Przymierzam się do MC 202 z Italerki. Zestaw ma fabrycznie schemat Luigiego Gorriniego, ale nie udało mi się znaleźć fotografii tej konkretnej maszyny, są tylko profile barwne. Ktoś może wie coś więcej na ten temat?
Nie udało się znaleźć bo takowa najpewniej nie istnieje. Malowanie wymyślono na podstawie opowieści Gorriniego, który w wywiadach powtarzał, że zawsze latał na samolotach z numerem 2 i miał wywoławcze oznaczenie radiowe "vespa 2".
Do Włochów większość malowań jest wymyślonych. Prawdziwy jest jedynie Luchinni 84-1- ten z wymienionym skrzydłem, Dai Banana Tarantoli i to chyba byłoby na tyle. Do niektórych innych są fotki, ale znowu czy to były rzeczywiście ich samoloty pozostaje zagadką. Na przykład samoloty Martinolliego czy Reinera. Jest taka fajna książeczka z włoskiej serii Ali d'italia o malowaniach MC.202 i tam warto zajrzeć. Dość rzetelne i wiarygodne opracowanie.
Jest na necie trochę fotek MC 202 Solaroliego, i trochę zdjęć modeli tej maszyny. W sumie nietrudno zrobić, 74 i dwójka na trójkącie na stateczniku pionowym.....
Kiedyś sobie wygooglałem ujęcia z jednej i drugiej strony....