Moderator: xenomorph

czak45 napisał(a):Odcieni szarości jest bardzo wiele, a generalnie zależą one od pogody.
Największym atutem tej pracy jest dwubarwne kamo, którego nie widać, czyli dokładnie tak jak powinno być.

Panzer napisał(a):Dzięki. Model sam w sobie składa się świetnie. Linka to Eureka XXL, a antena to RB Models (2,50 zł za antenkę 2m - moim zdaniem super produkt). Zapomniałem, że właz z wieżyczki jest w całości. Żeby go otworzyć trzeba go rozciąć, ale nie jest to nic skomplikowanego. Natomiast wnętrze włazu to już trochę fikcja oparta na tym co widać na fotkach. Klarownego zdjęcia otwartego włazu ni huhu w sieci ani w literaturze.

Panzer napisał(a):Dzięki koledzy. Na prośbę Matejsona przepis na ten grunt:
1. Podkład to glinka rzeźbiarska, którą po stwardnieniu obficie posmarowałem unigruntem prosto z butli.
2. Wcześniej przygotowałem sobie mieszankę z rozdrobnionej ziemi doniczkowej, piasku dla szynszli oraz pigmentów Vallejo w celu nadania odpowiedniego koloru. Ziemi z lenistwa nie przesiałem przez sitko, co w rezultacie zaowocowało tym, że na podstawce pojawiły się drobne grudki i korzonki, co moim zdaniem wyszło jej na dobre - i tak będę robił w przyszłości. Faktura gruntu jest wtedy bogatsza.
3. Mieszankę wysypałem na unigrunt i poczekałem, aż wszystko podeschnie.
4. Następnie rozcieńczonym unigruntem zalałem całość. Mieszanka stwardniała na tyle, że się nie sypie, chociaż mocniejsze potarcie paluchem powoduje jej ścieranie. Nie martwi mnie to, ponieważ w następnej kolejności będę całość pokrywał trawą elektrostatyczną Polaka, którą będę kleił kolejną warstwą unigruntu, więc wszystko powinno się już utrwalić na beton.

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości