Tacy młodzi

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Tacy młodzi

Postprzez kwes » poniedziałek, 26 marca 2012, 14:54

Witam,
po długich zmaganiach z materią udało się dokończyć jeden z rozgrzebanych modeli. Są tutaj kompilację Dragona, MiniArtu i własna radosna twórczość :) . Uważam ją za skończoną w 99% bo zawsze jest coś co można zmienić, dodać (np. krzak za murkiem). A prezentuje się tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Tacy młodzi

Postprzez spiton » poniedziałek, 26 marca 2012, 15:03

Napisz skąd pomysł na taki "transporter" pancerzownic ?
spiton

Postprzez shivadog » poniedziałek, 26 marca 2012, 15:31

Ja się dziwię, że oni nie reagują na to, że babcia przez komórkę podaje dane o ruchach wojsk.
Zaraz, zaraz, przecież komórek jeszcze wtedy nie było.
;-)

Na poważnie - nie jest źle. Wojacy są za bardzo równomiernie porozstawiani
i brak między nimi interakcji, przez co jest trochę nudno.
Czwórka z przodu idzie zrelaksowanych na luzaka, ten z tylu za to zestresowany, ściska nerwowo karabin.
Zastanawiają mnie też te równomiernie rozsypane cegły nie wiadomo skąd - nie pasują.

Przydałoby się ich nieco mocniej zmatowić.
shivadog

Postprzez kwes » poniedziałek, 26 marca 2012, 19:49

Zestaw to stary Dragon (6104) 8.8cm Panzerschreck Infanteriekarren. Pomysł na transporter sam przyszedł na podstawie oglądanych zdjęć z jednego z muzeów a później zaznajamiania się z publikacjami.
Ostatni rzeczywiście trochę spięty załóżmy że ma natrętną nerwice nabytą na froncie wschodnim :) a tak naprawdę to sugerowałem się okładką z pudełka. Co do cegieł to zostały "zamiecione" przez niemieckie społeczeństwo w myśl zasady Ordnung muß sein. Tak jak pisałem na wstępie zawsze można coś poprawić lub dodać dzięki innym świeżym spojrzeniom.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Postprzez Suomeksi » czwartek, 20 września 2012, 09:40

Bardzo fajna praca, ale apropos niemieckich formacji.
Na wielu dioramach gdzie jest wielu niemieckich żołnierzy przedstawiona jest zbyt duża ilość ludzi z włosami koloru jasny blond. Jest to niezgodne z rzeczywistością. Wśród niemieckich żołnierzy, czy wśród Niemców wogóle, ludzie z włosami jasny blond występują w zdecydowanej mniejszości, a nie w większości. Nawet wśród dorosłych rdzennych Skandynawów, np. wśród Szwedów, jaśni blondyni są w zdecydowanej mniejszości, a nie w większości, a co dopiero wśród Niemców.
Szczególnie starsi żołnierze, oficerowie, powinni mieć ciemne włosy, ze względu na to, że z wiekiem włosy ciemnieją.

Wystarczy zobaczyć na losowe, oryginalne, kolorowe zdjęcia Wehrmachtu z czasów II wojny światowej, nie ma tam aż tylu jasnych blondynów co na wielu dioramach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[img]http://3.bp.blogspot.com/_AuPoOCVtSzM/TIUjHEpDISI/AAAAAAAACq0/dqn535nhKKM/s400/Dönitz+with+Adalbert+Schnee+%26+Eberhard+Godt.jpg[/img]

Obrazek

Obrazek

Drugą sprawą jest przedstawienie koloru włosów. Często wygląda on bardzo nienaturalnie, źle dobrany jest odcień, często jest zbyt jednolity.
Suomeksi

Postprzez kierownikcebula » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:41

Dioramka średnia :?
Nie podobaja mi się te cegły ułożone równiótko po bokach ulicy. Mury zdecydowanie za czyste. Ta babcia jakos nienaturalnie trzyma tą rękę na uchu ;o) Poza tym nie jest źle

Pozdro
kierownikcebula

Postprzez Worius » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 19:34

Jak dla mnie bomba przydało by się aby przybrudzić ten murek i cegły i dać więcej krzaczków albo drzewko :) ,
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram