Vallejo a inne akryle

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Vallejo a inne akryle

Postprzez Sherman » sobota, 4 lutego 2012, 00:42

Witam,
Mam pytanie do użytkowników farb Vallejo. Od tego producenta mam jak na razie bardzo podstawową paletę barw, której chwilowo ze względów finansowych nie będę rozbudowywać. Chcę jednak na jednym z modeli który raczej na pewno pomaluje farbą tej firmy zastosować delikatnie modulację, co będzie wymagało kilku dodatkowych barw do złamania kolorów.

I tutaj moje zasadnicze pytanie - czy macie doświadczenie w mieszaniu Vallejo z innymi farbami akrylowymi? I nie mam tu na myśli farb stricte modelarskich, ale zwykłe akryle ze sklepu dla plastyków. Ponieważ całe CM będzie malowane pędzelkiem odpada problem z ew zatykaniem aero lub innymi takimi atrakcjami, chodzi mi więc wyłącznie o reakcje /pigment,medium/ między farbami. Teoretycznie wszystko powinno być OK, ale wole się upewnić.

Pozdrawiam
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Re: Vallejo a inne akryle

Postprzez KK » sobota, 4 lutego 2012, 01:18

CM pędzlem?
KK

Postprzez Sherman » sobota, 4 lutego 2012, 01:37

A czemu nie? Zwłaszcza że będę tej techniki używał aż tak mocno jak np. Wilder ;o) ot, porozświetlam kilka wystających elementów.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Marek Barański » niedziela, 5 lutego 2012, 14:38

Moim zdaniem nie pozostaje nic innego jak próby. Farby nawet tego samego producenta potrafią się różnić - lifecolor np jest podatny na rozcieńczanie wódką ale nie każdy kolor, niektóre się ścinają. Osobiście zmieszałem tmiyię z lifecolorem albo vallejo i dało się tym malować, nic się nie gryzło ani rozwarstwiało. Dobrym sposobem jet "obwąchać" posiadane farby i kupowac podobne zapachowo.
Marek Barański

Postprzez Sherman » poniedziałek, 6 lutego 2012, 11:28

No to zostaje kuńbinować. Obaczymy czy coś mnie z tego wyjdzie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Władek » sobota, 3 marca 2012, 17:50

Mieszanie Vallejo z innymi "prostymi" akrylami to jakas profanacja
Władek

Postprzez Greg » piątek, 23 marca 2012, 20:42

Panowie,Nie chę zakładać nowego tematu, poradźcie proszę, które farby akrylowe w sprayu wybrać: tamiya czy humbrol a może jakieś inne są szczególnie dobre i polecane? Jestem zielony w temacie, sklejam modele okrętów a właściwie to zaczynam i chcę ułatwić sobie życie kupując spraye.
Greg

Postprzez Piotr Kalinowski » sobota, 24 marca 2012, 01:45

Ja mieszam Vallejo z akrylami Jo Sonja's bez żadnych problemów i nie uważam, że to jest profanacja. Nie wiem jak inne farby akrylowe reagują z Vallejo, ale warto spróbować.
Piotr Kalinowski

Postprzez Sherman » środa, 25 kwietnia 2012, 00:23

Władek napisał(a):Mieszanie Vallejo z innymi "prostymi" akrylami to jakas profanacja

A to te walecho są jakieś bardziej skomplikowane od akrylu ze sklepu dla plastyków? :lol: Mają niewątpliwie inszą konsystencję bo są do malowania modeli a nie obrazów, ale cóż, taka specyfika ze względu na krąg odbiorców.

Mieszałem z V z akrylami z tubki (a nawet przez pomyłkę z akwarelami z tubki) i gra pięknie :) Nie miałem problemów.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Jiloo » środa, 25 kwietnia 2012, 07:10

Biorąc pod uwagę, że Vallejo od lat produkowała farby dla plastyków i poprostu pewnego dnia po namowach postanowili rozszerzyć działalność o modelarstwo to raczej będą się ładnie mieszać ze wszystkim co plastyczne i wodne.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje