Witam,
Zainspirowany postem kolegi GrzegorzK podążyłem do źródła i skontaktowałem się z producentem Coralii VDL 32 - firmą Orlen Oil.
Chcę podkreślić, że spotkałem się z bardzo szybką i profesjonalną reakcją ze strony p. Jacka Bialika, Kierownika Działu Serwisu i Outsourcingu Olejowego. Za jego zgodą umieszczam w/w odpowiedź:
**************************************************************************************************
Olej Coralia VDL 32 produkowany jest w oparciu o mineralny olej bazowy gr I (pochodzacy z procesów przeróbki ropy naftowej). Olej SINCOM/32E to w pełni syntetyczny olej sprężarkowy, produkowany w opraciu o baze estrową - w karcie katalogowej/charakterystyki nie jest napisane z jakiego typu estry/diestrami mamy do czynienia.
Zarówno jeden, jak i drugi olej spełniają tą samą klasę jakościową okreslaną normą DIN 51506 - VDL (zastosowanie do smarowania różnego typu sprężarek, pracujących w ciężkich warunkach przy wysokiej temp. powietrza na końcu procesu sprężania, dochodzącej do 220C).
Zastosowanie oleju bazowego syntetycznego umożliwia wydłużenie czasu pracy oleju (przy wysokiej temp). Niestety oleje syntetyczne i oleje mineralne w sposób odmienny działają na elastomery i w związku z tym "przechodzenie" z jednego z nich na inny (zwłaszcza po długotrwałym stosowaniu jednego z nich) może wiązać się z problemami (rozszczelnienie układu smarowania).
**************************************************************************************************
+ (z następnego maila:)**************************************************************************************************
Uwaga dot. kompatybilności z uszczelkami:
Informacja, którą podałem ma charakter ogólny. Producenci urządzeń zalecają stosowanie określonych typów środków m.in. z uwagi na zastosowane materiały konstrukcyjne. W celu określenia wpływu różnych typów olejów na uszczelnienia (obkurczanie / spęczanie) konieczna byłaby znajomość typu uszczelnienia oraz dokładne dane nt. rodzaju oleju. W praktyce eksploatacyjnej wykonuje się specjalistyczne badania mające na celu określenie wpływu konkretnego oleju na wybrane elastomery.
Podsumowując:
1) Olej Coralia VDL 32 nie jest zamiennikiem oleju SINCOM/32E - być może jednak w niektórych przypadkach i odpowiednim poziomie "akceptowalności ryzyka" jego użytkownika może być użyty - co np. argumentuje sensownie GrzegorzK,
2) Nasze poszukiwania powinny skierować się w kierunku oleju syntetycznego na bazie estrów z klasą ISO VG 32
Na pewno poinformuje o efektach takich poszukiwań. Jednak czuje w kościach, że w efekcie okaże się, że oryginał SINCOM/32E i tak opłaca się zakupić.
Pytanie do GrzegorzK:
odnośnie odp. na pyt. 2.: rozumiem, że mówimy o zaworze odwadniania, który znajduje się zaraz 'przy podłodze", a nie o tym kondesatorze wody zaraz przed regulatorem ciśnienia?

pzdr,