Specyfiki AK -mieszanie z gipsem

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Specyfiki AK -mieszanie z gipsem

Postprzez fazzi » wtorek, 3 kwietnia 2012, 20:02

Witam,
zakupiłem ostatnio parę specyfików od AK (dust effect, dark mud effect). Przeczytałem również, że barwienie nimi rozrobionego gipsu jest powszechnie stosowaną metodą na zrobienie błota. Tutaj nasuwa się moje pytanie: jak mam zabarwić nimi gips? Specyfiki te są podobne do farb olejnych (emalii) więc nie da się nimi rozrobić gipsu. Czy należy coś jeszcze dodać? Uprzejmie proszę o rady.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Reklama

Re: Specyfiki AK -mieszanie z gipsem

Postprzez kicus » wtorek, 3 kwietnia 2012, 20:39

fazzi napisał(a):Specyfiki te są podobne do farb olejnych (emalii) więc nie da się nimi rozrobić gipsu.

Dobrze, że wcześniej o tym nie wiedziałem i dzięki temu udaje mi się je świetnie mieszać z gipsem szpachlowym.
A tak poważniej to nie ma przeciwwskazań. Nalej trochę specyfiku ak i stopniowo dosypuj gipsu mieszając, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję.
kicus

Postprzez fazzi » sobota, 7 kwietnia 2012, 20:56

Okazało się że użyłem cekolu zamiast gipsu. Po nabyciu gipsu wszystko sie ładnie miesza :)
pozdrawiam
FAzzi
fazzi

Postprzez Artur » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 11:22

A najprościej jest użyć żywicy akrylowej ,piasku z piaskownicy,jakiegoś pigmentu ziemistego w odcieniu i mamy piekne błoto i to strukturalne,daje się je malować washować i rozjaśniać-co daje trójwymiarowe efekty.
Obrazek
Artur

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje