Mirage F.1EQ-1 Irak AF w 72-ce

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Mirage F.1EQ-1 Irak AF w 72-ce

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 12:32

spiton napisał(a):Piszesz Janusz, że F 1 ESCI ma wypukłe linie. To pewne ?

Gdzie? ;o)
A Mirage IIIC jest niezły z AML-u. Ma pół kilo żywicy. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez AndrzejS » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 13:06

Jaho63 napisał(a):Mam rozumieć, że na artboxie jest właściwy, a w pudle jest inny statecznik? :shock:

Acha...

Jaho63 napisał(a): Ponieważ? :)

Bo bryła modelu Esci znacznie odbiega wyglądem od prawdziwego płatowca. :P szczególnie wiatrochron i co za tym idzie czesc kadłuba na ktorym jest osadzony.

A i jeszcze sie mi przypomniało , golenie NLG ,MLG oraz wszystkie koła tez do wymiany :)
AndrzejS

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 13:55

AndrzejS napisał(a):A i jeszcze sie mi przypomniało

No to trochę sheisse. :(
spiton napisał(a):To ciekawe, że takie fajne samoloty jak Mirage III czy F1 nie doczekały sie porządnych modeli w 72

To faktycznie ciekawe. Przy tych wszystkich Vatourach i Ouraganach dziwne, że Czesi nie zrobili też Mirage F.1!
Jaho63

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 15:19

MARIO napisał(a):Czy można prosic Kolegę Jacka o fotki tego modelu co zamiescił fotkę.

Zdjęcie wygooglałem na fali wspomnień. Miałem kiedyś czyli 1990 kupionego za 4$ w Pewexie Mirage F-1 w edycji francusko/grecko/hiszpańskiej. Ponieważ z wiadomych względów zrobiłem Free Kuwait, kalki zostały mi gdzieś do dzisiaj.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez MARIO » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 18:57

Cytuję Kolegę " Miałem kiedyś czyli 1990 kupionego za 4$ w Pewexie Mirage F-1"
Czy ktoś pamięta co to były PEXEX :D . Może młodym wyjaśnimy. Fotki poszukam. Jakby kogoś interesowało mam monografie F1 z ukrainskiej gazety + plany
MARIO

Postprzez mirage3 » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 19:27

Panowie słabiutko z "INFO" słowa klucze "HARPIA Publishing" , "Linden Hill Decals" oraz "IRAQI FIGHTERS". Model ESCI wgłębny trochę mydelniczkowy, Heller miał łącznie 3 różne edycje F.1 IMHO Hasegawa THE BEST AT ALL ;o)
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez RAV » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 20:46

mirage3 napisał(a):IMHO Hasegawa THE BEST AT ALL ;o)

Ostatnio łatwodostępna jako Revell.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez donalyah00 » wtorek, 10 kwietnia 2012, 10:08

Jeszcze angielskojęzyczne porównanie modeli F.1C produkcji Airfixa, Hellera i Hasegawy właśnie.

A co do modeli ESCII - ichnia seria Harrierów oraz F-100 były(są) uważane za jedne z (naj)lepszych modeli tychże samolotów w 72ce.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez MARIO » wtorek, 10 kwietnia 2012, 23:38

Panowie co powiecie na projekt grupowy MIRAGE? :mrgreen:
MARIO

Postprzez DiegoR » środa, 23 maja 2012, 10:17

Jaho63 napisał(a):Dzięki, literówka oczywiście (choć irańskie też były, ale as 14 zwycięstwami był tylko u Husajna!). A swoją drogą to jak zobaczyłem, że jest odpowiedz od Arkadego, to się ucieszyłem, że dostąpię jakiejś wiedzy w temacie większej... ;o) (choć z kolei wiem, że teraz tylko w 48-ce siedzisz).
Miał też HDL wydać kalki w 72-ce, do tego Mirage'a, nie wiecie nic towarzysze? Google nie wie.

Co do modeli: Heller ma najlepsza " bryle" natomiast najladniejszym " modelem" jest Hasegawa.
( Najlepiej polaczyc oba aktualnie dostepne: F.1 CT Hellera oraz F.1C Revella - uzyskamy w ten sposób tez niezbedne uzbrojenie, np. " iracki" dodatkowy podkadlubowy zbiornik paliwa )
ESCI - IMHO jest dosc sknocony, a proponowane w jedym z boxów malowanie irackie to czysta fantazja.

Anteny na stateczniku sa rózne w zaleznosci od wersji ( od EQ-1 do EQ-7) stad najlepiej sprawdzic numer seryjny i oczywiscie wersje budowanej maszyny.

Kalki HDL do F.1EQ ukaza sie w 1/72 i 1/48 ( m.in. 3 malowania irackie [IrAF] - 2 pustynne i 1 morskie + 5 malowan iranskich [IRIAF]) - projekt sie nieco opóznil, gdyz iranskie F.1 wrócily w tym roku do aktywnej sluzby, juz w nowym malowaniu pustynnym - a uzyskanie dokladnych danych "zródlowych" wymaga z oczywistych wzgledów nieco czasu.

Pozdrawiam
Diego
DiegoR

Postprzez Bartosz Piotrowski » środa, 23 maja 2012, 23:47

DiegoR napisał(a):
Jaho63 napisał(a):Dzięki, literówka oczywiście (choć irańskie też były, ale as 14 zwycięstwami był tylko u Husajna!). A swoją drogą to jak zobaczyłem, że jest odpowiedz od Arkadego, to się ucieszyłem, że dostąpię jakiejś wiedzy w temacie większej... ;o) (choć z kolei wiem, że teraz tylko w 48-ce siedzisz).
Miał też HDL wydać kalki w 72-ce, do tego Mirage'a, nie wiecie nic towarzysze? Google nie wie.

Co do modeli: Heller ma najlepsza " bryle" natomiast najladniejszym " modelem" jest Hasegawa.
( Najlepiej polaczyc oba aktualnie dostepne: F.1 CT Hellera oraz F.1C Revella - uzyskamy w ten sposób tez niezbedne uzbrojenie, np. " iracki" dodatkowy podkadlubowy zbiornik paliwa )
ESCI - IMHO jest dosc sknocony, a proponowane w jedym z boxów malowanie irackie to czysta fantazja.

Anteny na stateczniku sa rózne w zaleznosci od wersji ( od EQ-1 do EQ-7) stad najlepiej sprawdzic numer seryjny i oczywiscie wersje budowanej maszyny.

Kalki HDL do F.1EQ ukaza sie w 1/72 i 1/48 ( m.in. 3 malowania irackie [IrAF] - 2 pustynne i 1 morskie + 5 malowan iranskich [IRIAF]) - projekt sie nieco opóznil, gdyz iranskie F.1 wrócily w tym roku do aktywnej sluzby, juz w nowym malowaniu pustynnym - a uzyskanie dokladnych danych "zródlowych" wymaga z oczywistych wzgledów nieco czasu.

Pozdrawiam
Diego

Cześć,

Czytałem w prasie zachodniej (Combat Aircraft) że irańskie Mirage F1 z braku części zamiennych nie będą wykorzystywane. Coś się zmieniło ?

Kiedy można się spodziewać w sklepach kalek ?

Pozdrawiam
Bartek
Bartosz Piotrowski

Postprzez DiegoR » czwartek, 24 maja 2012, 13:31

Bartosz Piotrowski napisał(a):
DiegoR napisał(a):

Pozdrawiam
Diego

Cześć,

Czytałem w prasie zachodniej (Combat Aircraft) że irańskie Mirage F1 z braku części zamiennych nie będą wykorzystywane. Coś się zmieniło ?

Kiedy można się spodziewać w sklepach kalek ?

Pozdrawiam
Bartek

Rzeczywiscie, gdy ten artykul byl pisany, 2 Mirage F.1EQ oraz 1 BQ czekaly od kilku lat w Mehrabadzie na modernizacje, i wygladalo na to, ze sie jej nie doczekaja - wlasnie z powodu braku czesci zamiennych. Reszta floty takze zostala wycofana z aktywnej sluzby po katastrofie F.1. Kilka maszy uzywano tylko do okazjonalnych wystepów na dorocznych paradach w Teheranie. Sytuacja jednak zmienila sie calkowicie, gdy po zwyciestwie rewolucji w Libii Iran nabyl duze ilosci czesci zamiennych do swych F.1 od nowego rzadu w Trypolisie. Mirage F.1 powoli ponownie wchodza na wyposarzenie IRIAF, juz w nowym malowaniu odpowiadajacym schematowi iranskich Phantomów.

Kalki do F.1 przewidziane sa na druga polowe tego roku (dane sa praktycznie skompletowane)
Irackie malowania to wlasnie slynny F.1 z 14 zwyciestwami ( tak naprawde dokonano na tej maszynie 2 zestrzelen - cala historia tych 14 znaczków jest dosc zabawna), drugi F.1 z 2 zwyciestwami oraz "morski" F.1 z Exocetem.
Malowania IRIAF to: "ladowe irackie", "morskie irackie", "niebieskie" (jak F-14) oraz nowe "Asia Minor"(jak F-4)

Przedtem ukaza sie kalki
- do tureckich F-4E / F-4ETM / RF-4ETM Phantom /Simsek i
- F-5A/RF-5A ( Iran, Wietnam Pld., Wietnam )

Pozdrawiam

Diego
DiegoR

Postprzez Jaho63 » czwartek, 24 maja 2012, 14:21

DiegoR napisał(a):Irackie malowania to wlasnie slynny F.1 z 14 zwyciestwami ( tak naprawde dokonano na tej maszynie 2 zestrzelen - cala historia tych 14 znaczków jest dosc zabawna)

Możesz to rozwinąć?
Czytałem chyba na ACIG-u, że na tej maszynie uzyskał większość swoich zwycięstw ichni "Hartmann", Moukhalad, czy jak mu tam? Wiadomo, że w ogóle zwycięstwa w takich rejonach, ich dokumentalizację należy traktować z przymrożeniem oka, ale w drugą stronę obowiązuje to samo, znaczy skąd te twarde informacje o jedynie dwóch zwycięstwach?

Sam model by mnie interesował, ale jak piszecie, że to taka masakra, to chyba się nie odważę. Może jakiś Sword go zrobi. Czesi są sprytni.
Jaho63

Postprzez RAV » czwartek, 24 maja 2012, 15:46

DiegoR napisał(a):Kalki do F.1 przewidziane sa na druga polowe tego roku

Przedtem ukaza sie kalki
- do tureckich F-4E / F-4ETM / RF-4ETM Phantom /Simsek i
- F-5A/RF-5A ( Iran, Wietnam Pld., Wietnam )

Dobrze wiedzieć. Ale o ile mnie pamięć nie myli, jakiś czas temu była mowa o nowych kalkach do MiG-15UTI/SBLim-1/-2. Czy coś się dzieje w tej sprawie? A może coś innego z szachownicami?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Bartosz Piotrowski » czwartek, 24 maja 2012, 19:46

Jaho63 napisał(a):
DiegoR napisał(a):Irackie malowania to wlasnie slynny F.1 z 14 zwyciestwami ( tak naprawde dokonano na tej maszynie 2 zestrzelen - cala historia tych 14 znaczków jest dosc zabawna)

Możesz to rozwinąć?
Czytałem chyba na ACIG-u, że na tej maszynie uzyskał większość swoich zwycięstw ichni "Hartmann", Moukhalad, czy jak mu tam? Wiadomo, że w ogóle zwycięstwa w takich rejonach, ich dokumentalizację należy traktować z przymrożeniem oka, ale w drugą stronę obowiązuje to samo, znaczy skąd te twarde informacje o jedynie dwóch zwycięstwach?

Sam model by mnie interesował, ale jak piszecie, że to taka masakra, to chyba się nie odważę. Może jakiś Sword go zrobi. Czesi są sprytni.

Jaho, irackiego da się zrobić. Mój wygląda tak:

http://www.arcair.com/Gal12/11301-11400 ... ki/00.shtm

Pozdrawiam
Bartek
Bartosz Piotrowski

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste