Witam wszystkich w galerii kolejnego erwudziaka, tym razem RWD 5 Legun I. Samolot został zaprojektowany w 1930 roku i od pierwszego prototypowego egzemplarza zdobywał laury na wielu imprezach krajowych, a najbardziej spektakularnym sukcesem tego typu był niewątpliwie przelot przez Atlantyk w 1933 roku. Legun I został wyprodukowany w 1934 roku w serii samolotów od SP- ALR, do SP-ALX, oraz SP-LOP i wyposażony był w licencyjny silnik Walter „Junior” o mocy 110KM. Serię tę odróżnia równoległy do osi samolotu obrys górnej osłony silnika, jak również wyższy statecznik pionowy i osłona przewodu wydechowego. Model powstał ze znanego i lubianego przez wszystkich zestawu firmy ZTS Plastyk , malowanie to MM Alu i MrHobby serii H czerwony. Kalki to projekt Alberta 091283 i KayFranz’a, obu panom jeszcze raz dziękuję. Wątek warsztatu jest do podglądu nahttp://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=29920
Ostatnio edytowano piątek, 13 kwietnia 2012, 00:20 przez jarek38, łącznie edytowano 1 raz
Fajnie, że wrzuciłeś tego erwudziaka na "nasze" forum. Oglądam i oglądam, i sobie myślę, że rewelacyjna robota. A to przecież Ty -Jarek 38 co to już rewelacyjne model ze swoich rak wypuszczał ,-)) Kalki piękne. Powiedz coś może jeszcze o tych "przemalowywanych" literach na spodzie.
Śliczny model . Widać, że przykładałeś wiele uwagi do detali. Ciekawe co można uzyskać z Plastyka
Edit: Po obejrzeniu warsztatu jestem w ciężkim szoku . Dziwi mnie tylko, że skoro włożyłeś tyle pracy w odtworzenie kabiny, nie pokusiłeś się o otwarcie drzwi. Podziwiam wkład pracy w tak mały model oraz umiejętności twórcy
Spiton, Strużyn, Grzegorz2107, GrzeM dziękuję. Litery z rejestracji zostały zamalowane białą farbą by przysłonić czerwone dobrze widoczne litery i na pewno zrobiono to bez żadnych szablonów, gdyż widać nierówności na zdjęciach.