kilka pojazdów 1.Dyw. Panc.

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

kilka pojazdów 1.Dyw. Panc.

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 12 marca 2012, 08:30

Do Shermanów post niżej dołączam kilka fotek pojazdów na ukończeniu:

Jeep Airfixa ( plus blaszki ACE - radiostacja), Morris przerabiany z Airfixa zestawu z Boforsem, Leyland Retriever Wespe ( model bardzo słaby, zdecydowanie odradzam), Harley WLA z Academy. Bedford QLB z IBG ( wcale nie tak łatwy model, miałem problemy z szoferką, ale bardzo fajnie zdetalowany) i Bofors 40mm z Airfixa ( wymieniona tarcza, sieddziska i trochę elementów dodanych).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj kilka fotek do dio - uliczka +domki ( nieco przerobione TM Diorama), figurki - Milicast, przerabiany Preiser i Airfix.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz główny sprawca opóźnień w modelarstwie - Mateusz :)

Obrazek

Proszę o komentarze do modeli i fotek... Na razie nie wyżywajcie się na dioramce, jeszcze daleko do ukończenia.

Michał
mysiek13

Reklama

modele polskich samolotów

Re: kilka pojazdów 1.Dyw. Panc.

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » poniedziałek, 12 marca 2012, 08:41

Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie i będziesz chciał to zmieniać ale w tamtym czasie raczej nie było takich pasów na przejściach dla pieszych. Jak robiłem Festung Breslau to jeden z kolegów wkleił fajny tekst o historii tego "udogodnienia" - warto przeczytać.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Sherman » środa, 14 marca 2012, 21:55

W 1.DPanc nie używano Boforsów Mk.I tylko Mk.II, które miały zupełnie inny "wózek". Ciągniki Bedforda też miały inną zabudowę "kabiny" dla załogi działa.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » czwartek, 15 marca 2012, 07:22

Piękna kolekcja. Niue wypowiadam się na temat malowania itp. Po prostu urzekła mnie konsekwencja i tak ogromny zbiór "Polaków", na dodatek pojazdów, które w naszej skali spotyka się nieczęsto.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez matejson » czwartek, 15 marca 2012, 17:37

Michał powiedz, te figurki cywilów to z jakich zestawów :?:
Cześć chyba w "kolejkowej" skali", mam rację :?:
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez mysiek13 » piątek, 16 marca 2012, 09:04

Matejson : figurki cywilne to Preiser 72 531 refugees i 72 528 pasażerowie -obsługa lotniska cywilna. Szczególnie tych pasażerów trzeba było przycinać i skracać bo byli o ponad głowę wyżsi od Milicastów i uciekinierów. Dodatkowo z masy dwuskładnikowej Tamiya robiłem im długie rękawy i nieco przerabiałem garderobę. 2 figurki sa z jekiegoś zestawu NOCHa w 87 i będą robiły za dzieci :).

Sherman: co do Boforsów to niestety musze przyznać Ci rację , bo spotkałem fotki MkI tylko z II Korpusu, jednak zauważyłwm to juz po sklejeniu wiekszości Boforsa i hipotetycznie zakładam że wersja Mk I tez mogła byc spotykana. Co do budy Bedforda to na chwilę obecną się z tobą nie zgadzam, bo przeglądałem fotki i z tego co pamietam taka buda na nich była. Prze weekend sprawdzę w literaturze.

Łukasz - masz najprawdopodbniej rację, bo rzeczywiście nażadnych fotkach nie znalazłem pasów. A mi się tak podobały jak je pomalowałem aero :D :evil:

Pozdro i dzięki za komentarze Michał
mysiek13

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat