Postarzanie gąsek Fruil

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Postarzanie gąsek Fruil

Postprzez dragonis013 » piątek, 6 kwietnia 2012, 06:46

Witam! Szanowni koledzy proszę o pomoc w postarzeniu fruili. Pierwszy raz ma z nimi do czynienia. Wiem, że można je efekciarko postarzyć mocząc w jakimś krecie czy innym specyfiku. Bardzo bym prosił o podpowiedź co do rodzaju specyfiku, proporcji mieszania jeżeli jest taka potrzeba, czasu zanurzenia itp. W związku z tym że takie gąski trochę sobie kosztują nie chcę z nimi eksperymentować tylko postąpić według już sprawdzonej techniki. Pozdrawiam. :?:
dragonis013

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Postarzanie gąsek Fruil

Postprzez fazzi » piątek, 6 kwietnia 2012, 08:29

Sam nigdy z nimi nie miałem do czynienia, ale jako że przeglądam często warsztaty innych , wiem że stosowane są następujące metody:
*specyfik 'Blacken It' dostepny ponoć tylko za granicą.
*mikstura 50/50 octu i domestosa .
co do czasu moczenia, zdaje się że powinny leżakować tak długo, aż osiągną oczekiwany efekt/kolor.
pozdrawiam
Fazzi

ps. Na przyszłość poszukaj najpierw odpowiedzi na forum..
fazzi

Postprzez okaz1981 » piątek, 6 kwietnia 2012, 09:02

mieszanka domestosu i octu, niby powinno być 3:1 dla domestosu ale z tym to różnie bywa, zależy jaki domestos kupisz, czy żółty czy zielony i jeszcze od tego co będziesz miał w tej konkretnej butelce :P co do czasu sie nie wypowiem bo z tym różnie bywa u mnie od pół godziny do 8 godzin nawet :)
okaz1981

Postprzez dragonis013 » piątek, 6 kwietnia 2012, 10:45

Dziękuje za podpowiedzi :mrgreen:
dragonis013

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje