Tamiya Hanomag Sdkfz 251/1

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Tamiya Hanomag Sdkfz 251/1

Postprzez LukaSkyWalker » niedziela, 8 kwietnia 2012, 16:52

Cześć
Jestem nowy ludkiem na tym forum i oddłuższego czasu wahałem się czy dołączyć do tego forum czy być biernym obserwatorem tego co się tu dzieje. No ale jak widać wybrałem opcję dołączenia. Przygodę z modelarstwem zacząłem klika lat temu ale niestety umarło to hobby z powodu braku czasu. Teraz wróciło z dwojoną siła ;-> po tym co zobaczyłem co ludzie „wyrabiają” jakoś sam wewnętrznie zapałałem potrzebą odświeżenia i wzbogacenia swojego warsztatu.
Tyle tytułem wstępu, generalnie to chciałem zaprezentować model Hanomag Sdkfz 251/1 który 1999 wykonałem bez użycia jakiś wyszukanych technik ( chyba 1 raz w życiu malowałem aerografem ). Dzisiaj staje przed faktem że chciałbym dopracować go jeszcze ( wash , lekkie ubrudzenie pojazdu ) jakies tam pomysły mam na niego. Prosiłbym o ocenę tego pojazdu oraz uwagi. Na dzisiaj przymierzam się do kupna jakiegoś modelu i pobawienia się aerografem ( mieszanie farb itp. ) żeby się pouczyć bo przyznam że chęci są ale wiedzę trzeba podciągnąć ale to inny wątek. Dlatego proszę o oceny . Wszystkim wesołego jajka ;-> bo u mnie za oknem śnieg ;->
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fight! Theres only one way To save your soul
LukaSkyWalker

Reklama

Re: Tamiya Hanomag Sdkfz 251/1

Postprzez ZeroCool » środa, 11 kwietnia 2012, 14:16

Witam
Ja rok temu wróciłem do modeli po 10 latach przerwy.
Generalnie tez zaczynałem od starych modeli w 1/72, tyle że nie były pomalowane więc miałem ułatwione zadanie.
Ostatnio chciałem "reanimować" M3 Stuart, Horch i Willisa - wszystkie projekty porzuciłem po zapodkładowaniu (wyszło na jaw "low skill'owe" sklejenie modelu)
Ja bym radził olać ten model i zrobic jakiś od początku - napewno lepiej wyjdzie i będziesz miał więcej satysfakcji. Ratowanie starych modeli nie ma sensu. Chyba że go wrzucisz do kreta i bedziesz miał prawie "nowy" model.
Tym bardziej że na tym obicia wyglądają mało realistycznie i moze to popsuć efekt końcowy.
ZeroCool

Postprzez LukaSkyWalker » czwartek, 12 kwietnia 2012, 19:41

Siema
ZeroCool dzięki za odpowiedz na posta, do tego samego wniosku doszedłem przeglądając oferty niektórych sklepów modelarskich. Prawdę mówiąc cały warsztat trzeba sobie odświeżyć plus nauczyć się nowych technik ( co za pewne pochłonie trochę czasu ).
Faktycznie zaopatrzę się w klika pudełek celem nauki ;-) mniej boli po kieszeni fakt średnio pomalowanego 7TP w stosunku do złe pomalowanej Panthery z Dragona ;-). Nic zostaje zgłębić tajniki malowania oraz rozcieńczania farb aby malować powierzchnie bez jej zachlapywania szczególnie stosując 3 kolorowe kamo. Jeszcze raz dzięki za dobre słowo ;-)
LukaSkyWalker

Postprzez ZeroCool » czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:33

Jeszcze jedna rada ode mnie:
Poświęć "251'ke" dla wyższych celów, pomaluj go na różne kolory i poćwicz sobie techniki na nim.
Pozdrawiam
ZeroCool

Postprzez LukaSkyWalker » czwartek, 12 kwietnia 2012, 20:56

Siema
Tak wlasnie zrobie w planie mam opcjonalnie zakupic sobie PUME oraz 7TP ( jakis mam sentyment do tego czołgu ) i pobawić sie w malowanie różnych camo. Wychodzi na to że zaczne od malowania pojazdów w kolorze : panzer grau w sumie moj ulubiony kolorek niemieckich zabawek + cieniowanie itp sprawy bo jakos brak wprawy w tych pracach ;-)
Dzięki za pomysły i podpowiedzi cenie to ;-)
LukaSkyWalker

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat