F/A-18A HORNET MONOGRAM 1/48 standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F/A-18A HORNET MONOGRAM 1/48 standard

Postprzez MARIO » wtorek, 6 marca 2012, 20:12

Witam. Trochę nietypowo bo to wtorek a jak pisałem HORNET jest modelem wekendowym. Dzisiejsze dłubanko stoi pod znakiem koloru różowego :lol: .Spowodowane to, że jutro udaję się na kilka dni wolnego. Wolnego niestety :( też od modeli :( . W modelu, że był to zakup sekond hand brakowało małego elementu spinającego usterzenie poziome. Otwór w kadłubie był za duży by wstawiac drut. Jako, że czasem siedzę z wędką na rybkach się zajrzałem do pudełka wędkarskiego w poszukiwaniu czegoś co zmiejszy średnice. Pomocne okazały się koszulki igielitowe do mocowania spławików.
1. Wklejony wędkarski element. Różowe chyba w modzie? :mrgreen:
Obrazek
2. Po wstępnej obróbce czyli przycięciu
Obrazek
3. Do sterów poziomych wkleiłem igły lekarskie. Pasują na wcisk do różowego w kadłubie
Obrazek
To na razie tyle. Chyba że potem dam fotkę wklejonego usterzenia poziomego. ;o)
Na następne zapraszam dopiero po 13 marca :cry:
MARIO

Reklama

Postprzez Saper » wtorek, 6 marca 2012, 23:28

MARIO, nawet moja 13 letnia córka wie że "różowy nie jest w modzie", ale poza tym "ulepszeniem to mi się jak na razie podoba :mrgreen: Chociaż Ty i w miarę nowoczesne odrzutowce... No era Wietnamu, to rozumiem, trochę to mi nie pasuje...
Ale to jest moje subiektywne odczucie...
Pozdrawiam i kibicuję dalej!!!
Saper

Postprzez MARIO » poniedziałek, 26 marca 2012, 12:49

Witam po dłuższej przerwie związanej z urlopem. Ostatnio zajęty kończeniem śmigłowca (NH-90TTH) na zawody w Toruniu nic nie zamieszczałem. Oto 3 fotki kabiny. Model jest już prawie w stanie surowym. Jutro pomalowanie ram i położenie podkładu i w tym tygodniu ruszam z malowaniem. :D
1. Kabina przed przyklejeniem owiewki
Obrazek
2. Widok z boku
Obrazek
3. Od przodu
Obrazek
MARIO

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 26 marca 2012, 15:29

Ładnie Ci idzie. Ja jestem jeszcze w polu...
karambolis8

Postprzez MARIO » środa, 28 marca 2012, 12:53

Witam kolejny raz w tym tygodniu. Nieco przyśpieszyłem prace nad szerszeniem. Zbliżają się świeta :D i znowu będzie mała przerwa w klejeniu :cry:
1. Model został pokryty podkładem i przeszlifowany 2000
Obrazek
2. Postanowiłem poeksperymentowac z mazaniem linii na czarno. Wyszło jak wyszło :x . Monogram ma to do siebie, że posiada fajne cienkie wypukłe linie podziału.Niestety trochę straciły one po pokryciu podkładem. Spróbuje to zrobic na innym modelu z liniami wklęsłymi. Jeśli nie będę zadowolony to wrócę do swojej metody. Może Koledzy udzielą kilku rad
A) góra
Obrazek
B) dół
Obrazek
MARIO

Postprzez Saper » środa, 28 marca 2012, 20:35

"Przeryj" model :mrgreen:
Znam takich którzy w takie coś się bawili :roll:
Saper

Postprzez MARIO » czwartek, 29 marca 2012, 23:25

W końcu mam wolną sobotę i dam upust malowaniu :mrgreen: . Przykryje te czarne mazaje. Może ktoś z Forumowiczów ma zbędne kalki w 48 na te bomby z okładki modelu i rakiety. :roll: Byłbym wdzięczny
MARIO

Postprzez MARIO » sobota, 31 marca 2012, 12:58

Do południa przeprowadziłem malowania 2 modeli i wszystko jednym kolorkiem. Prócz Horneta dorwałem się do MIRAGE IIIC. Jeszcze dziś mam zamiar pomalowac elementy podwozia i kilka drobniejszych elementów.
1. Starym poczciwym humbrolem 127 pomalowana góra
Obrazek
cdn... jeszcze dziś wieczorkiem :lol:
MARIO

Postprzez MARIO » niedziela, 1 kwietnia 2012, 20:26

Dzisiejsza niedziela upłynęła pod znakiem rozcieńczalnika i kilki kolorków farbek. :) Prócz "słodkiej" 18-naski :mrgreen: którą dokończyłem malowac dzisiaj barwami podstawowymi pomalowałem mirage III i trochę ławoczkina.W Hornecie trwają prace przy podwoziu i uzbrojeniu podwieszanym. Fotki jeszcze przed świętami.
1. pomalowany dół
Obrazek
2. częśc nosowa
Obrazek
Tak przez wekend udało się pomalowac prawie całego HORNETA. Pozostał jeszcze nos i dysze silników.
MARIO

Postprzez MARIO » niedziela, 8 kwietnia 2012, 20:01

WESOŁEGO JAJKA
Pogoda nie rozpieszcza by wyjśc na spacerek więc zamiast leżec po świątecznym śniadanku a potem kolejnym napychaniu brzucha :oops: zabrałem się za retusz słodkiej 18-nastki. Malowanko skończone teraz schnie na nim podkład pod kalki ktre jutro nakleję :mrgreen: Oto pomalowany HORNET
1.
Obrazek
2.
Obrazek
Oraz trochę drobnicy od podwozia po 1 nałożeniu koloru białego
3.
Obrazek
4. oraz goleń przednia i główna
Obrazek
W pogodzie na jutro zapowiadali deszcz wiec będzie kolejna porcja fotek :mrgreen:
Pozdrawiam
MARIO

Postprzez Axel1st » niedziela, 8 kwietnia 2012, 20:32

MARIO napisał(a):2. Postanowiłem poeksperymentowac z mazaniem linii na czarno. Wyszło jak wyszło :x . Monogram ma to do siebie, że posiada fajne cienkie wypukłe linie podziału.Niestety trochę straciły one po pokryciu podkładem. Spróbuje to zrobic na innym modelu z liniami wklęsłymi. Jeśli nie będę zadowolony to wrócę do swojej metody. Może Koledzy udzielą kilku rad]

Mariusz, widzę, że eksperymentujesz z preshadingiem na modelu. Chwała Ci za to ;o)
Jeśli zaczynasz, to kontynuuj. Wiem, że linie są wypukłe. Będziesz miał problem z olejnym washem na modelu, ale z malowaniem z aero pobaw się trochę! :mrgreen: Konsekwentnie zaznacz ciemnym kolorem wszystkie linie podziałowe, panele itd. Musisz zmienić styl malowania. Humbrole świetnie kryją, więc malując łatwo zniweczyć całą zabawę w preshading. Staraj się malować cieńszą warstwą, tak, aby kłaść cienką, transparentną warstwę. Gdy już położysz pierwszą warstwę, dolej do koloru bazowego troszkę białej i rozjaśnij środki paneli. Nie rób ordynarnych, jasnych plam, tylko rozjaśnienia koloru bazowego.
Jeśli potrzebujesz pomocy, to zapraszam do modelarni.. ;o)
Mam jeszcze jedną prośbę. Zrób washa na podwoziu.
Pozdrawiam i życzę spokojnych i radosnych świąt.
Paweł
Warsztat: Szyłka 1:35, T-55AM 1:35
Pozdrawiam Paweł Koseda
http://www.plasticscalemodels.blogspot.com

Grupa Modelarska Valkyria Grudziądz
https://web.facebook.com/grupamodelarskavalkyria/
Axel1st

Postprzez MARIO » wtorek, 10 kwietnia 2012, 11:46

W Świateczny poniedziałek obkleiłem HORNETA. Spotkał minie zawód :x czas zrobił swoje. Podkład pod kalki zrobił siężółty. Niestety nic nie dało się zrobic. Mniejsze kalki wycinałem. Najgorsze że pod wpływem płynów marszczyły się i nie bardzo chciały się prostowac :shock: . Wyszło jak wyszło.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
:( :( :(
MARIO

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 10 kwietnia 2012, 14:29

Chyba nie masz wyjścia, tylko zdarcie kalkomanii. Jakieś aftermarketowe powinieneś chyba dostać bez większych problemów. Współczuję.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 18 kwietnia 2012, 07:03

Jak będziesz się bardzo upierał na powtórkę z kalkowania, mogę poszukać kalek z mojego modelu. Gdzieś na pewno jeszcze są. Miałem ten model i bardzo źle go wspominam. Zostały jedynie kalki.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez MARIO » środa, 18 kwietnia 2012, 20:01

Dzisiaj to poszalałem :mrgreen: najpierw La-5 a teraz Hornet. :D
Najpierw zwrócę się do Kolegi Krystiana. Jeśli możesz i masz te kalki to chętnie je przygarnę do końca konkursu jeszcze cas to może się zdąży. Co do samego modelu to nie robił jakiś trudności. Oczywiście można się czepic podziału. Sam tutaj pisałem o "Głupolku".
Dzisiaj tylko dwie fotki. Jakoś nie mogę patrzyc na te kalki :shock: :x :roll:
1. Trochę prac malarskich nad uzbrojeniem
Obrazek
2. To samo tyle że podwozie
Obrazek
MARIO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat