Chciałbym dziś przedstawić swoją trzecią dioramkę a za razem pierwszą w której zrobiłem wodę
Pomysł na scenkę wziął się praktycznie z konieczności. Zakupiłem kiedyś wybrakowany (wiedząc o tym) zestaw Dragona z pojazdem Sdkfz 222, był potrzebny do dioramy Cafe Rene jako "Mały Czołg". W zestawie był jeden kompletny pojazd z drugi nie miał nadwozia tylko 2 podwozia. No i padło pytanie. Co zrobić z tym bublem? Ano jak to co, utopić!
I tak oto powstała ta diorama
Scenka jest czysto fikcyjna i nawet nie wiem w jakim kraju się dzieje, jedno jest pewne, jest to II Wojna Światowa ;)
Diorama przedstawia podtopiony pojazd Sdkfz 222, który nie wyrobił się na drodze i wpadł do wody. Załoga nie przeżyła wypadku i jeden z towarzyszy robi kolegą mogiły. Dwóch pozostałych mechaników będzie próbować wyciągnąć pojazd z wody za pomocą holu i samochodu Sdkfz 9/1 od firmy Trumpeter. Akcją dowodzi kapitan, który przybył na miejsce zdarzenia beznadziejnym Kubalwagenem od Hasegawy ;)
Sdkfz 222 przewoził tajny "Związek X" (nikt nie wie że to Niemcy go odkryli a nie tak jak powszechnie wszyscy sądzą Profesor Atomus ;) )
Teraz wojsko chce wydobyć wszystkie beczki z tym Związkiem.
Na dalszym planie mamy przedstawioną grupkę uchodźców, którzy zostali zatrzymani przez dowodzącego Kapitana. A wędkarz jak to wędkarz, niczym się nie przejmuje.
Zapraszam go oglądania i komentowania.
Pozdrawiam