A-10 Thunderbolt II - Revell 1/144

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

A-10 Thunderbolt II - Revell 1/144

Postprzez alphard » czwartek, 8 marca 2012, 11:15

Hejka.
Na moim biurku pojawił się o to taki mały szkrab. Ogólnie model mnie rozczarował - po ostatniej budowie Hawkey'a spodziewałem się od A10 czegoś więcej, ale myślę że sami sobie wyrobicie opinie oglądając fotki z budowy. Niestety model jest robiony z doskoku - jakaś godzinka dziennie (sprawy rodzinne nie pozwalają na więcej). Nie lubię takich warsztatów, ale jak się już zaczęło to trzeba skończyć.
Na obecną chwilę, model jest już pomalowany, zalany sido czeka na kalki.

Na początek szybki inbox:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać nie za wiele tego - kalek pewnie więcej niż samych części.
Na pierwszy ogień poszły silniki:
Części składowe
Obrazek

Złożony na sucho - nie wygląda za ciekawie
Obrazek

Obrazek

I przymiarka już po sklejeniu i wstępnej obróbce

Obrazek

GAU8 po wstępnych zabiegach ;(

Obrazek

To co revell dał do kokpitu - FOTEL :|

Obrazek

Tutaj widzimy spasowanie części - powiem szczerze, że jeszcze się z czymś takim u revella nie spotkałem, a linie podziału pomiędzy niektórymi częściami różnią się między sobą jakby były z jakieś innej skali ;/

Obrazek

Obrazek

Oczywiście sporo z nich poleciało pod szpachle - lepiej jak wcale ich nie będzie widać niż zostawić coś takiego :(

Obrazek

A tak prezentuje się po sklejeniu:

Obrazek

Obrazek

Skoro model nie za bardzo mi się spodobał pomyślałem, że więcej uwagi poświecę uzbrojeniu, którego w tym samolocie nie brakuje. Przy okazji mam nadzieje, że sporo ilość podwieszonych elementów trochę odciągnie oko od innych, mniej fajnych szczegółów modelu.

Nie wiem czy mi wypada pisać takie "poradniki" bo modeluję dopiero od grudnia, ale pomyślałem, że może ktoś coś ciekawgo podejrzy i wykorzysta u siebie na warsztacie. A więc jak robię mavericki w 1/144

Materiał wyjściowy:

Obrazek

Na początek ścinamy piłką, lub na pilniku przód:

Obrazek

Z przeźroczystej ramki wycinamy sobie kilkumilimetrowe kawałeczki :

Obrazek

Następnie przyklejamy do reszty pocisku - jeżeli ktoś chce dać pod "szkiełko" jakiś kolor powinien zrobić to już teraz oczywiście należy wtedy użyć takiego kleju, który zbytnio nie rozpuści nam farby. W moim przypadku nie ma żadnego koloru więc wystarczył standardowy Cement od tamci.

Obrazek

Teraz idziemy na porządne piwo - wszystko musi dobrze wyschnąć. Następnie zabieramy się za szlifowanie, standardowo, najpierw pilniki i coraz to drobniejsze papierki lub gąbki, na koniec możemy użyć jakieś pasty polerskiej, lub podkraść od żony polerkę do paznokci ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro mamy już przód, zabieramy się za tył. Jeżeli posiadamy w warsztacie jakieś wiertełka to robotę mamy praktycznie zrobioną, jeżeli nie - tak jak ja bierzemy do łapki skalpelek i powoli nawiercamy tyle ile nam trzeba.

Obrazek

W sumie już jest całkiem nieźle, ale jeżeli ktoś by chciał coś jeszcze dołożyć to bierzemy patyczek higieniczny i rozciągamy go na płomieniem, następnie tą cieniutką rureczkę tniemy na milimetrowe odcinki, które wkliamy z tyłu.

Obrazek

Obrazek

Bardziej ambini mogą jeszcze pokusić się o ścienienie ramion mavericka. Ja niestety tego nie zrobiłem. Następnie przyszła pora na malowanie w przypadku areo będzie łatwiej, ja się jeszcze nie dorobiłem, wiec pędzlowanie na jeden z wielu dostępnych kolorków. Później jakieś kolorowe paseczki i sido. Oczywiście można zrobić to o wiele ładniej i lepiej, jednak jak na pierwszy raz całkiem ładnie mi to wyszło.

Obrazek

Jeżeli producent modelu przewidział zarzucamy kaleczki ;)

Obrazek

Doczepiamy wszystko do podwieszenia i odkładamy do boku żeby spokojnie czekało na montaż pod skrzydłami.

Obrazek

Jak czas pozwoli to dziś zarzucę kalki na model i wrzucę jakieś aktualne zdjęcia jak to teraz wygląda.

Pozdrawiam Łukasz.
Obrazek
alphard

Reklama

Re: A-10 Thunderbolt II - Revell 1/144

Postprzez SebastianC. » piątek, 9 marca 2012, 18:54

Aktualnie mam na warsztacie A-10 z dragona i powiem że jest równie kiepski jak ten Twój Revellowski, chodzi oczywiście o wypraski. Dużo pracy i szpachli trzeba włożyć żeby coś sensownego z tego wyszło. Trzymam kciuki.
Na warsztacie: Mirage 2000C

Obrazek Obrazek
SebastianC.

Postprzez alphard » sobota, 10 marca 2012, 14:39

Na chwilę obecną model prezentuje się tak :-/

Obrazek

Obrazek

Nie miałem pod ręką grosza, ale myślę że każdy ma na biurku słoiczek z klejem. Model nie podoba mi się zbytnio więc nie wiem czy doczeka się galerii.
Obrazek
alphard

Postprzez Slash » sobota, 10 marca 2012, 15:01

Wydaje mi się, że trochę brudzenie uwidoczniło nierówność powłoki farby. Każdy zanim zacznie malować aerografem ma jakiś swoje powody dla których się powstrzymuje. Jakie są Twoje? ;o) Natomiast brawa za odważne przeróbki.

Btw. znalazłem w domu napoczętego Harriera w wersji amerykańskiej. Oczywiście Revell 1:144. Coś tam pozlepiany i zaszpachlowany. ;o)
Slash

Postprzez alphard » sobota, 10 marca 2012, 16:03

Slash napisał(a):Każdy zanim zacznie malować aerografem ma jakiś swoje powody dla których się powstrzymuje. Jakie są Twoje? ;o)

Jak na dzień dzisiejszy to nawet nie mam zielonego pojęcia co i gdzie bym musiał kupić :-/ myślę, że w następnym miesiącu trzeba będzie już założyć jakiś wątek i męczyć Was pytaniami :)

Co do kolejnego modelu:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=120&t=4403&start=135#p254435
Obrazek
alphard

Postprzez Adam » sobota, 10 marca 2012, 17:56

I znowu jestem pełen podziwu dla twojej pracy.
Pozdrawiam.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez alphard » sobota, 10 marca 2012, 19:28

Adam napisał(a):I znowu jestem pełen podziwu dla twojej pracy.

Umiesz zmotywować, ale nie ma nic do podziwiania. Koniecznie muszę doposażyć warsztat - wiadomo jak to z początkami chciałoby się mieć odrazu wszystko ;)
Obrazek
alphard

Powrót do Lotnictwo - warsztat