Toyota Celica [Tamiya 1:24]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Toyota Celica [Tamiya 1:24]

Postprzez osa » piątek, 15 lipca 2011, 12:41

Nie sądziłem, że to tak się będzie świecić jak psu... ale na przyszłość już będę wiedział. Mam pytania odnośnie późniejszych prac:
1. Montaż szyby i świateł. Pamiętam, że w jakimś temacie wyczytałem, że lepiej użyć do tego kleju wikol. Pewnie chodzi o to aby nie zostawić jakiegoś śladu kleju.
2. W zestawie są elementy metal-transfer. Logo toyoty i napis. Jest w instrukcji napisany sposób montażu, ale może ktoś z doświadczenia coś podpowie o metodzie montażu.
3. No i tak z ciekawości na przyszłość chcąc malować kastę na kolor metalik bądź perłę, to jakie farby polecacie, jakich producentów
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Reklama

Postprzez Macio4ever » piątek, 15 lipca 2011, 12:53

1) Wikol lub inny wodnorozpuszczalny abyś mógł zetrzeć nadmiar i żeby był po zaschnięciu przeźroczysty. Ja używam Microscale Crystal Clear albo Tamiya Craft Bond.
Grubość świateł pomaluj na czarno, z taką "ramką/uszczelką" wyglądają znacznie realistyczniej.

2) (Zwykle) - zdejmujesz z folią, przykładasz do miejsca, w którym ma być napis, deliktanie naciskając czymś zaokrąglonym "jeździsz" po napisie. W pewenym momencie przykleja się do spodu, a folia odchodzi. Na 2k zwykle nie przykleisz. Jak będzie odchodzić, to ja poprawiam odrobiną CA

3) Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Lakiery z mieszalni mają idealny kolor ale grube ziarno. Ja używałem i używam modelarskich farb. Metalik uzyskujesz przez np. dodanie srebrnej - jeżeli dodasz taką, która ma drobne ziarno to będzie git. Ja lubię Tamiyę, spraye TS i Gunze C.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » piątek, 15 lipca 2011, 13:11

1) gdybyś użył np. CA do przyklejenia świateł to opary kleju mogą zamglić/zmatowić szybkę od środka
3) też uważam że jeśli metaliki to modelarskie, inne farby mogą być samochodowe
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Alvaro » sobota, 23 lipca 2011, 17:06

Klej UHU najlepiej introligatorski -po wyschnięciu stają się także bezbarwne. Osobiście, praktycznie całe wnętrza kleję wikolem. Jak zwiąże to rozdzielaj bodaj siekierą. Plus taki, że przy małych elementach, jak ci się ręka omsknie, lub wyjdzie trochę kleju, to łatwo i bezinwazyjnie usuniesz. Wystarczy odrobina wody.

Co do lakierów. Owszem, z mieszalni lakierów metalizery zazwyczaj mają zbyt duże ziarno jak na naszą skalę. Perły mają mniejsze ziarno. Coś da radę dobrać. Ja używam sprayów Motip. Opinię mają różną . Jak do tej pory nie narzekam. Jest to przeważnie paleta kolorów Fiata, bogata kolorystycznie. Można dobrać sporo kolorów z bardzo drobnym ziarnem.
Obrazek
Alvaro

Postprzez osa » sobota, 6 sierpnia 2011, 08:35

Po przerwie urlopowej powrót do dłubania w modelu. Zmontowałem i pomalowałem wnętrze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Próbne osadzenie na podwoziu

Obrazek

Teraz czas zabrać się za pomalowanie kasty
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez powerpablo » sobota, 6 sierpnia 2011, 11:14

Bardzo ładnie i czysto to wszystko wygląda.
Wnętrze i podwozie na wielki plus, tylko jak przedmówcy wspomnieli niektóre farbki należało by się wymienić z połysku na mat i było by jeszcze lepiej ale i tak jest kozak.

Czekam na kolejne aktualizacje

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Fred-k2 » sobota, 6 sierpnia 2011, 11:18

Ja się jednak doczepię. We wnętrzu między innymi fotele, złoty panel na kokpicie i te czarne elementy na boczkach drzwi moim zdaniem do retuszu.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Alvaro » sobota, 6 sierpnia 2011, 20:02

Nieźle, podoba mi się, ale faktycznie spróbuj dać więcej "życia" na ten złoty panel. Wymaluj przyciski, pokrętęłka itp. Na radyjko daj "wyświetlacz". Załatw sobie takie metki cenowe, żarówiaste pomarańczowe i zielone. Wytnij paseczek, przyklej, maźnij np. sidoluxem - ładnie wygląda. Zwykłe akwarelki nadają się na linii podziału. Jak coś nie wyjdzie bez problemu zmyjesz wodą. Możesz tak spróbować ze złotym panelem. Nabierze przestrzenności. Innym dobrym motywem, który stosuję to długopisy żelowe. Są różne: srebrne, złote oraz różne żarówiaste z ziarnem lub bez. Bardzo łatwo maluje się nimi właśnie różne elementy deski rozdzielczej no i realistycznie wyglądają.
Obrazek
Alvaro

Postprzez osa » niedziela, 7 sierpnia 2011, 08:56

Dzięki Alvaro za cenne rady. Faktycznie panel przestanie być taki plastikowy i martwy.
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez Alvaro » niedziela, 7 sierpnia 2011, 17:47

No problem. Śledzę wątek z zainteresowaniem bo też mam taką Celicę do złożenia.
Co do wyświetlaczy radyjek to fajny efekt wychodzi, jak np. maźniesz tam powiedzmy żelówką zieloną żarówą (ładnie osadza się na wykałaczce, tak łatwiej jest malować wklęsłe miejsca. Końcówka żelopisu jest jednak dość gruba, ale nadaje się na wypukłe elementy) , a potem miejsce wyświetlacza zalewasz bezbarwnym ( z wykałaczki kropelkę czy 2, ostrożnie by nie upaćkać innych okolic). Bezbarwny miesza się z żarówiastym żelem i po wyschnięciu też jest interesujący efekt ;o) Tylko nie eksperymentuj na "żywym organizmie". Minusem żelówek jest to, że rozmazują się przy dotknięciu, więc najlepiej jest nimi malować już na sam koniec, przed samym założeniem budy.
Obrazek
Alvaro

Postprzez osa » poniedziałek, 19 marca 2012, 22:29

Wracam do modelu po baaaardzo długiej przerwie. Urlop oraz nawał roboty w pracy i nie było kiedy spokojnie zabrać się za model, a nie dysponuję "kącikiem" modelarskim i za każdym razem muszę wszystko wykładać i chować, więc czasami się nie chce :) Jest to też mój pierwszy model, więc dałem sobie czas na jego spokojne wykonanie. Chodź w głowie mam już wybrany kolejny model, ale wracamy do tego co mamy. Nadwozie zostało pomalowane na właściwy kolor. Teraz czekam na dostarczenie lakieru, aby je polakierować i wypolerować. Sorki jeśli zdjęcia nie są najwyższych lotów. Do końcowej galerii poproszę kuzyna z profesjonalnym aparatem, aby mi wykonał sesję zdjęciową

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez Jiloo » środa, 21 marca 2012, 00:13

osa napisał(a):3. No i tak z ciekawości na przyszłość chcąc malować kastę na kolor metalik bądź perłę, to jakie farby polecacie, jakich producentów

Wiem, że trochę późno sie budzę, ale dołożę swoje wtrącenie. Ciekawym efektem jest też nakładanie transparentnego lakieru na powierzchnię metaliczną, musisz jednak przetestować czy taki efekt Ci odpowiada.

Dla przykładu (wiem, że to nie bryka ;o) ):
Obrazek
zdjęcie ze strony gunplafederation.blogspot.com
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez DarkWing » środa, 21 marca 2012, 09:40

Nie wiem w jakim stanie masz aktualnie kastę - czy już lakierowana czy nie. Nie wiem też jaki masz zamiar uzyskać efekt końcowy. Moim zdaniem na takim kolorze (bazowym) ładnie wyglądąłby Lakier perłowy np. TS-65 Pearl Clear...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez osa » środa, 21 marca 2012, 14:27

Kasta jeszcze nie lakierowana, ponieważ nie dysponuję lakierem i zastanawiam się jaki zakupić. Myślałem o Gunze Top Coat (gloss vs semi gloss). Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycję to chętnie się dowiem czegoś nowego. Na dniach poprawię zdjęcia. Zrobię je w namiocie bezcieniowym będzie dokładniej widać kolor.
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez Macio4ever » środa, 21 marca 2012, 17:51

Lakiery - poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=10&t=11224
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat