Pianka zamiast styropianu?

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Pianka zamiast styropianu?

Postprzez szumi12345 » środa, 18 kwietnia 2012, 12:48

Witajcie!

W swojej karierze zrobiłem jak dotychczas trzy dioramy... Na deskę obudowaną balsą zawsze wklejałem styropian, na którym umieszczałem całą resztę. Ostatnio w kilku miejscach natknąłem się na opisy dioram, w których zamiast kruszącego się styropianu wykorzystano piankę... Czy Wy również używacie pianki? Jaka jest najlepsza? Może to wyda Wam się śmieszne, ale ja poza tym, że słyszałem, że z takiej pianki robi się deski surfingowe, nic więcej na ten temat nie wiem... Skąd wziąć taką piankę?
w budowie:
Obrazek + Obrazek
szumi12345

Reklama

Re: Pianka zamiast styropianu?

Postprzez Adrianowro » środa, 18 kwietnia 2012, 13:25

Deski ?
To nie wiem ja jak coś używam takiej pianki jak się okna montuje( z puszki)
Tylko trzeba uważać bo jak za dużo dasz i Ci spuchnie ............ :mrgreen:
Adrianowro

Postprzez Grzegorz R. » środa, 18 kwietnia 2012, 13:27

Czesc. Ja uzywam pianki montazowej ktora mozna kupic w kazdym sklepie budowlanym( castorama). Jest to pianka do drzwi lub okien.
Grzegorz R.

Postprzez Sanders » środa, 18 kwietnia 2012, 13:32

Nie robiłam nigdy dioram ani nie orientuję się w deskach surfingowych, ale często pracuje w styropianie i styrodurze. Ze względu na zbitą strukturę polecam właśnie styrodur (dostępny w rożnych "miękkościach" co oznacza się kolorami). Przy rzeźbieniu nie kruszy się,nie pęka, jest lekki. W sumie w przekroju może przypominać piankę. Jeśli chcesz, mogę sfotografować przekrój styroduru niebieskiego- akurat mam pod ręką
Rysunki, obrazy, prace na zamówienie
http://www.sandersk.deviantart.com
Sanders

Postprzez waran » środa, 18 kwietnia 2012, 14:48

Sanders,możesz opisać styrodur w/g kolor-twardość.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Sanders » środa, 18 kwietnia 2012, 16:41

Problem w tym, że pracuję tyko z dwiema twardościami, styrodurem o kolorze różowym i niebieskim.
Różowy jest dość miękki i arkusz o grubości 12 cm ściskając mocno palcami można lekko wgnieść. Najczęściej wycinam w takim grafiki reklamowe 3d.
Niebieski z tego co wiem jest używany do ocieplania dachów, tego używam częściej do rzeźbienia na studiach. Jest jednym z najtwardszych i trzeba włożyć dużo więcej siły, by go wgnieść. Oczywiście im mniejszą powierzchnią dociskasz, tj punktowo tym większe uszkodzenia możesz zrobić, niezależnie od twardości.
Rysunki, obrazy, prace na zamówienie
http://www.sandersk.deviantart.com
Sanders

Powrót do Dioramy - warsztat