Peugeot 207 S2000 Sołowow/Baran - Belkits - 1/24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Peugeot 207 S2000 Sołowow/Baran - Belkits - 1/24 - Open

Postprzez krzysiekg » wtorek, 10 stycznia 2012, 02:26

Dzięki za fotki, kalki wyglądają ok.
krzysiekg

Reklama

Postprzez posejdon » środa, 11 stycznia 2012, 12:02

Świetny temat mi umknął. Masz we mnie kibica ;o). Z egzemplarzy, które jeździły/jeżdżą w Polsce własność CRT ma zdecydowanie najbardziej elegancki wygląd. Trzymam kciuki!

Ciekawe jak wypadnie w porównaniu z bliźniakiem? :)

EDIT:
Trochę off-top ale może Cie zainteresuje, że Sołowow z Baranem pojadą w Szwecji w barwach M-Sport :)
posejdon

Postprzez kamit » sobota, 11 lutego 2012, 20:01

posejdon napisał(a):Trochę off-top ale może Cie zainteresuje, że Sołowow z Baranem pojadą w Szwecji w barwach M-Sport :)

Sorki, że teraz odpisuję ale totalny brak czasu... Właśnie śledzę zmagania załogi CRT w Szwecji. Mam nadzieję, że jak wyjdzie model Fiesty WRC z Belkits będzie dostępna kalkomania oklejenia z Rajdu Szwecji :)

Dzisiaj znalazłem trochę czasu i powalczyłem z Peugeotem... niestety topnieją szanse na zbudowanie modelu w terminie ale nie przekreśla szans na w ogóle zbudowanie modelu.

Wziąłem się za dolną część jednostki napędowej. Wcześniej pomalowałem "zacieniowane" miejsce komory silnikowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po czym wkleiłem zmontowaną i pomalowaną jednostkę na swoje miejsce ;o)

Obrazek

Następnie zabrałem się za przednią "kratownicę" zawieszenia. Studiując instrukcję jak i ramki zauważyłem, że po zmontowaniu zawieszenia nie będzie możliwości skrętu przednich kół... Postanowiłem to zmienić i odciąłem od kratownicy element który łączy "zwrotnice", dzięki temu będzie możliwość po złożeniu skręcenia kół - myślę, że będzie lepiej się prezentował na półce ze skręconymi kołami :)

Obrazek

Obrazek

Postanowiłem także nieco zmodyfikować samą "kratownicę" i nieco zbliżyć kształtem do oryginału:

Obrazek
fot. internet

Obrazek

Obrazek

Po czym elementy dostały podkład, delikatne poprawki a następnie trysnąłem czarnym matem a następnie pół-połyskiem...

Obrazek

Obrazek

Zajęło mi to pół dnia... ale z efektów jestem zadowolony :D Teraz wypatruję kolejnej wolnej chwili by zmontować do końca przednie zawieszenie...
Obrazek
kamit

Postprzez posejdon » niedziela, 12 lutego 2012, 18:52

kamit napisał(a): element który łączy "zwrotnice"

Drążek kierowniczy? ;o)
posejdon

Postprzez kamit » niedziela, 12 lutego 2012, 19:16

posejdon napisał(a):
kamit napisał(a): element który łączy "zwrotnice"

Drążek kierowniczy? ;o)

W rzeczywistości byłaby to kompletna przekładnia kierownicza z drążkami i końcówkami :P
Obrazek
kamit

Postprzez kamit » wtorek, 20 marca 2012, 08:41

W końcu znalazłem kawałek wolnej niedzieli. Kontynuuję składanie przedniego zawieszenia. Pomalowałem przednie i tylne amortyzatory. Może poszedłem na łatwiznę i nie zrobiłem odsłoniętych sprężyn zawieszenia ale moim usprawiedliwieniem jest to iż w Peugeocie "fabryka" na początku kariery 207 S2000 stosowała takie materiałowe osłony kolumn przed kurzem i błotem. Nasi kierowcy także stosują takie osłony, które w znacznym stopniu przydają się podczas rajdów szutrowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie zabrałem się za hamulce. Charakterystyczne jest to iż Peugeot stosował kolorystyczne rozróżnienie części stosowanych po lewej i prawej stronie auta. W czasie szybkiego serwisu ułatwiało to prace mechaników i zapobiegało omyłkowego montażu nie właściwych części, które są do siebie bardzo podobne. W tym przypadku kolor czerwony to lewa strona a niebieski - prawa ;o)

Obrazek

Zmontowałem przednie zawieszenie. Sprawdziłem jeszcze uprzednio czy pomysł ze skręcanymi kołami działa i po sklejałem całość do kupy. Przed tym jeszcze pomalowałem wał i wydech - po wklejeniu przedniej kratownicy byłoby to utrudnione...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na razie tyle... Szukam kolejnej wolnej chwili ;o)
Obrazek
kamit

Postprzez Copycat » wtorek, 20 marca 2012, 11:04

Trochę zgłupiałem z tymi znacznikami kolorów części zawieszenia czerwony, niebieski. Robisz tak jak na zdjęciach wiec prawidłowo. Ale do tej pory wydawało mi się, że jest tak jak u mnie w pracy. Inna działka, ale Red-Right. Ma to jakieś znaczenie? Już dawno widziałem, jednokolorowe elementy są po jednej stronie. Tylko teraz nie jestem pewien czy czerwone po prawej.
Copycat

Postprzez powerpablo » wtorek, 20 marca 2012, 14:37

Bardzo ładnie Ci to idzie i szkoda, że masz mało czasu a termin niebawem się kończy.
Wiem jak to jest, ale kibicuje dalej. Czekam na częstsze aktualizacje.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez kamit » poniedziałek, 14 maja 2012, 07:03

Jeszcze trochę a minie rok jak składam ten model... cóż, z wolnym czasem jest coraz gorzej... W znalezionej wolnej chwili złożyłem tylne zawieszenie. Oczywiście najpierw trzeba było wkleić bezpieczny zbiornik paliwa, potem układ wydechowy a następnie skomplikowane "kratownice" tylnego zawieszenia...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... idę szukać dalej wolnego czasu :?
Obrazek
kamit

Postprzez krzysiekg » poniedziałek, 14 maja 2012, 10:29

Czy robiłeś przymiarkę zamontowanych kół i kasty? Rozstaw kół w tym modelu jest zbyt mały zarówno z przodu jak i z tyłu.

Tak wygląda gotowy model bez przeróbek:
Obrazek
fot. AF

a tak mniej więcej powinien wyglądać:
Obrazek
fot.Rally miniature

Super, że wróciłeś z warsztatem. Czekam na prace z kastą i kalkami.

Krzysiek
krzysiekg

Postprzez kamit » poniedziałek, 14 maja 2012, 11:29

Różnica jest widoczna, szczególnie z tyłu.. oczywiście biorę to pod uwagę i planuję poszerzyć rozstaw kół... :lol: Chociaż mało mam czasu i Peugeot nie skończony to myślę już o Fieście... mam nadzieję, że Belkits niedługo wypuści ją na rynek :P Na ich stronie dostępne są już "manuale" do obu wersji - robią wrażenie!! :lol:
Obrazek
kamit

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat