Aerograf Revell start kit

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerograf Revell start kit

Postprzez karambolis8 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 11:29

Niektóre piwaty też nie mają żadnych problemów z acetonem. Gorzej z nitro...
karambolis8

Reklama

Postprzez cris » niedziela, 22 kwietnia 2012, 14:08

Macio4ever nie wiem skąd wyciągnąłeś takie wnioski
Macio4ever napisał(a):Generalnie marudzisz chłopie. Nie można mieć wszystkiego za minimalną kasę.
bo wszędzie podkreślam ,że zdaje sobie sprawę z wyższości markowych aero nad podróbami .Jeśli odniosłeś inne wrażenie to masz -z całym szacunkiem - problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego (wybacz że tak ostro) Od samego początku zadałem pytanie o konkretny model i różnice w opisie materiałów użytych do jego budowy ,zawartych w opisie tego produktu (BD/TG 180/203) jak i znaczącej różnicy w cenie .Nie zaśmiecam forum ,nie zakładam nowych wątków ,wiec skąd ta przesadna troska moderatora i adnotacja ,,a czytałes..." jakiś syndrom Moda ? (znam podobne przypadki) Liczyłem tylko że ktoś mi udzieli konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie i tylko tyle.Jeśli ktoś nie wie , lub nie ma ochoty udzielania odpowiedzi na nudne , głupie ,ciągłe zadawane pytana -według jego oceny- to trudno ,ale bez mędrkowania.Fajnie że i Ty w końcu dorzuciłeś swoje ,,trzy grosze" do odpowiedzi.
Co do
Macio4ever napisał(a):Kolego Cris "Użytkowniku" - spędziłeś 3 dni na szukaniu. Dobre i to, chwali się. Zadane pytania wskazywały jednak na coś innego.
W konkrecie:
NEO CN to nie jest podróba. Tania wersja Iwaty, robione wiadomo gdzie ale firmowana przez Iwatę i posiadającą gwarancję.
http://www.iwata-medea.com/index.php/products/neo
to swoją, trochę odmienną opinię ,wyraziłem już trochę wcześniej zanim napisałeś ten pościk w viewtopic.php?f=76&t=17969&start=30
Zresztą oparte na wypowiedziach i wnioskach innych ,bardziej doświadczonych kolegów .
Ale dla ścisłości; jest to bardzo atrakcyjna oferta i skłaniam się ku niej ,tylko żeby ktoś ,coś napisał o wrażeniach z posługiwania się ta Neo Iwatą -najlepiej w tamtym temacie-no i ta dysza 0,35mm (wiem, wiem,-średnica nie ma znaczenia ....itd ),wolałbym ciut mniejszą ,ale i tak jestem zainteresowany tym aerografem.
pozdrawiam cris
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Macio4ever » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:01

Gdybyś nie podał błędnej (niezgodnej z informacjami na stronie Iwaty) informacji dotyczącej CN, pewnie bym nic nie napisał, bo robiłem to już wielokrotnie.

Troska moda wynika z tego, że znakomita większość nie czyta albo nie może w pierwszym momencie znaleźć wątku, który posiada poszukiwane (bliskie poszukiwanym) informacje. Wynika to także z tego, że zdarzają się takie sytuacje bez względu na wiek i doświadczenie (forumowe/modelarskie) użytkowników.

Widzisz, co do CN - to akurat mam jedną na półce w pokoju i ta informacja ("Assembled in China from components of Taiwan") jest napisana wprost na pudełku... Link czytałem w oryginale i są to podobne opinie, jakie pojawiają się wobec każdego z produktów.

Wycieczki osobiste nie są mile widziane wogóle, a wątkach merytorycznych w szczególności. Do takiej korespondencji jest przewidziane PW.
Sugeruję powściągnąć emocje i dwa razy czytać post przed wysłaniem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cris » niedziela, 22 kwietnia 2012, 21:10

Macio4ever napisał(a):Sugeruję powściągnąć emocje i dwa razy czytać post przed wysłaniem.

Poradę/przestrogę przyjmuję z pokorą ;o)
Ja nie szukam zwady ,lecz porady/opinii ,słowem jakiejkolwiek informacji na temat walorów użytkowych Neo form Iwata.W wątku dotyczącym tego aerografu jak na razie cisza ,nie moge sie doprosić :-/ .Czyżby jednak nie znalazł nabywców i tym samym nie stał się hitem dolnej pułki cenowej?
Widzę jednak że Ty Macio4ever posiadasz jednak taki aerograf
Macio4ever napisał(a): Widzisz, co do CN - to akurat mam jedną na półce w pokoju
więc jakbyś był łaskaw ,to może podzieliłbyś się swoimi spostrzeżeniami.Być może kiedyś ,w zamierzchłej przeszłości ,używałeś nawet jakiejś taniej PIwaty ,to może jakieś porównanie .Dlaczego tak usilnie przy tym obstaje? Ano sama nazwa Neo form Iwata nie jest dla mnie synonimem jakości ,takiej żeby w ciemno go brać .Choć jest to wyrób produkowany dla Iwaty ,czyli przez niego autoryzowany ,to jednak nie jest to produkt markowy i dobrze już poznany .
Cena (o ile można tak na to patrzyć ) nie odbiega jakoś znacząco od Pseudo Iwat ,a tutaj jak widzę cudów nie ma i co dobre musi kosztować ,stad te wątpliwości
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Macio4ever » niedziela, 22 kwietnia 2012, 22:12

Słusznie. ;o)

Co do NEO - napisałem, że jest brandowany Iwatą, Iwata daje 5 lat gwarancji jak na swoje inne sprzęty. Organoleptycznie wygląda jak markowy sprzęt. Mam w domu ale nie malowałem, gdyby tak było oczywiście podzieliłbym się wiedzą. Czy Iwata dawałaby gwarancję na zupełny chłam? W mojej opinii nie ale to jest tylko moja opinia. Czy te info są dla Ciebie warte wydania większej kasy - musisz ocenić sam.

Jeżeli wytrzymaz jeszcze parę dni, to właśnie NEO jest nagrodą w IV konkursie cywilnym i ten, ten kto go zgarnie mam nadzieję, że pochwali się, jak się jej używa.

Co do produkcji Iwat - wg dostępnych info z sieci, robi je fabryka w Japonii, która wykonuje też aero dla innych firm (Tamiya, Gunze, Richpen itd).

Tak, miałem okazję oglądać i malować kilka razy podróbą (taką piwatą za stówę) i nigdy więcej.
Mam kilka aerografów i dzielę się doświadczeniami z ich używania. Tak malowałem też HS-em i preferuję konstrukcje Iwata/Tamiya itd.
Kupowanie podróbek ma też wymiar etyczny, który również ma swoje znaczenie.

Już to kiedyś napisałem - dobry markowy aero to równowartość 2-3 modeli. Więc jeżeli myśli się o tym hobby w perspektywie dłuższej - to warto zastanowić się, czy to jest najlepsze miejsce oszczędzania (bez wskazywania na firmę, której aero warto kupić).
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje