Spitfire Mk. IXc, ICM 1/48, PFT (Klasyka ZX-6 lub ZX-1)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Mk. IXc, ICM 1/48, PFT (Klasyka ZX-6 lub ZX-1)

Postprzez don_kilio » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 21:02

dewertus napisał(a):Nie mogę na to patrzeć - ten przedział silnika zaczyna mnie dołować :mrgreen: ;o) :mrgreen: Zamknij go wreszcie i daj innym odsapnąć i się pocieszyć, że ich prace takie "normalne i nieodjechane" są...

Cześć Hubert,
eee tam, widziałem tu już nie jeden niezwykły wątek z budowy i model, który można stawiać za wzór perfekcji modelarskiej,

a wracając do tematu, uwierz mi, że ja też już nie mogę na to patrzeć ;), mam już silnik w łożu, chłodnica na miejscu, przewody, rurki do chłodnicy porobiłem, wszystkie pierdoły naszykowane i gotowe do złożenia.
Nie mam niestety czym zrobić dobrych zdjęć bo szwagier zabrał aparat, a nie będę robił zdjęć nędznej jakości, bo jeżeli mi się one nie podobają to nie warto ich pokazywać na zewnątrz.

Obrazek

Myślami modelarskimi jestem przy działkach, szukam dobrze zobrazowanych wnęk i działek Hispano - jeśli ktoś ma to poproszę bardzo.
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Reklama

Postprzez Tomasz Borowski » wtorek, 3 kwietnia 2012, 06:41

sprawdź pocztę
Tomasz Borowski

Postprzez don_kilio » piątek, 6 kwietnia 2012, 22:00

Witam ponownie,

Dzięki wielkie Tomek za zdjęcia przedziału uzbrojenia, ekstra detale, o to mi chodziło, przydadzą się baaardzo.

Etap składania silnika jest zamknięty, wszystko jest na miejscu, jedynie zbiorniczek będzie jeszcze pomalowany na kolor wnętrza.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W międzyczasie odciąłem klapy wysokości od usterzenia ogonowego tak by można je było zrobić jako uchylone. Do statecznika pionowego dokleiłem kawałek polietylenu, element opiłowałem tak by pasował do Spitfire'owego ogona.

Obrazek

Ponieważ zestawowe kołpaki nie są zgodne dla ZX-a z płytki plastykowej 0,25 mm wyciąłem krążki, które będą imitować kołpaki, bo takie też miały dziewiątki w Afryce.
Zastanawiam się tylko, może ktoś wie, czy opony używane przez polaków miały bieżnik, czy były gładkie?

Obrazek

Zacząłem też zabawę z obudowami chłodnic, a ponieważ po wstępnej przymiarce, nie chciały dobrze się ułożyć i bardzo "prężyły", odciąłem element, który znajdowałby się wewnątrz.

Obrazek

ułatwiło to lepsze spasowanie obudowy chłodnicy, a po zeszlifowaniu brzegów przejście w skrzydło zrobiło się bardziej płynne.

Obrazek

brzydką dziurę zakleję kawałkiem PE, a samą chłodnicę dopasuję już wewnątrz obudowy i bez problemu wkleję najprawdopodobniej już po malowaniu:)

Na razie tyle,
pozdrawiam
Piotrek
--------------
don_kilio

Postprzez zbigniew_drabarek » piątek, 6 kwietnia 2012, 22:52

Polistyrenu a nie polietylenu. Tej bestii byś niczym nie przykleił...
zbigniew_drabarek

Postprzez greatgonzo » sobota, 7 kwietnia 2012, 00:42

klapy wysokości od usterzenia ogonowego tak by można je było zrobić jako uchylone. Do statecznika pionowego

Tylko zgaduję, że chodzi o stery wysokości i kierunku.
Na kołach porządne wyścigowe slicki.
greatgonzo

Postprzez Tomasz Borowski » sobota, 7 kwietnia 2012, 05:25

Przyjzyj się jeszcze tym deklom na kołach , bo o ile pamientam nic tam nie wystawało tylko dziura na środku była przez którą widać było kawałek piasty.
Tomasz Borowski

Postprzez don_kilio » sobota, 7 kwietnia 2012, 08:11

greatgonzo napisał(a):
klapy wysokości od usterzenia ogonowego tak by można je było zrobić jako uchylone. Do statecznika pionowego

Tylko zgaduję, że chodzi o stery wysokości i kierunku.
Na kołach porządne wyścigowe slicki.

Tak masz rację, chodziło dokładnie o stery kierunku i wysokości.
Pewnie dlatego, że wczoraj w kuchni trwały prace przygotowawcze do Świąt, i co chwilę byłem wzywany jako konsultant smakowy :), to też opis jest mało czytelny.
Nie mogłem się dobrze skoncentrować na tym co piszę przy takich dobrych rzeczach jak żona robiła :):).

Tomasz Borowski napisał(a):Przyjzyj się jeszcze tym deklom na kołach , bo o ile pamiętam nic tam nie wystawało tylko dziura na środku była przez którą widać było kawałek piasty.

Masz rację, będę musiał poprawić ten błąd, najgorsze tylko że ściąłem część piasty pod spodem.
No ale cóż jeden krok do przodu dwa do tyłu.
--------------
don_kilio

Postprzez don_kilio » sobota, 7 kwietnia 2012, 09:15

Nie dało mi to spokoju i znalazłem zdjęcie, które pokazuje koło i dekielek na którym się też wzorowałem

Obrazek
Przepraszam ale nie pamiętam źródła.

Obejrzałem też moje kółko i wystający element, o którym Tomek pisałeś i raczej tak to pozostawię ponieważ nie wystaje to na tyle mocno żeby wyglądało źle, nawiercę tylko żeby wyglądało jak śrubka.
--------------
don_kilio

Postprzez don_kilio » wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:41

Święta w weekend i po świętach, myślałem, że dam radę zrobić więcej w wolnym( hahaha ) czasie, niestety dzieciaki pochłonęły go w całości.

Dzisiaj dopiero zacząłem strugać uzbrojenie, mało, ale na początek wystarczy.

Działko 20mm z zestawu poprawiłem bo było bardzo proste, zostawiłem jedynie lufę.
Niewłaściwej wielkości magazynek zastąpiłem nowym, mniejszym.

Obrazek

Przymiarka na sucho do gołej komory.

Obrazek

Pozdrawiam
Piotrek
--------------
don_kilio

Postprzez don_kilio » środa, 25 kwietnia 2012, 19:42

Witam

Po dłuższej nieobecności mogę Wam pokazać postęp z dalszych prac nad "Cyrkowcem".
Praca idzie baaardzo wolno, na dzisiaj mam przygotowanie do malowania oba działka Hispano, oraz przedziały uzbrojenia w skrzydłach Spitfire'a.

ICM ograniczył się w zestawie tylko do działka, magazynka i taśmy, co wygląda dość mizernie i goło.
Skorzystałem więc z dokumentacji zdjęciowej od Tomka i dorobiłem więcej szczegółów, które na pewno uatrakcyjniają ten element modelu i bardziej będą przypominały oryginał.

Efekt wykonania na zdjęciach
Obrazek

Obrazek

Jeśli będzie potrzeba, jutro mogę wrzucić zdjęcia szczegółów lepszej jakości, choć widzę, że temat ZX-ów chyba jest bardzo oklepany i mało interesujący:).

Do końca tygodnia postaram się wszystko pomalować, złożę w całość i zabieram się za "brzuch" samolotu i podwozie.

Pozdrawiam
Piotrek
--------------
don_kilio

Postprzez Tomasz Borowski » środa, 25 kwietnia 2012, 20:31

Koła dalej mi sie nie podobają !
Uzbrojenie natomiast ciekawe ,dawaj te zbliżenia i nie denerwuj :->
Tomasz Borowski

Postprzez don_kilio » czwartek, 26 kwietnia 2012, 20:28

Witam,

udało mi się dzisiaj zrobić zbliżenia, wyszło jak wyszło lepiej nie potrafię:).

Do wykonania rolek prowadzących taśmy amunicji użyłem drucika miedzianego, taśmę do działka 20mm wykorzystałem z modelu, trochę tylko zmieniłem jej kształt. Z blaszki "piwnej" wykonałem charakterystyczny element gniazda łusek karabinu, które od spodu skrzydła będzie zaślepione. Z tego samego materiału wykonałem elementy konstrukcyjne wewnątrz, ramkę komory zrobiłem z plastiku zaczerpniętego z wieczka z Masmiksa czy jakiejś tam Ramy, dobry materiał i cienki.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dla porównania wrzucam działko z zestawu i waloryzowane. Dodanie kilku detali plus nowy magazynek dało lepszy efekt wizualny.

Obrazek

Koła rzeczywiście nie wyglądały zbyt dobrze, na zrywanie wszystkiego i robienie od nowa za późno, bo za mocno sklejone, ale ponieważ te czopki znaczy się nakrętki zaburzały kształt, pocieniowałem je trochę.
Teraz mam nadzieję jest OK.

Obrazek
--------------
don_kilio

Postprzez Tomasz Borowski » czwartek, 26 kwietnia 2012, 21:14

Koła już trochę lepiej .Co do komór uzbrojenia to wygladają bardzo fajnie tylko jak dlamnie za mało zeszlifowałeś płat od spodu i wygląda trochę za grubo po podklejeniu od spodu tych białych pasków z dziurkami. Jak można to spróbuj to poprawić.
To tylko moja opinia .
Tomasz Borowski

Postprzez don_kilio » sobota, 8 marca 2014, 22:04

Witam,

po mega długiej przerwie, odchowanym małym brzdącu, zmianie pracy i odzyskaniu większej części wolnego czasu, czas najwyższy skończyć nierówną walkę z ICM-em. Eduard od dawna produkuje lepszego Spita, a my daleeeeko w polu :)

Model bliższy malowania, pozostało dorobienie kilku szczegółów i heja pod pędzel malarza z RAF-u!

nie ma co za wiele do pokazania ale póki co:

zmodyfikowany filtr powietrza z zestawu, pocięty w wzdłuż i w szerz tak jak powinno być. Lufy działek też wystrugane z zestawu, jakoś nie miałem przekonania do kształtu toczonych.
Obrazek

Owiewka kabiny i celownik na miejscu, wszystkie zbędne szczeliny uzupełnione.
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Piotrek
--------------
don_kilio

Postprzez Klugi » niedziela, 9 marca 2014, 06:00

Bardzo fajny warsztat. Model idzie bardzo ładnie.
Klugi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat