Super Karaś 1/72 konwersja

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Super Karaś 1/72 konwersja

Postprzez łsobota » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 06:36

Nazwij go "Jazgarz" :P A tak przy okazji to kawał świetnej roboty Spiton!
Łukasz Sobota Obrazek
łsobota

Lokalizacja: Czechowice Dziedzice / Kraków (coraz rzadziej niestety)

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Krowa » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:27

Z tymi lusterkami, to bardziej pasowałaby chyba... Myszka Miki :)
Krowa

Postprzez Chudziutki » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:29

Drapieżna ryba z polskich rzek? Rekin!
http://www.cda.pl/video/388602/Familiad ... skich-rzek
Chudziutki

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:15

Coś mi nie pasuje w tych działkach. Albo mają krótkie lufy i wtedy niską prędkość początkową pocisku, albo długie lufy i dobrą balistykę, że można czołgi otwierać. Jeśli lufa jest długa to działko jest osadzone głęboko w skrzydle (za dźwigarem) i wtedy na jego górnej powierzchni robią się bąble (np Fw 190), a jeśli osadzone jest płytko (przed dźwigarem) to profil jest na tyle gruby, że bąbli zazwyczaj nie ma, ale działko wystaje do przodu dużo dalej niż sugerują to wysunięte w tej chwili lufy.
net_sailor

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:27

spiton napisał(a):O ile piloci będą mieli ofensywnego ducha walki. Brak strzelca uwalnia tego ducha ,-)).

Z podobnego założenia wychodzili chyba brytyjscy sztabowcy W czasie I WŚ zabraniając pilotom RFC zabierania spadochronów :)
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:44

Krótkie lufy i szeroki profil skrzydła- nie wadzi.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:45

net_sailor napisał(a):Coś mi nie pasuje w tych działkach...

Inna rzecz, że jeśli to, co widać, to jest lufa, a nie osłona lufy, to kaliber działek musiałby być coś koło 57 mm, jak w Mosquitach Tse Tse. A w takim przypadku przypadku lufa byłaby stanowczo zbyt krótka. Poza tym po pierwszej salwie skrzydła zwyczajnie poszłyby precz swoją scieżką. A gdzie amunicja do tych potworów? W komorach podwozia? Bo na zewnątrz umieściłeś przecież km-y. A im bliżej spływu, tym masz mniej miejsca na taśmy amunicyjne i podajnik amunicji. Ja rozumiem, że to tylko zabawa. Ale zabawa byłaby fajna, gdyby taki projekt miałby choć pozory prawdopodobieństwa. Tymczasem wybacz Seba, ale co pomysł, to kula w płot. ;o)
W plebiscycie na nazwę głosuję na Myszkę Miki. Z takimi lusterkami Super Karaś może mieć dodatkową funkcję - holownika szybowca ze szturmową drużyną grenadierów. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Pan_Cerny » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:31

Oddaję głos na Wzdręgę. Piękna jest.
Mi osobiście te lustereczka kojarzą się z czapeczką torreadora.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:32

Ja tylko zwracam uwagę, że jak działko ma długość 2 m z czego 1,35 m stanowi lufa to trzeba dokładnie przemyśleć konstrukcję skrzydła. Najłatwiej by było lekkie km-y umieścić całkowicie przed dźwigarem a korpus działka za dźwigarem i tam dać skrzynki na amunicję 20 mm. W ten sposób nawet bliskie sąsiedztwo obu broni nie będzie przeszkadzać bo skrzynki się "rozminą".
Przykład chowania podwozia jest tutaj:
http://s194.photobucket.com/albums/z237 ... ozie-1.jpg
grafika z wątku:
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1558702#p1558702
net_sailor

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:43

net_sailor napisał(a):Ja tylko zwracam uwagę...

I ja się z tym całkowicie zgadzam, a moje uwagi są skierowane do Sabastiana. Cytat na wstępie mojego postu był sugestią uzupełnienia Twoich uwag o uzbrojeniu, ale rzeczywiście mógł trochę mylić intencję ;o)
K.Y.Czart

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:51

net_sailor napisał(a):... za dźwigarem i tam dać skrzynki na amunicję 20 mm.

Czy te działka nie miały aby zasilania z magazynków ? Chyba że rozważamy jakąś wersję rozwojową
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez hadzi » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 10:17

No, no całkiem fajny projekt.
Proponuje jednak kamo ala Lublin R.XIII było bardzo skuteczne na nisko latajacych samolotach.
Zreszta polski khaki zdaniem Niemców również.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 11:01

kugelblitz napisał(a):Czy te działka nie miały aby zasilania z magazynków ? Chyba że rozważamy jakąś wersję rozwojową

Nkm model A był z bębnami i magazynkami dlatego trafił tylko do broni pancernej, ale uniwersalny model D był już "wszystkomający": magazynki, bębny, taśma...

K.Y.Czart, spoko. Rozwinąłem nieco rozwinięcie. Akurat na DWS-ie wałkowaliśmy Karasia na tyle różnych sposobów, że już chyba jest płaski jak flądra :lol:

P.S.
A może by tak właśnie PZL Flądra?

P.S.2
Man pomysł racjonalizatorski aby przed statecznikiem wstawić grzebień aerodynamiczny, który poprawiałby stateczność kierunkową. Po likwidacji długiej owiewki kabiny powierzchnia boczna została znacznie zredukowana, co odbije się na charakterystykach lotnych. Pamiętacie co się działo z P-51 i P-47 jak dostały obniżone grzbiety i kroplowe osłony? No właśnie... My nie będziemy gorsi ;o)
net_sailor

Postprzez spiton » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:10

Te rury to tylko osłona działka. Z nich będą wystawać właściwe. Działko ma 190 cm długości, wszystko jest przewidziane ,-)).
Był łikend i zamknięta apteka ,-)) . Tak naprawdę to działko powinno wyglądać jak w I-16 bo zamek był napędzany ciśnieniem gazów. U mnie te dwie rurki (lufa + przewód gazowy będą ukryte w większej rurze, z której będzie wystawać sama lufa .
Nie wiem czemu tak, ale jest już przyklejone ,-))

Pomysł racjonalizatorski net sailora postaram się uwzględnić ,-))Chociaż szkoda, ze nie pojawił się przed malowaniem ,-))
Nazwa na dziś to PZL ?? Wzdręga

Krzysiek strasznie marudzisz. Zanim wkleiłem lufę, wszystko sobnie na skrzydle rozrysowałem. Więcej wiary w moje inżynierskie umiejętności ,-)). Zgrzyt w tym modelu to podwozie. Ono byłoby nie do zrobienia, ze względu na konstrukcje skrzydła. Ale uzbrojenie jest OK.
spiton

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 12:26

Troć!!! To taki łosoś, tylko "ma bardziej krępą budowę i większą głowę" - pasuje jak ulał!
A jeśli chcesz poszaleć z malowaniem, to wal spód w biało-czerwone pasy. Serio. Po analizie, z której wynikało, że najwięcej polskich samolotów współpracy z armią zestrzeliły wojska własne, taki wniosek padł na poważnie w dyskusji o alternatywach dla naszego lotnictwa '39 bodajże na forum DWS.
GrzeM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat