A6M2a ZERO_11 – Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

A6M2a ZERO_11 – Hasegawa 1/72

Postprzez zegeye » piątek, 20 kwietnia 2012, 12:13

Witam,

jako że Avenger w projekcie Midway idzie mi jak krew z nosa :( Postanowiłem się nieco odprężyć przy tym modelu. Z założenia ma być bez zobowiązań raczej z pudła z niewielkimi przeróbkami w obrębie kabiny pilota (planuję użyć zestwowej ''szybki'' więc naprawdę żadnego spinania jedynie dla przyzwoitości bo tam pusto jest) i jak się uda to jeszcze wnęki podwozia.... Mimo że tak luźno ma być to myślę że aktualizacje nie będą zbyt częste. Mam raczej powolne podejście do tematu, ale jak komuś będzie się chciało tu zaglądać to zapraszam. Na początek pudełeczko i trochę kosmetyki kabinowej. To naprawdę dopiero start.

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Re: A6M2a ZERO_11 – Hasegawa 1/72

Postprzez Strużyn » piątek, 20 kwietnia 2012, 12:31

Meluduję się jako pierwszy kibic. Ja też postanowiłem zacząć coś prawie z pudła, bo ambitnych projektów jakoś nie udaje mi się kończyć, a na czymś się trzeba uczyć malować. Czy detale kokpitu to oryginalne części, czy coś doklejałeś od siebie.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez zegeye » piątek, 20 kwietnia 2012, 13:02

Witaj Krzysiu,
no właśnie te detale (biały plastik) to ta moja kosmetyka. Niestety Hase daje tu gładkie ścianki. To dopiero początek. Coś tam jeszcze powklejam.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:57

Zbyszku,
planujesz zrobić to, co podaje na pudle Hasegawa, czyli Zero 11? Bo o ile mnie pamięć nie myli, model przedstawia raczej wersję 21.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez zegeye » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 10:48

Tak Tomku, planuję zrobić to co napisałem czyli wersję 11. Trzeba będzie zrobić w natarciu skrzydeł inne ''ujścia'' karabinów i owalny otwór zamiast prostokątnego. Na szczęście te elementy dodaje do swojego modelu firma Fine Molds (są tam elementy do wersji 11 i 21 co dopiero teraz niedawno spostrzegłem) i chyba je wykorzystam, ale może najpierw postaram sie sam to zrobić...nie wiem zobaczę. Potem przesunięcie rur wydechu i najtrudniejsza przeróbka - owiewka kabiny. Zobaczymy czy mi się uda :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 11:02

W weekend niewiele podłubałem, ale cośtam doszło. Fotka ''na szybko''. Jak już będzie co pokazać postaram się lepsze fotki zrobić.

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » piątek, 27 kwietnia 2012, 09:52

Witajcie ponownie,
widzę że ostatnia fotka nie wzbudziła zbyt wielu emocji.... Cóż ja pracuję dalej....skoro już dałem tan warsztat to będę co jakiś czas jednak go aktualizował nawet gdyby moje posty miały być jedynymi w wątku ;o) Na dziś kokpit prawie skończony. Powiem wam że teraz to się zastanawiam czy rzeczywiście zamknąć go owiewką firmową Hasegawy....nie ma może szału ale coś już tam jednak widać w nim. Ale po kolei.... najpierw poszła do pracy prawa strona kokpitu...

Obrazek

Budując swoje wnętrze wzorowałem się trochę na modelu firmy Fine Molds. Nie starałem się odtworzyć wszystkich elementów w kabinie oryginalnego samolotu... bo w tej skali to nawet ciężko to zrobić. Przy okazji stwierdzam że choć model FM jest doskonały to jednak te części w jego wnętrzu są trochę ''duże i mało delikatne'' co pewnie wynika z technologii produkcji.
W dalszej kolejności zabudowałem fotel na wrędze podtrzymującej i podłodze....

Obrazek

Obrazek

Wczoraj jeszcze trochę podłubałem przy prawej stronie kabiny i całość zmontowana (na razie za pomocą plasteliny) prezentuje się tak (zdjęcia zrobione na dworze... może wzbudzą jakiś odzew :D ) :

Obrazek

Zaczynam też prace przy prawej stronie kabiny:

Obrazek

To na dziś tyle. Mam nadzieję że po ''długim'' weekendzie kabina będzie zamknięta i kadłub sklejony. Co oznacza dla mnie koniec ekscytujących emocji ze sklejaniem tego modelu... bo malowanie już mnie tak nie jara. :-/ Może dlatego że za rzadko mam okazję to robić i większość moich modeli oczekuje właśnie tego etapu..... :lol:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez marco2607 » piątek, 27 kwietnia 2012, 10:02

Witaj.

Przegapiłem fajny warsztat. Ale manufaktura. :P
Sporo czasu i zabawy zaoszczędził by ci zakup małej blaszki edka.
zegeye napisał(a): Przy okazji stwierdzam że choć model FM jest doskonały to jednak te części w jego wnętrzu są trochę ''duże i mało delikatne'' co pewnie wynika z technologii produkcji.

Dokładnie mam takie samo widzenie. :shock:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez pik » piątek, 27 kwietnia 2012, 10:23

Brzegi otworów w fotelu należałoby "obfrezować" z wiórów, chyba że mają emulować przestrzeliny... ;o)

Poza tym kokpit naprawdę cacy, biorąc pod uwagę że model ma być
z pudła z niewielkimi przeróbkami w obrębie kabiny pilota (planuję użyć zestwowej ''szybki'' więc naprawdę żadnego spinania jedynie dla przyzwoitości bo tam pusto jest)
to chciałbym zobaczyć jak wygląda środek zrobiony wtedy, kiedy się "spinasz"!?
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez zegeye » piątek, 27 kwietnia 2012, 11:28

marco2607 napisał(a):Sporo czasu i zabawy zaoszczędził by ci zakup małej blaszki edka.

No właśnie czasu mi nie szkoda, a zabawę taką właśnie najbardziej sobie chwalę ;o) Poza tym nie lubię blaszek zbytnio i one na pewno nie oszczędziły by mi czasu :-/ No i dodatkowo powiedziałem sobie że chcę go zrobić bez używania żadnych zestawów. Doszedłem do tego etapu w modelarstwie i życiu... że dokupowanie kolejnych zestawów ograniczam do niezbędnego minimum. W zasadzie mam 70% moich modeli czekających na sklejenie zaopatrzonych w jakiś dodatkowy zestaw. Blachy idą mi jak pod górkę, bardzo lubię żywice ale z nimi czasem też jest kupa zabawy.... więc stwierdziłem że w tej skali można czasem coś uprościć w sensie detalowania... a tą całą niezbędną resztę mogę sam zrobić :lol: No i właśnie teraz próbuję.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » piątek, 27 kwietnia 2012, 11:38

pik napisał(a):Brzegi otworów w fotelu należałoby "obfrezować" z wiórów, chyba że mają emulować przestrzeliny... ;o)

Oczywiście postaram się to oczyścić, choć normalnymi oczami tego już nie widać. (fotka robiona pierścieniem macro)

pik napisał(a): to chciałbym zobaczyć jak wygląda środek zrobiony wtedy, kiedy się "spinasz"!?

No tak....w sumie to wiedziałem że tak się to skończy. Naprawdę chciałem go zrobić szybko i bez ceregieli. Tylko on taki pusty w środku jest że aż mi głupio było tak po prostu to zlepić. Jak już zacząłem to mi się tak spodobało że doklejałem coraz to nowe elementy.....i tak jakoś poszło... ale naprawdę bez spinania. Całkowicie na luzie i z uśmiechem na ustach :D Teraz oczywiście to mi trochę szkoda to zasłonić normalną zestawową owiewką i mam problem.....bo ja tak nie lubię/umiem vacu. :-|

Mam jeszcze do was pytanie. Czy ktoś przerabiał w tym modelu wnęki podwozia? Po wstępnej analizie wychodzi mi że będą duże problemy z wklejeniem skrzydła do kadłuba jeśli dam tam ''głębsze'' wnęki podwozia. Wygląda na to że będą nachodzić na bok kadłuba w rejonie krawędzi natarcia skrzydła/nasady skrzydła. Jak to rozwiązaliście :?:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » piątek, 27 kwietnia 2012, 11:45

zegeye napisał(a):Czy ktoś przerabiał w tym modelu wnęki podwozia? Po wstępnej analizie wychodzi mi że będą duże problemy z wklejeniem skrzydła do kadłuba jeśli dam tam ''głębsze'' wnęki podwozia. Wygląda na to że będą nachodzić na bok kadłuba w rejonie krawędzi natarcia skrzydła/nasady skrzydła. Jak to rozwiązaliście :?:

Wieki temu w Zero 32 Hasegawy (niemal to samo skrzydło) pogłębiałem wnęki podwozia poprzez wklejanie blaszki Eduarda. Wspominam to jako drogę przez mękę - skrzydło było trzeba pocienić do granic wytrzymałości i wkleić namiastkę dźwigara. Dodatkowo sama blaszka gięła się niemiłosiernie.
Od tego momentu z wypustów Hasegawy preferuję Rufe, a inne Zera w wykonaniu FineMolds lub Tamiyi :mrgreen:
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez tommyk » piątek, 27 kwietnia 2012, 11:59

Powiem wam że teraz to się zastanawiam czy rzeczywiście zamknąć go owiewką firmową Hasegawy....nie ma może szału ale coś już tam jednak widać w nim.

Rozumiem, że nie masz ochoty na zestawy ale polecam owiewkę vacu ROB-TAURUS. Robi właśnie do Hasegawy.
Sam buduję powoli A6M5 Academy, ale zamówiłem sobie - dostawa przedwczoraj - na pierwszy rzut oka idealna (przynajmniej w porównaniu z tym co w zestawie, pod względem detalu oraz przejrzystości - nie wiem czy będzie pasowała do Academy :mrgreen: ale się wkrótce przekonam), a cena to chyba ok. 5 PLN.
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez zegeye » wtorek, 4 lutego 2014, 11:22

Wczoraj, dla odetchnięcia od atlantyckiego Hurricana podłubałem chwilę przy swojej zerówce z Hasy. Lewa strona kabiny w zasadzie gotowa:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze deska rozdzielcza i kabinę można będzie zamykać :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - warsztat