JS2 Zwiezda 1/35 LWP

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

JS2 Zwiezda 1/35 LWP

Postprzez adamp » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 23:06

Witam -projekt trochę nie z mojej bajki więc pewnie znajdziecie błędy merytoryczne.
Założenie: A. "Z pudła" B.Ewentualne własne przeróbki C.Polski
Jestem na etapie malowania -brak pasów indentyfikacyjnych (białych),kalkomanii z orłem (nie mam -to może domaluję)dokleić muszę trochę bambetli ,karabin,klapy.
Trochę przerobiłem spawy na wieży i tyle kadłuba,dorobiłem uchwyty z drutu,beczki na paliwo (tu widać jedną),piłę zrobilem od podstaw (niepomalowana)
Zapraszam do komentowania i podopwiedzi
fotografie
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
adamp

Reklama

Re: JS2 Zwiezda 1/35 LWP

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 24 kwietnia 2012, 00:22

424 - 4 pczc używał innego kroku cyfr i były one większe. O dziwo o operacji berlińskiej ta maszyna nie miała namalowanych pasów szybkiej identyfikacji, tak jak pozostałe IS na tej same sekwencji filmowej: 434 ,422,
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Michal » wtorek, 24 kwietnia 2012, 08:19

Przed malowaniem orła radzę zwrócić uwagę na to że 4 pułk czołgów ciężkich malował dość charakterystyczne orły na czerwonym tle - kwitów an to jest sporo, spokojnie znajdziesz.
Michal

Postprzez adamp » czwartek, 3 maja 2012, 22:45

Witam, 9 maja blisko to i pospieszyłem trochę z modelem-poprawiłem numery (kształt i numerację),dodałem godło -wszystko z ręki -wiec wybaczcie.Dodatkowo Rusek ( w ręku miał mieć flaszkę ale na razie "mieszok").Bystry obserwator zauważy ślady ołówka.Mam pytanie :czy pasy indentyfikacji były również na kadłubie czy też tylko na wieży-obwódka i krzyż na górze
fotografie
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
adamp

Postprzez Michal » piątek, 4 maja 2012, 09:04

Orzeł dobrze wyszedł, zwłaszcza że "z ręki". Oryginały też nie były raczej od szablonu malowane.
Michal

Postprzez adamp » wtorek, 8 maja 2012, 21:35

Ciąg dalszy -pasy szybkiej indentyfikacji -malowane ręcznie, ich kształt to wypadkowa kilku obejrzanych JS2 polskich i nie tylko.Teraz pewnie trochę jeszcze bambetli na tyle pojazdu,skrzynki ,liny i koniec.
Foty z roboty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adamp

Postprzez Michal » środa, 9 maja 2012, 08:34

Drobna sprawa do dorobienia a warto - w IS-ach mocno wycierały się koła, do czystego metalu (brak gumowych bandaży). Pasy bardzo dobrze wyszły.
Michal

Postprzez PITERPANZER » środa, 9 maja 2012, 20:55

Fajny model, mam senstyment do pojazdów w 4pczc, dlatego muszę napisać, że Twój wysiłek był na marne, bo 423 nie miał pasów szybkiej identyfikacji, przynajmniej na tych kilku klatkach, na których jest widoczny. Nie zapomnij także o przednim kadłubowym km lub chociaż o otworze dla niego. Toro ma fajne figurki żywiczne pancerniaków, dedykowanych IS2.
Pozdrawiam i zapraszam moja strona domowa
oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER
PITERPANZER

Postprzez adamp » czwartek, 10 maja 2012, 16:26

dzięki za odpowiedź, szkoda, że tak późno;) -zastanawia mnie ten film, nie widziałem go chociaż szukałem -napisz proszę gdzie go znaleźć. Nie jestem purystą historycznym jeśli podoba Cię model to bardzo się cieszę-poprawność merytoryczna jest dla mnie mniej ważna,radość z dobrze wykonanego modelu ważniejsza. Co nie oznacza, że mogę zmienić numerację w czołgu- 3 raz. Tylko na jaki numer? Pasy są dla mnie ciekawsze wizualne niż numer ten czy inny.
Przedni km występował w tej wersji?
Figurki z Toro jakoś mi nie podchodzą- rzeźba i malowanie na pudełkach odstraszają
adamp

Postprzez PITERPANZER » piątek, 11 maja 2012, 20:17

Ja także lokalizacji filmu nie pamiętam,zrobiłem sobie tych zrzut ekranowy pojazdu. Myślę ,że na chwilę obecną szkoda dokonywać jakichkolwiek przeróbek,mozna domniemac , że nastepnego wieczoru załoga pas domalowała ;-)
Pasy były na pewno na pojazdach o numerach :422,424 tylko na kadlubie pionowy,434,435. Co do pokładowego km ,to wg zdjęć, które posiadam , powinien tam być ,lub zrób tylko otwór.Poznański Is 2 z MBP taki otówr ma ,a to pojazd z grudnia 44.
Co do figurek z Toro ,to widziałem je na dioramie pomalowane,(relacja ze spotkania modelarzy w Świętoszowie) ,mam także w swojej kolekcji i wychodzę z założenia ,że lepieć mieć przyzwoitej jakości polskie figurki niż nie mieć ich wcale.
Powodzenia.
Pozdrawiam i zapraszam moja strona domowa
oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER
PITERPANZER

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat