dzięki za opinie o modelu. To drewno potraktowałem jako wprawkę bo i tak niestety nic nie będzie widać.
Co do gramofonu to wkładkę wymieniłem, teraz gra Audiotechnika. Nie jest to może jakiś Hi-endowy wynalazek, ale brzmi całkiem przyzwoicie.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat