Bf 109 D-1 'Biała 2', 1:48 CA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 D-1 'Biała 2', 1:48 CA

Postprzez Murek » środa, 15 lutego 2012, 12:03

Świetny warsztat. Nitowanie eleganckie, myślę, że nie zniknie pod farbą. Co do wydechów - nie wiem czy były w oryginale owalne ale jeśli tak było to możesz spróbować zgnieść rurki o przekroju okrągłym albo zrobić sobie wzór, kopyto (może być z ramki wtryskowej) pomniejszone o grubość folii aluminiowej którą następnie się je owija. Ja tak robiłem w skali 1-72 wykorzystując przykrywkę z jogurtu. Efekt bardzo dobry, technika ta pozwala na wykonanie wielu elementów o identycznym kształcie.
Murek

Reklama

Postprzez Tomasz Borowski » środa, 15 lutego 2012, 19:54

Strużyn napisał(a): Duże wrażenie zrobiło na mnie nitowanie ...szczególnie elementy nie prostoliniowe. Jak robiłeś nitowanie kółek na górnych powierzchniach skrzydeł ?? Jakiś szablon z ząbkami ??.]

Podobnie i na mnie. Właśnie napisz dlaczego tak ładnie ci to wyszło?

Kuba P. napisał(a):Ja bym Ci proponował to przeszlifować na mokro papierem. Te nity naprawdę będzie widać a to co masz teraz może po pomalowaniu wydawać Ci się zbyt wyraźne.

Tu zgodzę się z Kubą. Tak drobne nitowanie patrząc z dalsza lub z przymrużeniem oka zlewa sie w cienkie wypukłe linie , a powinno być mało widoczne lub prawie niewidoczne .Natomiast po przeszlifowaniu będzie widoczne tylko z bliska jako bardzo delikatne.

Moim zdaniem zapowiada się świetny model :!:

Pozdrawiam Tomek
Tomasz Borowski

Postprzez cina » piątek, 17 lutego 2012, 10:28

spiton napisał(a):Piękny warsztat. Piękne foty.

Dzięki. Nad fotami, jak słusznie zauważył Krzysiek, jeszcze trzeba popracować.
GrzegorzS napisał(a):Te kółka służą do "kotwiczenia" samolotu na lotnisku.

Teraz już jasna sprawa. Dzięki Grzegorz. Co do wlotu powietrza to będę pocieniał. Warto. Z tymi rurami to rzeczywiście były rurki wygięte ku tyłowi, ale jeszcze dodatkowo spłaszczały się ku końcówce rury.
piotr dmitruk napisał(a):Prawie nikt nic nie gada

Bo miód leją :D. Ale tak poza tym to gadają.
donalyah00 napisał(a):Jeżeli były to rury o przekroju okrągłym - może uda się coś dopasować wielkością z tego

Tego spróbuję. Ścianki trochę grube, ale rozwierci się. Dzięki.
Tomasz Borowski napisał(a):Na wydechy proponuję coś takiego

Tomek, możesz powiedzieć, jaka grubość tych elementów?
Kuba P. napisał(a):Na bym Ci proponował to przeszlifować na mokro papierem.

Miałem to zrobić po pomalowaniu podkładem. Pomaluje jakiś kawałek surfacerem. Jeżeli będzie tak jak pisał Tomek (zlewa sie w cienkie wypukłe linie) to przeszlifuję całość. Chciałbym jednak żeby linie nitów były jednak widoczne z bliska.
Strużyn napisał(a):Jak robiłeś nitowanie kółek na górnych powierzchniach skrzydeł ??

Za szablon posłużyło zwykłe koło wycięte z płytki plastikowej 0,25mm. Szablon przymocowałem do skrzydła taśmą izolacyjną. Taśma zakrywała połowę koła. Po przymocowaniu powoli poprowadziłem nitowadło przy krawędzi szablonu. Gdy połowa okręgu była gotowa, szablon przekleiłem i 'odrysowałem' drugą połowę. Miałem wątpliwości czy przy takim podejściu wyjdzie dobrze. Ale przeprowadziłem parę prób wcześniej. Efekt był zadowalający jak dla mnie, także zdecydowałem się zrobić na żywym organizmie. Może to kwestia samego nitowadła. Mam takie selfmade. Średnica kółka ma 3-4 mm.
Murek napisał(a):zgnieść rurki o przekroju okrągłym albo zrobić sobie wzór, kopyto (może być z ramki wtryskowej) pomniejszone o grubość folii aluminiowej

Dzięki. Coś takiego próbowałem, ale nie za ciekawie wychodziło.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i słowa uznania. Jak już się uporam z rurami to powinno pójść szybciej i aktualizacje będą częstsze.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
Me 109G-6, Hasegawa, 1:48
cina

Postprzez cina » czwartek, 1 marca 2012, 22:04

Jakoś udało mi się doprowadzić do końca sprawę z wychami. Po wielu próbach z różnym materiałami, skorzystałem z rady Tomka (jeszcze raz duże podziękowania za bardzo obrazową podpowiedź) i kupiłem końcówki do kabli (oznaczone 1,0/8). Końcówki spłaszczyłem na kształt mieszczący się w otworach okaptowania, a później odciąłem pod kątem piłką modelarską. Elementy dokleiłem do modelu i tak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pocieniłem górny wlot powietrza i przeszlifowałem jeszcze nitowanie.
Obrazek
Osłony goleni podwozia zrobiłem z płytki polistyrenowej o grubości 0,25mm. Chodziło mi głównie o to, aby osłony przypominały te właśnie. Zestawowe osłony były zbyt grube. Golenie podwozia wykonane z profili okrągłych 2,1mm i 1,5mm, folii aluminiowej, polistyrenu 0,25mm. Podobnie, jak w przypadku osłon, zestawowe golenie do niczego się nie nadają.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wiecie może czy w wersji D Niemcy stosowali coś w rodzaju osłon przeciw zanieczyszczeniom w części amortyzującej goleni podwozia? Widziałem zdjęcie goleni z wersji B i tam jest widoczne coś co wygląda jak osłona.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez Murek » piątek, 2 marca 2012, 00:26

Widzę, że producenci blaszek fototrawionych na Tobie nie zarobią ;o)
Bardzo ładne golenie :!:
Murek

Postprzez chincz » piątek, 2 marca 2012, 08:08

Pięknie wyszły te wydechy. I aż się prosi o metalowe lufy. Są dostępne same końcówki.
chincz

Postprzez cina » poniedziałek, 5 marca 2012, 21:11

Dzięki Panowie.
Mam lufy RB MODEL. Kupiłem je do E3 Tamki. Zamontuję tutaj. Po co mają rdzewieć w pudełu nieużywane ;o).
Murek napisał(a):Widzę, że producenci blaszek fototrawionych na Tobie nie zarobią

Może na blaszkach nie, ale na lufach owszem. Zapas minimalny mi się zmniejszył i trzeba uzupełnić :).
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez cina » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 08:30

Rozpocząłem malowanie kamuflażu. Jak to zwykle u mnie, położyłem podkład i przeszlifowałem go nieco ściereczką Gunze o gradacji 2000 (niebieską). Preshading zrobiłem z mieszanki czarnej i brązowej farby. Wymalowałem biały pas na kadłubie, a po zamaskowaniu poszedł hellblau z palety Gunze H, zmieszany z białym kolorem w proporcji 8:1. Na koniec zrobiłem trochę rozjaśnień. Nity nie zginęły pod farbą i są widoczne. Co ważniejsze nie tworzą wypukłych linii na powierzchni modelu dzięki przeszlifowaniu przed położeniem podkładu. Dziękuję za namówienie mnie do tego szlifowania. Cieszę się, ze posłuchałem bardziej doswiadczonych w tej materii. Opłaciło się.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kamuflaż malowałem nowym sprzętem. Po rozstaniu z H&S Silverline zakupiłem Procon Boy'a 0,3. Malowanie tym aerografem to bajka. Po prostu stworzony dla mnie. Jestem zauroczony.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez shivadog » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 08:48

Uwielbiam ten warsztat.
Wychodzi Ci to wzorowo/wzorcowo.
shivadog

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 08:51

Bardzo fajnie Marcin, bardzo mi się podoba to co robisz. Czysto, schludnie, równo.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 11:12

Ślicznie się ten niebieski położył i elegancko widać linie nitów. Czekamy na górę... :)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez posejdon » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:25

Fajnie Ci to wychodzi. Bardzo gładka powierzchnia.
Zwróć uwagę na miejsce, gdzie jest zamaskowany ten pasek na kadłubie. Na zdjęciu wygląda jakbyś za cienko położył RLM 65 i nie pokrył do końca białego. Ale to może być tylko złudzenie.
posejdon

Postprzez Okrach » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:55

Jeden z najlepszych warsztatow na tym forum!

Wspaniale udokumentowany (przednia jakosc zdjec) znakomity jakosciowo warsztat! Uczta dla oczu i MEGA-motywacja dla dalszej dlubaniny!
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:29

Model przepięknie się zapowiada.
Mam małe pytanko. Czy statecznik poziomy nie ma przypadkiem wzniosu ?
Obrazek
spiton

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 20:07

Wszystko super tylko wrzucaj większe fotki, nawet takie bardzo duże, forum je automatycznie zmniejszy.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat