Parę pytań - Amerykańskie czołgi ciężkie T32 i T34

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Parę pytań - Amerykańskie czołgi ciężkie T32 i T34

Postprzez Frosty » niedziela, 22 kwietnia 2012, 12:46

Ano jak w tytule mam parę pytań do znawców amerykańskich maszyn.

Planuję zrobić oba z tych czołgów. Wiem, że ich kadłuby bazowały na kadłubie Pershing'a, a dokładnie na M26A3.

Tu pojawią się pierwsze pytanie: jako podstawę najchętniej wziąłbym któryś z modeli Hobby Boss'a - tyle że robią kilka modeli a ja nie do końca wiem czym tak naprawdę się różnią.

Przeglądając jedną z relacji z budowy natknąłem się na info, że koła napędowe też były w dwóch rodzajach - jakieś pomysłym które zastosować?

Kolejne pytanie to gąsienice - wiem że T32 miał zwyczjanie T80A1 a T34 T80A1 ale z dorobionymi przedłużeniami na sworzniach. Pniewaź zawieszenia bazowaly na Pershingach ale były dluższe (w T32 o jedną a w T34 o dwie osie) trzeba więc bedzie ciąć kadłub, robić wstawki i dołożyć dodatkowe osie. Co się z tym wiąże gumiaki z zestawu i tak idą do śmieci a ja planuję kupić ogniwkowe AFV. Tyle, że występują w wersjach stalowej i gumowej: nasuwa sie więć kolene pytanie: które?

Nie wiem też ile ogniw AFV daje w zestawie (czy jest jakiś naddatek, czy się dość dokładnie wyliczone)

Na razie chyba tyle. Reszta wyjdzie jak dokonam zakupów i zabiorę sie do roboty...

Acha - jakby ktoś miał na złomie koła jezdne albo nadprogramowe ogniwka... chętnie odkupię bo odlewać nie potrafię a dla 3 par kół głupio kolejny model-dawce kupować.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Reklama

Re: Parę pytań - Amerykańskie czołgi ciężkie T32 i T34

Postprzez martinello » niedziela, 22 kwietnia 2012, 13:40

Nie chcę Cię zniechęcać, ale T32 i T34 miały gąsienice T80E3 i T84E3 o szerokości 28 cali , zaś dostępne gąsienice AFV są od shermana HVSS o szerokości 23 cale.
Tak podaje przynajmniej Hunnicutt :)

Czy masz jakieś dobre plany do budowy tych modeli ?

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez Frosty » niedziela, 22 kwietnia 2012, 15:32

OK z tego co wiem to T80E3 to zwyczajne T80E1 z doczepionymi dodatkowymi hmm... plytkami (dlugosci wlasnie 5 cali - stąd 28 a nie 23) Tak przynajmniej jest w przypadku T34. Ze zdjec T32 wynika, że mial standardowe 23 calowe E1.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że dorobienie tych płytek zajmie sporo czasu i wysiłku... Ale mnie się nie śpieszy - ot krok po kroku... Zastnawiam się tylko czy jako podstawę do przeróbki przyjać E1 stalowe czy gumowe.

http://www.allthingslouisville.com/attr ... px?sysid=7

Wyglądają na stalowe... ale wolę się upewnić.

Jezeli chodzi o dokumentacje to nie bede udawal ze jest jakaś solidna. Ale jest rochę dostępnych rysuków i zdjęć. Nie przewiduję 100% dokładności ale ma to przynajmniej mocno przypominać wymienione czołgi.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
Frosty

Postprzez martinello » niedziela, 22 kwietnia 2012, 16:05

Te doczepiane płytki są nieco podobne do shermanowych "duckbill'i" -> http://web.inter.nl.net/users/spoelstra ... ss_con.htm

A tu masz typy gąsienic -> http://web.inter.nl.net/users/spoelstra ... k_hvss.htm

Czy ktoś już kiedyś robił te modele na jakimś forum ?
Masz się na czym wzorować ?

martinello

Postprzez Frosty » niedziela, 22 kwietnia 2012, 16:21

Absolutnie nigdzie żadnego z nich nie widziałem (dlatego między innymi tak mnie korci żeby je zbudować... a poza tym nagralem się w World of Tank i strzaliwie mi się te maszyny spodobały).

Co więcej pancerka to nie moja domena (zrobiłem raptem 2-3 pojazdy i to daaawno). Ale z budowa elementów od podstaw jakoś sobie chyba poradzę. Najciężej bedzie z wieżą do T34... Może trochę to jest porywanie się z motyką na słońce ale chyba warto, żeby ktoś wreszcie spróbował.

W sumie T32 nie powinno byc przesadnie trudne - jedna para kół więcej, inna plyta nad silnikiem, dopancerzona wieża, długa 90'tka...

Gorzej będzie z T34 (albo T29 - zobaczymy jeszcze za który się wezmę) - tu i te poszerzane gąsenice i 2 osie więcej i wieża od podstaw i dzało 105 lub 120 też nie wiem jeszcze skąd skombinuję (pewnie dobiorę coś "na oko")...

Cóż - nie twierdzę, że to będzie banalny projekt ale w sumie chyba warto spróbować... Najwyżej efekty pracy trafią na półke z napisem "może kiedyś do tego wrócę" a mnie ubędzie z portfela trochę biletów NBP - ale w końcu bywało, że na głupsze rzeczy wydawałem...

Edit:

Dobra, z linka wynika, że T80E1 metalowe, connectory rzeczywiście podobne. Da się je gdzieś dostać, czy pozostaje dorabianie?

No i wciąz pozostaje pytanie o model jako podstawę i koła napędowe...
Frosty

Postprzez martinello » niedziela, 22 kwietnia 2012, 17:21

Kibicuję projektowi, choć pomóc wiedzą nie bardzo mogę...

To znasz -> http://www.finescale.com/en/Online%20Ex ... scale.aspx
Warto by zdobyć FSM ze stycznia 2009 :!:

Albo to -> http://www.wettringer-modellbauforum.de ... adID=15576

Co do "konektorów" można je trafić jako dodatki do shermanowych gąsek, ale nie wiem czy w odpowiednim kształcie.

martinello

Postprzez Frosty » wtorek, 24 kwietnia 2012, 19:49

Zobaczymy co z tego wyjdzie... Na razie plan jest taki, że kupię 3 Pershing Hobby Boss'a + 3 zestawy gąsek AFV T80E1.

Jeden model zostanie dawcą kół jezdnych, rolek powrotnych, i wstawek do przedłużenia kadłubów.

Connector'y od Shermana wyglądają innaczej więc chyba będzie trzeba nauczyć się odlewać elemnety w żywicy...
Frosty

Postprzez martinello » wtorek, 24 kwietnia 2012, 20:30

Frosty napisał(a):... kupię 3 Pershing Hobby Boss'a...

Może choć jeden z nich niech będzie taki http://www.hobbyboss.com/a/en/product/a ... 9/611.html
Frosty napisał(a):... + 3 zestawy gąsek AFV T80E1.

Na razie kup 2 zestawy - może wystarczy ogniwek.
Frosty napisał(a):...będzie trzeba nauczyć się odlewać elemnety w żywicy...

To nic trudnego, tylko kup dobrą gumę i żywicę. Tak proste elementy jak duckbil'le do gąsek powinieneś odlać bez problemu. Może nawet warto by pomyśleć o "dolaniu" żywicy do plastikowych, zewnętrznych łączników z zestawu i doklejaniu jako jeden element ?

martinello

Postprzez Frosty » wtorek, 24 kwietnia 2012, 22:06

martinello napisał(a):
Frosty napisał(a):... kupię 3 Pershing Hobby Boss'a...

Może choć jeden z nich niech będzie taki http://www.hobbyboss.com/a/en/product/a ... 9/611.html

Na razie 2 już zamówione (nie chcę przeadzać z wydawaniem) - jeden z nich to rzeczywiście ten z linka.

martinello napisał(a):
Frosty napisał(a):... + 3 zestawy gąsek AFV T80E1.

Na razie kup 2 zestawy - może wystarczy ogniwek.

W sumie racja - zresztą skoro i tak będe odlewał duckbill'e to równie dobrze parę ogniw można dorobić
EDIT: Instrukcja gąsek dostępna w necie podaje, że powinno ich wystarczyć do T92 który miał 7 kół jezdnych (więc do T32 też powinno. Do T34 trzeba będzie pwenie parę dorobić)

[
martinello napisał(a):
Frosty napisał(a):... będzie trzeba nauczyć się odlewać elemnety w żywicy...

To nic trudnego, tylko kup dobrą gumę i żywicę. Tak proste elementy jak duckbil'le do gąsek powinieneś odlać bez problemu. Może nawet warto by pomyśleć o "dolaniu" żywicy do plastikowych, zewnętrznych łączników z zestawu i doklejaniu jako jeden element ?

Będzie trzeba poczytać FAQ itp... :)
Frosty

Postprzez Botan » środa, 25 kwietnia 2012, 16:33

Może coś z tego się przyda?

http://www.onthewaymodels.com/reviews/Cromwell/Cromwell_T29E3.htm

T34 był zdaje się spokrewniony z T29, nie jestem pewien piszę z pamięci.

Ja przez WoT-a kupiłem tylko AT-1 z Mirage. ;]
Obrazek
Botan

Postprzez Frosty » piątek, 27 kwietnia 2012, 02:11

Zeby to było 1:35 życie byłoby prostsze :)

T29 / 30 /34 Były bardzo blisko pokrewnione - różnice to głownie silnik (plus płyta nadsilnikowa), działo i "uszy" czyli stereoskopowy dalmierz w T29 - Który z nich będzie budowany - zobaczymy...
Frosty

Postprzez martinello » piątek, 27 kwietnia 2012, 16:34

Frosty napisał(a):... - Który z nich będzie budowany - zobaczymy...

T29 wygląda kozacko :) - rób go :!:

martinello

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat