Dromader w skali 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: DROMADER W SKALI 1:35

Postprzez erkamo » poniedziałek, 31 marca 2008, 19:32

wojtek_fajga napisał(a):
Marek tłumaczył wybór skali większą dostępnością elementów do budowy ewentualnej dioramy z Dromaderem.
Coś takiego jak np. Pawlak (Kazimierz, nie Waldemar) przepędzający widłami Dromadera latającego nad jego niebem... :mrgreen:

Chyba juz dawno nie ogladales tego filmu, Wojtku. :lol:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 6 kwietnia 2008, 11:20

Tym razem na warsztat trafił wiatrochron. Momo, że jest to w sumie jeden prosty element, to zajął mi sporo czasu i kombinacji. Aby dobrze dopasowac wiatrochron konieczne jest ustalenie wzajemnego położenia aż 6 elementów modelu (osłona zbiornika, kadłub, górna tylna częśc kadłuba, daszek i drzwi x2).

Na samym początku należy pamiętać, aby lekko zaokrąglić miejsce połączenia zbiornika cieczy i wiatrochronu. Daje się to zrobić bez większego problemu.

Obrazek

Kolejna czynnością było ustalenie wazjemnego polożenia wszystkich elementów. Zrobiłem to przy pomocy odcinków drutu mosiężnego.

Obrazek

Obrazek

Teraz można już było wykonać wiatrochron.

Obrazek

Obrazek

Teraz gdy wiatrochron jest gotowy, wszystkie elementy można ustalać względem niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

DROMADER W SKALI 1:35

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 6 kwietnia 2008, 19:21

Witam
Praktycznie 100 % gotowy jeżeli chodzi o żywicę, chciałem dodawać tłoczoną kabinę, ale dałem się namówić i dobrze ażeby dodawać do zestawu żywicy blaszkę foto trawioną na
oszklenie wiatrochronu. Ja poradziłem sobie bez tych rureczek ze stabilizacją tych elementów.
Myślę że każdy doświadczony MODELARZ poradzi sobie, praktycznie, defakto konstrukcja klatki ochronnej pilota zespawana jest z rur i ta metoda ustalania poszczególnych elementów
przy pomocy drutu, rurki lub innego podobnego materiału urealni dodatkowo wygląd modelu.
Wojtek tak się rozpędził ze chyba zrobi całego M-18 z blachy. W zestawie żywicznym są wszystkie elementy i szczegóły odwzorowane na odlewie, blaszki to elementy waloryzujace model. Czekam tylko za kalkami i żywicznego będzie można zacząć robić.
Pozdrawiam
Do zobaczenia w Moson.
Marek
SKYRAIDER

Postprzez DARKMAN » wtorek, 8 kwietnia 2008, 10:11

wojtek_fajga napisał(a):Na samym początku należy pamiętać, aby lekko zaokrąglić miejsce połączenia zbiornika cieczy i wiatrochronu. Daje się to zrobić bez większego problemu.

Obrazek

Może dobry modelarz poradzi sobie z tymi niuansami,ale panowie na przyszłość mniej pośpiechu a więcej dokładności. Ja wiem ,że to pierwszy model i jest to "tester" waszych umiejnosci poniekąd dużych,ale wstawiania fotki modelu obok oryginału niestety obnaża błędy.Porównajcie na spokojnie obrys garbu kokpitu w przedniej części .Wykonana ramka oszklenia niestety brnie dalej w błędy spowodowane tym nieszczęśnym złym garbem.
DARKMAN

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 8 kwietnia 2008, 11:16

Zdjęcie samolotu zostało wykonane na bardzo krótkiej ogniskowej, model był fotografowany obiektywem stałoogniskowym 100 mm. Biorąc pod uwagę dodatkowo różnicę skali, mamy bardzo duże zniekształcenia geometryczne fotografii. Faktycznie może nie powinienem takich zdhjęć pokazywać, ale chodziło mi o pokazanie odwzorowania szczegółów, a nie geometrii modelu. Jeśli chodzi o geometrię modelu, to nie ma tu większych odstępstwn w stosunku do oryginału. Jedynym poważniejszym odstępstwem jest bardziej "kanciaste" przejście zbiornik owiewka, do zlikwidowania kilkoma ruchami pilnika i papieru ściernego. Spróbuję znaleźć i pokazać wieczorem zdjęcia samolotu robione przy dłuższej ogniskowej i porównać je z modelem.
Owiewka kabiny jest faktycznie jeszcze do poprawki - część czołowa wiatrochronu powinna być węższa i bardziej zbiegać się ku górze.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 8 kwietnia 2008, 16:24

Na poniższym zdjęciu nałożyłem zdjęcie modelu na zdjęcie prawdziwego samolotu. Widac, że w rzucie bocznym w rejonie zbiornika i garbu różnice są niewielkie i wynikają prawdopodobnie z minimalnej różnicy perspektywy jaka wystąpiła przy fotografowaniu obu obiektów.

Obrazek

edit: I jeszcze jedno porównanie:

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Maxek » wtorek, 8 kwietnia 2008, 18:17

wojtek_fajga napisał(a):edit: I jeszcze jedno porównanie:

Brakuje mi tylko tego "łysego" pana. Poza tym GRATULACJE!!!
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Patterson » wtorek, 8 kwietnia 2008, 18:37

Dodajcie figurkę bonusową z tym Panem z okienka :mrgreen:

Gratulacje, ekstra robota, światowy poziom.
Patterson

rpm2

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 8 kwietnia 2008, 18:49

Z boku jest OK, ale DARKMANa zaniepokoiło chyba widoczne na zdjęciu zwężenie kabiny w kierunku ku górze, patrząć od przodu, czego nie widać w modelu. Twoje drugie zdjęcie nie rozwiewa wątpliwości.
Chodzi o to:
Obrazek
Tu chyba widać różnicę:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 8 kwietnia 2008, 20:39

Tak na szybko to zrobiłem takie zdjęcie, które pokazuje jak wygląda skos tego daszka. Dokładniej z planami porównam za kilka dni. Może też Marek się wypowie...

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 8 kwietnia 2008, 22:36

Cześć !
Jak wrócę z Moson to się ustosunkuję do wszystkich wątpliwości.
Pamiętajcie jednak o jednym, każdy kolejny rysunek jest inaczej narysowany. Sprawdzałem
kilka razy i wybrałem "środek" może nie złoty. Dromadery już są u mnie na lotnisku i zrobię to czego nie zrobiłem wcześniej, zmierzę szerokość kabiny u góry i będzie po ptakach.

W każdym modelu nawet renomowanej firmy znajduje się babole albo totalne uproszczenia,
starałem się w miarę dokładnie odwzorować model w/g posiadanej dokumentacji rysunkowej i zdjęciowej. Tak na marginesie, blach ryflowanych pod kadłubem dromader miał 6 wariantów i który wybrać ?!?!?
Wojtek, koniec z tłumaczeniami i pieprzeniem w bambus on ma latać czy co ???

Pozdrawiam
Marek
SKYRAIDER

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 9 kwietnia 2008, 16:33

......koniec z tłumaczeniami i pieprzeniem w bambus......

Dyć na tym forum modelarskie polega ;o) .
BTW - swietna robota.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez SKYRAIDER » środa, 9 kwietnia 2008, 19:08

Nie wytrzymałem i pomimo wyjazdu na Węgry pojechałem na lotnisko i zmierzyłem.
Wszystko w 99,99 % jest OK ! Poprawiłem daszek bo faktycznie był za płaski, szlifujesz, szlifujesz i to brak koncentracji spowodował ten mały błąd. Od czoła daszek zwężony o 1 mm
i trzyma wymiar, drzwi pasują a bałem się że że kąty i skosy się zmienią. Poprawiona pokrywa zbiornika tak jak sugerował Wojtek i miał rację. Sprawdziłem rysunki techniczne i oniemiałem, każdy inny, dokopałem się do fabrycznych i też KUPA. Jak nałożyć jeden na drugi to można ocipieć. Po prostu trzeba wybrać jeden z kilkunastu i tego się trzymać inaczej to mordęga, jak w tej chwili. Same poprawki do jednego planu bo już nic nie będę zmieniał, to tylko dwie formy i koniec KONIEC KONIEC Z DROMADEREM !!!!!!!!!!!!! UF!!!!
Pozdrawiam
MAREK

Poprawiłem błąd którego nie zauważyłem, spłaszczyłem od tyłu budę kabiny tak jak powinno być.
Ostatnio edytowano środa, 9 kwietnia 2008, 19:12 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Postprzez wojtek_fajga » środa, 9 kwietnia 2008, 19:10

Oto porównanie dostępnych planów Dromadera. Szczególnie zwracają uwagę różnice w okolicach garbu z kabiną pilota. Z tego co wiem to Marek dzisiaj wybrał się na lotnisko i ostro mierzy Dromadera...

edit: he he, widzę, że posty napisaliśmy równocześnie... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SKYRAIDER » środa, 9 kwietnia 2008, 19:21

Ładnie to zrobiłeś, tylko nie napisałeś że jeden z tych rysunków to plany fabryczne zrobione w autokadzie i z takich planów buduje się płatowiec który lata ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Jak napisałem do Mielca to przysłali właśnie te dokładne plany zrobione w autokadzie, jak się do tego ustosunkować sam nie wiem. DO D..Y. Może te plany są tajne bo Dromader jest przystosowany do przenoszenia uzbrojenia.
Jak się nałoży następne różnice są coraz większe.
hej !!
SKYRAIDER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat