Centurion 54mm

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Centurion 54mm

Postprzez dziabik » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 12:28

Witam i przedstawiam figurkę centuriona rzymskiego w skali 54mm,malowany Vallejo MC i olejne.Zapraszam do komentowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 20:03 przez dziabik, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Centurion 54mm

Postprzez alphard » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 14:04

Figurka bardzo przyjemna dla oka, trochę kompresja zjadła fotki.
Obrazek
alphard

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 16:00

Masz jakąś podkładkę na taki kolor tuniki i gaci, czy jest to licentia poetica :?:
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez spiton » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 16:24

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Masz jakąś podkładkę na taki kolor tuniki i gaci, czy jest to licentia poetica :?:

Też miałem się oto spytać. Kiedyś intensywnie interesowałem się historią legionów ,-)).
spiton

Postprzez Piotr Kalinowski » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:18

spiton napisał(a):
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Masz jakąś podkładkę na taki kolor tuniki i gaci, czy jest to licentia poetica :?:

Też miałem się oto spytać. Kiedyś intensywnie interesowałem się historią legionów ,-)).

To podzielcie się wiedzą, zamiast sprawiać wrażenie, że coś wiecie, ale nie jesteście do końca pewni.
Piotr Kalinowski

Postprzez spiton » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:25

Chodzi oto, ze tunika coś tam symbolizowała, i jeden mógł nosić taka a inny inną . Chciałem coś Ci poszukać na ten temat. Znalazłem tylko to
http://www.romanum.historicus.pl/tunika_rzymska.html
spiton

Postprzez dziabik » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:57

Wzorowałem się na malowaniu ze strony Andrea Miniatures:
http://www.andrea-miniatures.com/_carro/AspsProductos/Detalle.asp?IdProductoDetalle=1546
kolor spodni zmieniłem na zgniłozielony.Czy to malowanie jest odpowiednie-nie wiem,ale chętnie poznałbym opinie znających się na tym.
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Postprzez spiton » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:42

Wygląda super. Daj jakieś zbliżenia
spiton

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 24 kwietnia 2012, 06:57

Piotr Kalinowski napisał(a):To podzielcie się wiedzą, zamiast sprawiać wrażenie, że coś wiecie, ale nie jesteście do końca pewni.

You're welcome :)
Większość dostępnych źródeł (zwłaszcza tych starszych) podaje, że tuniki centurionów były tkane z barwionej na czerwono wełny. Odzież szeregowego legionisty miała być w takim przypadku biała, a oficerów biała z purpurowymi elementami różnej szerokości i umieszczenia. Potwierdzają to mozaiki zachowane w Pompejach czy wykopaliska z obozu legionowego w Dura Europos.
Natomiast od kilku lat na podstawie odkryć głównie na terenach Wielkiej Brytanii zaczęło się mówić, iż odzież szeregowego legionisty mogła być także w innym kolorze (żółtym, niebieskim lub rzadko zielonym).

dziabik napisał(a):Czy to malowanie jest odpowiednie-nie wiem,ale chętnie poznałbym opinie znających się na tym.

Tego chyba nikt na 100% nie może być pewien :lol:
Moim zdaniem figurka przedstawia centuriona w pancerzu kolczym typu lorica hamata oraz hełmie z brązu typu Montefortino, co sugeruje panowanie od Augusta do Tyberiusza. Mniej pasują do tego okresu wyrzeźbione na figurze spodnie (przyjęły się w 100 lat później), które rzeczywiście mogły być skórzane lub wełniane. Podobnie nie podchodzi mi ten poprzeczny grzebień hełmu zdobiony strzyżonym końskim włosiem, typowy raczej dla hełmów typu cesarsko-galijskiego.

Obrazek

Obrazek

ryciny pochodzą z Osprey'a MAA 046 i są użyte wyłącznie do celów dyskusji
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez mirek74 » wtorek, 24 kwietnia 2012, 14:28

Witam.
Ponieważ od kilku lat interesuję się barwa i bronią w starożytności, a w szczególności legionami Rzymu, pragnę na tym forum podzielić sie kilkoma uwagami na temat tej figurki. Ponieważ ma przedstawiać ona centuriona, w oczy rzuca się nieodpowiednie umieszczenie miecza, który u centurionów był noszony przy lewym boku, odwrotnie niż u szeregowych legionistów. Centurioni nosili pióropusze umieszczone w poprzek hełmu, co było niejako ich znakiem rozpoznawczym(choć nie było to regułą)długo przed nastaniem cesarstwa. Jeśli chodzi o sam hełm to figurka posiada coś co przypomina hełm typu Coolus ,ale policzki i nakarczek winny być bardziej wydatne, jak na ilustracjach powyżej. Tunika, moim zdaniem najbardziej popularne były te niebarwione, wykonane z lnu , lub bawełny a jeśli chodzi o barwnie to na pewno czerwień i inne kolory, które wymienił przedmówca ale oczywiscie "tego chyba nikt na 100% nie może być pewien"
Rzeźbiarz, wykonując figurkę z pewnością wzorował się na centurionie z serialu "Rzym" :) ,a nie na materiałach historycznych.

Pozdrawiam.
Mirek
mirek74

Postprzez spiton » wtorek, 24 kwietnia 2012, 14:57

Marek Worenus nie nosił gaci . I prawidłowo.
Super , że znalazło się na forum kilku znawców tematu. W ogóle Rzym to fascynujący temat. I przez fakt, że Rzeczpospolita była na republice Rzymskiej wzorowana, to dla nas Polaków historia starożytnego Rzymu powinna być wiedzą obowiązkową ,-)).
spiton

Postprzez dziabik » wtorek, 24 kwietnia 2012, 15:43

Więc podsumowując-sama rzeźba centuriona zawiera kilka błędów niezgodnych z historią,swoją drogą zadziwia mnie fakt,że tak znana firma jak Andrea wypuszcza figurkę historyczną z podstawowym błędem:
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a): w oczy rzuca się nieodpowiednie umieszczenie miecza, który u centurionów był noszony przy lewym boku

Jeśli jest wzorowana na serialu historycznym,to czy w filmie tym rzeczony centurion też tak nosił miecz czy to tylko błąd rzeźbiarza?(nie oglądałem).
Dziękuję wszystkim którzy zachcieli podzielić się wiedzą na ten temat.
spiton napisał(a):Wygląda super. Daj jakieś zbliżenia
-marny ze mnie fotograf,tu kilka innych zdjęć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 24 kwietnia 2012, 17:24

Świetna twarz!
Przemek - MaXus

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek