6 IKM czyli bitwa Pólnoc - Południe

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

6 IKM czyli bitwa Pólnoc - Południe

Postprzez Hobby » sobota, 10 marca 2012, 23:24

Usiadłem i policzyłem rezultaty zeszłorocznej bitwy Północ - Południe.
Zwycięstwo przypadło północy {70%), mimo, że do sił południa dołączone zostały wschodnie hufce lubelskie.

Było to pierwsze takie starcie w XXI wieku i siły południa będąc zadufane w swej sile wysłały tylko harcowników Obrazek poparte siłami IPMS Świdnica i Sudety, wsparte Bedzińskimi i Bytomskimi bitewnikami nie wystarczyły. Zbagatelizowany przeciwnik okazał się nie do przemożenia i w podziale łupów udział południa był niewspółmierny do siły jaka w południu drzemie.

Dlatego też i tym razem

WYZYWAMY POŁUDNIE
Obrazek
Do starcia się z modelarzami północy, a wzorem historycznych wydarzeń :

Wyzywamy was na udeptaną ziemię, a że pola wam nie staje to chętnie naszego wam udostępnimy. Aby nie było pozorów, że walczyć czym nie macie przekażemy wam dwa nagie kleje. (to znaczy dwa kleje luzem :lol: )

Północnikom wici nasze rozsyłamy, bo tym razem południe już siłą znaczną nas najedzie i bronić trzeba naszych chorągwi.

--------------------------------------------------------------------
Zmajstrowałem taką tablicę aby pole bitewne zobrazować.

Podobnie jak w poprzednim roku jest wybrane miejsce koło tężni solankowej.

Obrazek

Siły północy
A ISMR dla bezpieczeństwa schowało się za mury tężni za murami też znalazł się B PION jako, że Grudziądz to miasto - garnizon.
C Gdański DELFIN broni drogi przez most (większej wody nie znaleźliśmy, trudno, będziecie pływać między kaczkami)
Do pierwszego szyku północ wystawia swoje papierowe wojsko. Wiadomo bitwę zaczyna artyleria, łucznicy i procarze. D WLKP obrzuci wroga pyrami. E Królewskie Gniezno centralnie, przyjmie na siebie pierwszy impet natarcia.
Z ASG słynący F KOSZALIŃSKI PLUTON MODELARSKI w krzach się przyczai gdzie dobrze zamaskowany przygotuje nacierającym niespodziankę

Siły południa
1 IPMS Świdnica i 2 IPMS Sudety już pole zarezerwowało, a że w boju już doświadczenie zdobyło poprowadzi siły południa do boju.
Papierowym Pyrom pola daje 3 ORZEŁ z Przeciszowa wzmocni on plastikową linię natarcia IPMS.
4 Wschodnie Lubelskie hufce z ZTS wzmocnią południe, jeśli nie swą potęgą to ruskimi ... pierogami (bo pierogi przednie tam lepią)
Ostatnio edytowano wtorek, 13 marca 2012, 00:11 przez Hobby, łącznie edytowano 1 raz
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Reklama

Re: 6 IKM czyli bitwa Pólnoc - Południe

Postprzez imek46 » niedziela, 11 marca 2012, 09:57

Zacny Wojciechu wschód nie tylko słynie z przepysznych pierogów, ale chyba najbardziej z takiego pieczywa zwanego "Cebularzem". Nigdzie indziej go nie uświadczysz tylko u nas.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Chrupek » niedziela, 11 marca 2012, 14:30

a mnie się podoba określenie północniki :) :D Po bitwie pewnie zostaną ćwierćnocniki :twisted:
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez fragles » niedziela, 11 marca 2012, 17:03

Hobby napisał(a):WYZYWAMY POŁUDNIE
Obrazek
Do starcia się z modelarzami północy, (...)
[u]Wyzywamy was na udeptaną ziemię, (...) koło tężni solankowej.

Ustawka?

;o)
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez S.G » niedziela, 11 marca 2012, 17:55

Zacne to wyzwanie, ale pech chciał że chorągiew nasza( znaczy się IPMS SILESIA) tydzień wcześniej bronić będzie honoru ojczyzny na węgierskiej ziemi, w zacnej potyczce w miejscowości Mosonmagyarowar , gdzie od lat kwiat modelarstwa z całej Europy się potyka, takowoż trudno nam będzie dotrzeć na czas pod Inowrocław , by wesprzeć hufce południa, by znowu nie dostały po d……e :mrgreen: . Jednakowoż czynić będziemy co w naszej mocy by w potyczce tej uczestniczyć.

Chrupek napisał(a):a mnie się podoba określenie północniki :) :D Po bitwie pewnie zostaną ćwierćnocniki :twisted:

Mości Prezesie nie lekceważ przeciwnika, tylko myśl jak pod Inowrocław dotrzeć by honoru południa bronić ;o)
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Hobby » niedziela, 11 marca 2012, 20:10

imek46 napisał(a):Zacny Wojciechu wschód nie tylko słynie z przepysznych pierogów, ale chyba najbardziej z takiego pieczywa zwanego "Cebularzem". Nigdzie indziej go nie uświadczysz tylko u nas.
To prawda i z mojego punktu widzenia, dobrze, że nigdzie poza Lubelskim Cebularzy nie ma. Ani to polityczne najeść się ich w wsiąść do pojazdu. Jedyne co można po takim Cebularzu to wdrapać się na tyczkę chmielową bo z tym też kojarzy mi się Lubelszczyzna.

Chrupek napisał(a):Po bitwie pewnie zostaną ćwierćnocniki :twisted:
Z ran się wyliżem i zimową odwetową wyprawę na Bytom poprowadzim.

S.G napisał(a):Zacne to wyzwanie, ale pech chciał że chorągiew nasza( znaczy się IPMS SILESIA) tydzień wcześniej bronić będzie honoru ojczyzny na węgierskiej ziemi, w zacnej potyczce w miejscowości Mosonmagyarowar , gdzie od lat kwiat modelarstwa z całej Europy się potyka, takowoż trudno nam będzie dotrzeć na czas pod Inowrocław , by wesprzeć hufce południa, by znowu nie dostały po d……e :mrgreen: . Jednakowoż czynić będziemy co w naszej mocy by w potyczce tej uczestniczyć.

Bolesław Szczodry też uchodził na Węgry jak zagrożenie przyszło na niego, pretekst z Mosonmagyarowar przedni ale nie wytrzymuje z historią

"Jak Czarnecki do Poznania
wracał się przez morze
dla ojczyzny ratowania
po szwedzkim rozbiorze."

Tydzień wcześniej będę we Wrocławiu na imprezie IPMS Sudety. to tak mniej więcej jak od Was do Mosonmagyarowar czy do nas.
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » czwartek, 22 marca 2012, 17:42

Czasu nieco minęło i pole nasze siłami północy się wzmacnia.

W sukurs Delfinom przybyły siły morskie G z Gdańska Karaluchem przezywany, a na drugiej flance H z Sopotu Balrog wielce technologicznie maszynerią zaawansowaną wystawić postanowił.

Jest też I UPS z Gdyni, który to jako Trójmiasta reprezentant się mieni, onże to pancerne swe zagony rozstawił aby bronić bocznej bramy, gdy Delfin i Delfina ustąpić będą musieli.

J na prawym skrzydle przy koszalińskich hufcach ustawia się wojownik z Obornik Wlkp. Tamże to psychologiczna wojna się rozegra, wróg może nie chcieć podejść.

K Pierwszy z Miasta Łodzi wojownik też już stoi w pogotowiu, umieszczon w sadzawce, bo z łodzi będzie we wrogów praskać pyrami za pomocą wiosła, a pyry mu poznanaki podrzucać będą.

L Nowotomyski Ośrodek Kultury wzieliśmy sobie za mury bo przecież w garnizonie jakiś KO-wiec musi być.
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » sobota, 24 marca 2012, 10:57

Obrazek

cd... M Piotr z Darłowa jak czajnik się w krzach na lewej flance zaczai i wystawiał będzie tylko dziubek bacząc czy Lublin skrzydło obejść nie zamierzy. Na ławeczce w cieniu drzewek przy polu mningolfa N dzidas poczywa sobie, a dlaczego ? ... bo Pił_a.
Obrazek
Hobby

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea