Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 9 marca 2012, 12:55

O właśnie o takie cóś :mrgreen: mnie chodzi :shock: http://www.flickr.com/photos/pvdac/4418 ... otostream/
na dole podpisano że replika, gdzieś czytałem że jest tam pewien udział części oryginalnych, a w innym miejscu że jest latająca :D
Za Fokkerem widać V-1, czy mamy gdzieś taką w PL :?:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jaho63 » piątek, 9 marca 2012, 14:26

radoslaw6363 napisał(a):Za Fokkerem widać V-1

I co ciekawsze Spitfire.
iras67 napisał(a):Z większych samodzielnych projektów wspomniana szczegółowa makieta 1:4

Oglądana na żywo robi wrażenie, ale powiedzcie mi, czy tylko ja mam wrażenie, że kadłub modelu jest za wąski?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Sparrow » piątek, 9 marca 2012, 14:45

Na forum Myśliwcy pojawił się post, który rzuca nieco światła na problem "Łosia" http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=1412
Cytat (użytkownik Robert):

"Witam,
Rozmawiałem z kolegą, który pracuje w Sikorskim w Mielcu i jest bliko budujących tą karykaturę.
To wygląda jak wygląda ponieważ.
1. Budują to ludzie nie związani z lotnictwem, chociaż niby znający się na rzeczy bo są to ludzie z przyrządowni.
2. Nie zwracaja uwagi na "szczegóły, bo przecież większośc ludzi nie zna się na rzeczy'. Podobne podejście mają osoby, które dały na to pieniądze. Podobno chciano nawet montować śmigło An-2, bo to przecież tylkośmigło
3. Ponieważ to "budowniczowie' wystąpili z inicjatywą budowy, więc na krytykę reagują świętym oburzeniem, że ktoś ich krytykuje, a ani chcą dobrze. Inne odpowiedź to "to zróbcie to sami lepiej"

Reasumując - typowe podejście do tematu - byle coś było, a krytyka to rzucanie kłód pod nogi.
Znowu będziemy mieli coś w rodzaju "etykiety zastępczej" i jeszcze będziemy musieli być z tego dumi.
To będzie Łoś na miarę naszych czasów.
Sztuka się liczy a nie jakość! "
Sparrow
Sparrow

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 9 marca 2012, 14:49

Jaho63 napisał(a):I co ciekawsze Spitfire.

Trzeba sobie ,,poklikać'' na fotki to się zobaczy więcej ,,Spitfire'' w tym jedną podróbe :mrgreen: http://www.flickr.com/photos/pvdac/4435 ... /lightbox/ .Jak nie uruchomimy w PL ,, produkcji eksponatów'' to nasze muzea będą biednie wyglądać :cry: To jak Panowie jaka jest Wasza opinia o tych EKSPONATACH :D Dla przykładu kolejny http://www.flickr.com/photos/pvdac/4439 ... /lightbox/
Jak stwierdził kolega -to chyba oryginał jest, nie replika, znaczy nie jest źle ?
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez waran » piątek, 9 marca 2012, 15:40

Radosław 6363,co do V1 to trochę rupieci z tej latającej bomby jest w muzeum w Kołobrzegu.Kilka holenderskich replik niemal dotykałem w muzeum w ubiegłym roku-extra.Moje odczucia co do niby-łosia :oops: ,cóż robotę tych ignorantów można tylko porównać do rządzenia naszym krajem. :evil:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Tofik » piątek, 9 marca 2012, 16:10

Jeszce chwila i jak się zdenerwuje to sobie sam sobie makietę 1:1 stworze :mrgreen: Może nie Łosia bo metal to nie moja materia. Ale coś spod znaku drewna i pluta może bym w garażu wystrugam :mrgreen: Kiedyś czytałem w lokalnej gazecie że gdzieś niedaleko gościu buduje w garażu dwie latające repliki samolotów z 1 WŚ. jak gazeta nie poszła na podpałkę do pieca to może ją znajdę :mrgreen:
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez spiton » piątek, 9 marca 2012, 16:33

Znalazłem taki materiał
http://epmlspotters.pl/1/6/5591/Aktualn ... C5%81osia-
Zwróćcie uwagę na kółko ogonowe z płozą. Czy takie coś mógł kiedykolwiek zrobić ktoś związany z lotnictwem !!??
spiton

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 9 marca 2012, 17:22

[quote="spiton"]Znalazłem taki materiał
http://epmlspotters.pl/1/6/5591/Aktualn ... C5%81osia-
Zwróćcie uwagę na kółko ogonowe z płozą. Czy takie coś mógł kiedykolwiek zrobić ktoś związany z lotnictwem !!??

A ja w w/w materiale znalazłem co następuje:
Wszystkich pasjonatów lotnictwa i sympatyków samolotu PZL.37 Łoś, którzy mają jakieś uwagi do powstającego modelu lub mają jakąś dokumentację i wiedzę na temat tej maszyny, prosimy o kontakt z konstruktorami lub z naszą redakcją. Cały czas projekt uznawany jest za otwarty i w razie konieczności mogą zostać wprowadzone ewentualne modyfikacje i poprawki.
No może będą poprawki :shock: Potraktujmy tego pierwszego ,,Łośka" jako przed prototyp !(to cóś jak przedskoczek na zawodach !)No niby też skacze tyle że za daleko nie lata !
Oby każdy następny był lepszy :shock:
No i do NL nie daleko zawsze można zobaczyć jak się to robi :idea:
radoslaw6363

Postprzez Soris000 » piątek, 9 marca 2012, 18:12

Dla mnie jest to forma autopromocji tej całej firmy 3D Projekt Jakaz. Nie ważne jak, ważne, że jest szum.
Soris000

Postprzez Izydor » piątek, 9 marca 2012, 18:37

Ta płoza ogonowa, wykadrowana z reszty "repliki", wygląda jak element jakiegoś trału przeciwminowego... :)
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 9 marca 2012, 18:52

Korzystają z planów modelu RC ! Może jeszcze silnik będzie jednocylindrowy? :shock:

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez jasio-g » piątek, 9 marca 2012, 18:59

Ale RC to nie model oryginału. Mniejsze prędkości powodują zmiany w konstrukcji, np. inny profil skrzydła. No i RC nie musi być wierną kopią oryginału. Ale jaja.
jasio-g

Postprzez Jaho63 » piątek, 9 marca 2012, 19:28

Soris000 napisał(a):Dla mnie jest to forma autopromocji tej całej firmy 3D Projekt Jakaz.

Autopromocja przez obnażanie swoich słabości?
Izydor napisał(a):Ta płoza ogonowa, wykadrowana z reszty "repliki", wygląda jak element jakiegoś trału przeciwminowego...

:lol: Mnie to wygląda jak element jakiegoś wózka transportowego. Współczesna, ewentualnie późno komunistyczna konstrukcja.
jasio-g napisał(a):Ale RC to nie model oryginału.

To fakt, ale co gorsza nawet w RC stateczniki są bardziej łosiowe niż w "naszym" duqa-łosiu.
Gdyby jeszcze odrobina pokory. Ale jak słyszę teksty "to zróbcie lepszego" to już wiem wszystko.
Ostatnio edytowano piątek, 9 marca 2012, 19:47 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Soris000 » piątek, 9 marca 2012, 19:40

Jaho63 napisał(a):Autopromocja przez obnażanie swoich słabości?

Janusz, ale tylko niewielka garstka ludzi orientuje się, że to jest PZL 37 "COŚ' (jak to ładnie nazwałeś). Cała reszta powie- to jest właśnie TA firma, która robiła TEGO "samolota".

Edit: Bardzo podobają mi się teksty na temat dokumentacji, fachowości itd, itp. Po prostu "profesjonaliści" piszą o "profesjonalistach". :D
Soris000

Postprzez iras67 » piątek, 9 marca 2012, 19:47

Kółko jest takie masywne bo zamierzają "Łosia " wywozić poza teren wystawy statycznej i prezentować np. na pokazach lotniczych z okazji święta lotnictwa. Czy mi się wydaje czy te plany RC to nie są czasem "Plany Modelarskie" z Łosiem z lat 60-tych?
Edit. A więc jednak makieta powstaje w oparciu o plany Pana Koczkodaja z 65.roku ;o) ... Kto pamięta Wichra...
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste