1956 Mercedes-Benz 300 SL 1:16

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

1956 Mercedes-Benz 300 SL 1:16

Postprzez MasterJanek » środa, 18 kwietnia 2012, 19:53

Witam, w niniejszym temacie pragnę przedstawić kultowego Mercedesa 300 SL z 1956r. w wersji cabrio. Jest to 4 sklejony przeze mnie model. Na Mercedesa zdecydowałem się głównie z tego powodu, że to piękny samochód. Bardzo chciałem też skleić model w skali 1:16. Zdecydowałem się na to, że wykonam miękki dach i wprowadzę modyfikację aby można było otwierać bak. Wykonałem także własne tablice rejestracyjne. To chyba tyle, jeżeli chodzi o opis samochodu, zapraszam do obejrzenia zdjęć. :)

Obrazek

Bok:

Obrazek

Tył:

Obrazek

Przód:

Obrazek

Obrazek

Otwarta maska, drzwi, bagażnik:

Obrazek

Zbliżenie na przód:

Obrazek

Gdy robiłem zdjęcia, zorientowałem się, że odpadła antena i po jej doklejeniu zrobiłem jeszcze 2 zdjęcia, dlatego jest ona widoczna tylko na tym i 1 zdjęciu w tym temacie:

Obrazek

Każda uwaga mile widziana, zwłaszcza, że nie znam jeszcze wszystkich metod przy pracy z modelami samochodów cywilnych. Zapraszam do komentowania, z chęcią odpowiem także na każde pytanie. :)
MasterJanek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: 1956 Mercedes-Benz 300 SL 1:16

Postprzez wuen » środa, 18 kwietnia 2012, 20:12

Kilka uwag:
1. nie wiem skąd wziąłeś wzór dachu - oryginalny wygląda tak:
Obrazek

2. dlaczego napisy "300 SL" są nad tylnymi kołami?
3. na górnej części ramki przedniej lewej lampy widoczny nie odcięty kawałek ramki
4. w kilku miejscach widać niebieskie plamki - czyżby model był z niebieskiego plastiku i to są nie pomalowane jego fragmenty?
5. tablice rejestracyjne bardziej szpecą niż zdobią.
6. szkoda, że nie pokazałeś komory silnika i wnętrza kabiny
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez MasterJanek » środa, 18 kwietnia 2012, 20:26

1. Owszem, planowałem taki dach, ale nie wiedziałem jak go wykonać, poza tym nie dało się już odkleić tej części nadwozia za siedzeniami.
2. Jest tylko jeden napis 300 Sl, z tej strony i dlatego, że tam mi pasował.
3. Faktycznie jest, postaram się usunąć.
4.Był z niebieskiego plastiku, postaram się te plamki zamaskować białą farbą.
5.Co do tej za szybą mam właśnie mieszane uczucia dlatego jest nie przyklejona, ale z tej z tyłu jestem zadowolony.
6.Chciałem pokazać, nawet fotki są, ale mało widać, postaram się zrobić je przy lepszym świetle, może jutro.

Dzięki za uwagi. :)

EDIT:

Spróbowałem zrobić jeszcze raz fotki i wyszły nieźle, więc dodaję. :)

fotka silnika:

Obrazek

Wnętrze:

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do komentowania, wszelkie uwagi mile widziane. :)
MasterJanek

Postprzez Macio4ever » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:01

Pierwsza i z mojej perspektywy najważniejsza uwaga to czystość montażu, którą możesz poprawić w kolejnym modelu. Widać, że elementy nie są ze sobą idealnie spasowane (dach, drzwi, wlew) i miejscami widać klej oraz źle przygotowane cześci (chyba zerwany chrom na ramie szyby).

Powodzenia przy następnych projektach!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez MasterJanek » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:27

No, w końcu to dopiero mój 4 model :) . Dzięki za pomocne komenty. :) Zapraszam do dalszego komentowania.
MasterJanek

Postprzez Kazik » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:31

MasterJanek napisał(a):No, w końcu to dopiero mój 4 model...

Jakbym był złośliwy to bym zapytał od którego modelu obowiązuje podstawowa dokładność?
A tak to pożyczę Ci cierpliwości przy kolejnych modelach.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez MasterJanek » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:38

Miałem na myśli to, że nie od razu jest się profesjonalistą i nie wie się wszystkiego o wykonywaniu modeli cywilnych. I, że wprawy nabiera się z każdym kolejnym sklejonym modelem. :) Przy następnych projektach uwzględnię wszystkie wasze uwagi i zapewne wyjdą lepiej. ;o)

Zapraszam do dalszego komentowania.
MasterJanek

Postprzez Macio4ever » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:40

MasterJanek napisał(a):Miałem na myśli to, że nie od razu jest się profesjonalistą i nie wie się wszystkiego o wykonywaniu modeli cywilnych. I, że wprawy nabiera się z każdym kolejnym sklejonym modelem. :) Przy następnych projektach uwzględnię wszystkie wasze uwagi i zapewne wyjdą lepiej. ;o)

Zrób warsztat-relację bez pośpiechu, to Ci poradzimy, pomarudzimy :lol:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez spiton » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:47

Chłopaki Cię w warsztacie przeprowadzą przez tajniki perfekcyjnego składania ,-)).

Czasem lepiej czegoś nie zrobić, niż zrobić ewidentnie źle i popsuć efekt. Ten daszek to tragedia. Wywal go i prezentuj model w wersji bezdeszczowej. I zrób lepsze foty.
spiton

Postprzez MasterJanek » czwartek, 19 kwietnia 2012, 21:52

W takim razie dach idzie na złom :) , postaram się wykonać nowy, z innego materiału. Może ma ktoś jakieś propozycje jak wykonać ten dach? Bardzo chętnie skorzystam z każdej sensownej propozycji. :)

Zapraszam do dalszego komentowania. :)
MasterJanek

Postprzez Macio4ever » czwartek, 19 kwietnia 2012, 22:15

Proponuję abyś zrobił perfekt model z pudła, a następnie dorabiał samodzielnie części, w szczególności że dach do trywialnych nie należy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez wuen » czwartek, 19 kwietnia 2012, 22:16

MasterJanek napisał(a):W takim razie dach idzie na złom :)

I tak zostaw - szkoda czasu na dorabianie - co innego gdybyś miał w zestawie plastikowy i chciał zastąpić go z innego materiału - oryginalny mógłby posłużyć jako szablon.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez MasterJanek » czwartek, 19 kwietnia 2012, 22:24

Ok, nowego dachu nie będzie, czy deszcz, czy słońce będzie bez dachu :mrgreen: Dzięki za porady. :)

MasterJanek

Postprzez marshall6 » piątek, 20 kwietnia 2012, 00:20

Może nie powinienem się jeszcze udzielać poza moim warsztatem bo prawda jest taka, że składam dopiero mój pierwszy model na poważnie (nie liczę już tych samolotów które sklejałem lata temu bez jakiejkolwiek obróbki plastiku i malowania) i nie wiadomo mi jeszcze kiedy go skończę, więc doświadczenie mam znikome :mrgreen:. Z tego co widzę na forum, to dużo ludzi ma takie podejście, że pierwszy model a nader często też kolejne, składają byle jak bo to w końcu "pierwszy model". Ja uważam jednak, że już na początku trzeba się przykładać, na prawdę warto posiedzieć nawet tydzień czy dwa nad jednym detalem ale zrobić to porządnie, bo w tym cała zabawa.

Faktycznie dach wyszedł tandetnie, tym bardziej, że jest to 1:16 i dobrze, że zdecydowałeś się na jego usunięcie.
Ale ja zrobiłbym ten dach, a już na pewno spróbował ;o). Szablon mógłbyś uformować chociażby ze zwykłej folii aluminiowej, jak urwiesz jej spory kawałek i zapchasz nim część wnętrza modelu, popatrzysz na zdjęcia jak to powinno wyglądać, dołożysz trochę jeśli będzie trzeba. I to wydaje mi się najłatwiejszym rozwiązaniem, bo banalnie i szybko można to zrobić, a kolejnym plusem tej folii jest to, że gdy jest dobrze ubita to na pewno się nie rozleci podczas formowania na niej takiego dachu. Powiedzmy, że szablon już jest gotowy to teraz szukasz materiału, czy wytniesz go z wersalki :lol:, czy kupisz w dobrym sklepie z materiałami na metry, albo nawet w lumpeksie na kilogramy może znalazłbyś coś odpowiedniego i dużo taniej, jak widać możliwości jest dużo. Materiał można usztywnić nasączając go jakimś klejem (nie robiłem jeszcze czegoś takiego, ale doświadczony modelarz powie Ci jaki klej będzie odpowiedni). Miękką szybę da się zrobić na przykład z przeźroczystej okładki zeszytu dostępnej w każdej księgarni, gorzej z przyklejeniem chromowanej listwy tak by nie pobrudzić materiału. To tyle ile mi teraz przychodzi do głowy jeżeli chodzi o dach.

To teraz reszta. Jako, że uczę się na blacharza to szpary przy masce i drzwiach są dla mnie nie do przyjęcia, bo każdy element nadwozia w takim klasyku powiedziałbym, że musi pasować idealnie. Na razie wygląda to mniej więcej jak w pojeździe górnika który służy mu tylko do dojazdu na kopalnię, to samo ze spasowaniem klapki wlewu paliwa.
Hmmmm, a podwozie całe zapaćkałeś czarnym barankiem że nie pokazałeś :P ? Strzel może zdjęcie bo chętnie bym zobaczył jak wyszło. Tablice też lepiej poprawić.
Kolor dobrałeś dobry, ale wiesz, że mogłeś zrobić ten model dużo lepiej. Podoba mi się to auto, na warsztacie też mamy SL'a ale nowszego, W107 450, 1980r chyba, stoi przykryty pod wiatą już ponad 5 lat, a blacha prawie wcale nie przegnita, to się nazywa porządne auto! Nie to co teraz Merc produkuje...

Po ściągnięciu dachu którego zrobiłeś za pierwszym podejściem model mi się zaczął podobać, ale żeby był na prawdę fajny to pokombinuj jeszcze coś przy nim, popraw te podstawowe babole o ile się jeszcze da.
Horsepower sells cars, torque wins races.
marshall6

Postprzez MasterJanek » piątek, 20 kwietnia 2012, 12:37

Dzięki marshall za pomocny komentarz. W takim razie popracuję na nadwoziem aby nie było szpar, spróbuje też według twojego pomysłu zrobić dach. :) Co do kwestii pierwszych modeli, to i tak postanowiłem, że się przyłożę, niestety jest kilka mankamentów, ale spróbuję je usunąć. :) Podwozie, że tak powiem ma kolor fabryczny, czyli same czarne plastiki :mrgreen: może się skuszę na pomalowanie podwozia. A co do Mercedesa SL, to zróbcie go, bo to świetny klasyk :) Co do tandetności nowych merców to jednak przy nowym CLS-ie i nowej E klasie się postarali to świetne samochody, poza tym mają legendarną już G klasę. :) Największą tandetą to był mercedes A W168 i C W203.

MasterJanek

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli