Niniejszym chciałbym Wam przedstawić nową inicjatywę modelarską TAURUSMODELS. Firma powstała niejako w sposób samoistny. A mianowicie kolega Szymon "wykrakał", że ktoś zgłosi się do mnie z propozycją wypuszczenia żywicznego zestawu silnika Mercedes DI. I tak się stało. Napisał do mnie bardzo miły Pan z Anglii, oferując chęć dystrybucji moich produktów. Sceptycznie do tego raczej podszedłem - rynek modelarski raczej niewielki, a co dopiero jakieś silniczki, bez możliwości zastosowania w modelu praktycznie. Ale Pan Anglik, właściciel sporego sklepu i lubianej przeze mnie marki modelarskiej, zapewnił mnie, że coś takiego na pewno się sprzeda. Po obejrzeniu próbnych odlewów, miły Pan wyraził chęć zakupu duuużej ilości zestawów. I wtedy włączyła się wyobraźnia: będę znikał w mojej grocie modelarskiej, mówiąc żonie, że do pracy idę. Będę wychodził, udając zmęczenie a wszyscy będą mnie wielbić, gdyż ja ciągle pracuje. Podłapałem więc ideę, a Pan Anglik zapewnił mnie o hurtowym odbiorze moich ulepków. Zainwestowałem więc czas i materiały, coby wyprodukować zestawy żywiczne, gotowe do sprzedaży. Wiadomo, że nie może to być to, co odlewam na własny użytek. Żywica, której użyłem, jest ponad dwukrotnie droższa, niż Axson. Formy też nie mogą być z gomosilu (odlewy są zbyt skomplikowane), a z kompletu form wychodzi około 7 odlewów. Ale co tam, przecież wszystko na zamówienie, zwróci się. Przygotowałem więc osiem różnych zestawów silników i akcesoriów, każdy w kilkudziesięciu kopiach, do tego elementy fototrawione, instrukcję, pudełka.
No i tu się urwał kontakt z miłym Panem Anglikiem. Może się coś stało, a może sobie sam zrobi kopie z tego co mu wysłałem. Może tak miało właśnie być. Zamiast czekać leniwie, aż ktoś sam porosi mnie o możliwość zakupu czegoś, trzeba samemu się inicjatywą wykazać
Niniejszym, oferuje Wam, Szanowni Koledzy Modelarze, produkty TaurusModels w skali 1:48:
48001: Silnik rotacyjny Oberursel UrII, cena: 35 zł.
67 części żywicznych, 12 części fototrawionych, komplet drucików, instrukcja, pudełko

48002: Silnik rotacyjny LeRhone 9J, cena: 35 zł.
67 części żywicznych, 12 części fototrawionych, komplet drucików, instrukcja, pudełko (silnik różni się od Oberursela)

48003: Silnik rotacyjny Oberursel UrII ze stojakiem do dioramy, cena: 45 zł.
73 części żywiczne, 12 części fototrawionych, komplet drucików, instrukcja, pudełko

48004: Silnik rotacyjny LeRhone 9J ze stojakiem do dioramy, cena: 45 zł.
73 części żywiczne, 12 części fototrawionych, komplet drucików, instrukcja, pudełko

48005: Stojak do silnika rotacyjnego na dioramę, cena: 15 zł.
6 części żywicznych, instrukcja i pudełko

48006: Silnik rzędowy Mercedes DI, cena: 50 zł.
78 części z żywicy, instrukcja, pudełko. Można go też obejrzeć tu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=19826

48007: Silnik rzędowy Mercedes DI z akcesoriami na dioramkę, cena: 60 zł.
82 części z żywicy (kolorowej, niczym stary matchbox), instrukcja, pudełko

48008: Akcesoria na dioramkę: stojak do silnika rzędowego, skrzynia transportowa, cena: 15 zł.
4 elementy żywiczne, instrukcja, pudełko

Skąd ta cena?
Wynika ona z kosztów materiałów. W przypadku tych modeli, postawiłem na jakość. Używając taniego silikonu i żywic Axsona lub Rencasta można uzyskać odlewy "nadające się do dalszej obróbki". Dlatego też w produkcji korzystałem z lepszych materiałów. Niestety droższych. Może błąd to był? Cóż, odlewy gotowe i nic tu nie zmienię.
Co oferuję za tą cenę?
Brak uproszczeń. Starałem się, aby w moich modelach każda śruba była śrubą, świeca świecą.
Jakość. A właściwie gwarancję jakości. W przygotowanie zestawów włożyłem sporo serca i pracy. Mogę ze swojej strony dać gwarancję poprawności odlewów. Jeśli uznacie Szanowni Koledzy, że zestaw nie spełnia Waszych oczekiwań, wystarczy mi go odesłać a zwrócę pieniądze. Większość z Was pewnie zna produkty Vectora. Ich produkty wyglądają rewelacyjne. Problem w tym, że często jakość odlewów pozostawia dużo do życzenia. Nagminne są ślady przesunięcia form (formy są rozcinane) i niedolania. Ja gwarantuję brak tego. Oprócz możliwości zwrotu zapewniam wymianę ewentualnych wadliwych elementów (jeśli takowe znajdziecie).
Koleżeńską pomoc. Czasem zdarza się schrzanić jakiś element z zestawu. Wtedy mogę go po prostu dosłać. Jeśli będę go miał w zapasach, to jego koszt wyniesie 0 złotych.
Jeszcze kwestia ilości dostępnych zestawów. LeRhone i Oberursele zostały powielone w dużej ilości. Mercedesa mam około 10 sztuk (z dwóch kompletów form). Nie spodziewam się jednak jakiegoś specjalnego zainteresowania, więc myślę, że nie będzie to stanowić problemu.
Modele można zamawiać e-mailem: taurusmodels@vp.pl
Na każde pytanie chętnie odpowiem i z wszystkiego się wytłumaczę.
Zdjęcia marne, wiem. Pracuję nad tym....
Pozdrawiam serdecznie, Łukasz