SU-15UM Trumpeter 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SU-15UM Trumpeter 1:72

Postprzez Modelarz » środa, 2 maja 2012, 13:34

Witam !

Odrzutowy szpikulec – 30 cm długości w 1:72 to dla czołgisty spory kawałek plastiku !

Obrazek

W planach malowanie Ukraińskie, czyli aluminium z zielonym nosem, już się nie mogę doczekać pierwszych doświadczeń z Alcladem.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Re: SU-15UM Trumpeter 1:72

Postprzez spiton » środa, 2 maja 2012, 13:47

do pary może rozgrzebie Miga 25 ,-))
spiton

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 2 maja 2012, 21:12

już się nie mogę doczekać pierwszych doświadczeń z Alcladem

Sprawdź tylko czy ten wynalazek był w naturalnym kolorze blachy czy może malowany "srebrzanką" ja inne radzieckie wynalazki :!:

Bo jeśli był malowany "srebrzanką" to nie musisz się pompować z Alcladem, wystarczy ci inny srebrnik (nie metalizer) efekt będzie prawidłowy.

Nie wszystko co srebrne się świeci i wymaga "metalicznych czarów" :idea:

Rura urokliwa ma coś w sobie z rzutki do Darta, podoba mi się , powodzenia w budowie.
Marcin.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez lejgo_inc » środa, 2 maja 2012, 22:01

Czołgista przypinający skrzydła - jestem za - będzie co oglądać, zwłaszcza w temacie malowania. Ruskie rury tak fajnie obciekają na nitach i śrubach :)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Modelarz » czwartek, 3 maja 2012, 08:37

Dziękuję za ciepłe przyjęcie, dzisiaj zaczynam dłubanie.
Zdjęcia z google podpowiadają mi, że odrzutowiec często był malowany srebrzanką - na większości zdjęć nie widać zróżnicowania paneli.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.airwar.ru/enc/other/su15u.html

Zdarzają się także łaciate, widocznie przed remontem:
Obrazek

Na razie mam aluminium Alclada (ALC-101) i w rezerwie aluminium Tamiyi (XF-16).
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez young » czwartek, 3 maja 2012, 10:36

Marcin_Matejko napisał(a):Bo jeśli był malowany "srebrzanką" to nie musisz się pompować z Alcladem, wystarczy ci inny srebrnik (nie metalizer) efekt będzie prawidłowy.

Ilu o tym wie, a i tak używa alcadów. Nie metalizer jest taki nieatrakcyjny... :lol: I jeszcze jedna kwestia. W znakomitej większości, samoloty nie potraktowane srebrzanką latały "łyse", czyli bez godeł itp. a to już zupełne nudy...
Brawa za wybór takiej pokraki :)
young

Postprzez Slash » czwartek, 3 maja 2012, 10:44

Fajny samolot.

Co do malowania bądź nie malowania. Z wieloma ruskimi srebrnolotami było tak, że początkowo były dostarczane i latały gołe, bez żadnego malowania. Z czasem w wyniku utleniania się metalu samoloty malowano, tak było np. z naszymi MiGami-21 i z tego co słyszałem prawiła tak instrukcja eksploatacji. Podejrzewam, że z Su-15 mogło być podobnie. Zatem zróżnicowane panele i Alclady - nówka, Jednolicie srebrzanką - już polatany. niemniej oba mogą być i czyste jak i lekko styrane :lol:
Slash

Postprzez lejgo_inc » czwartek, 3 maja 2012, 16:57

Srebrzankowane moga mieć też panele wymienione na takie od nówki. Są możliwości. Świetny temat.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez Modelarz » środa, 23 maja 2012, 21:46

Brawa za wybór takiej pokraki[...]Fajny samolot[...]Świetny temat.

Dzięki, to efekt bardzo długich poszukiwań. Najciekawszą dla mnie ofertę odrzutowców ma Amodel (z T-49 i Ła-250 na czele) ale zbudowanie czegokolwiek z tej firmy zbyt wiele czasu i nerwów by mnie kosztowało. Na szczęście jest Trumpeter :D
Poza tym zaczynam patrzeć na odrzutowce coraz przychylniejszym okiem...

ALE Zbierając w internecie dokumentację zdjęciową i informacje na temat montażu modelu wzbogaciłem się o wiedzę, że osłona radaru jest zbyt długa i (co od początku wzbudzało moje zainteresowanie) jest przesadnie niesymetryczna.
Dzisiaj listonosz przyniósł mi takiego oto "czopka" firmy Aires/Quickboost:
Obrazek
Jak widać Trumpeter zaszalał totalnie, różnica około 8 mm to w tej skali duży błąd. Heh, a ja znowu się łudziłem, że będzie prosto z pudełka :->

Wracam do tematu w czerwcu, teraz muszę szybko czołg skończyć a potem (w nagrodę) zrobię SU.
Modelarz

Postprzez young » czwartek, 24 maja 2012, 09:28

Dopiero teraz zauważyłem "przyzwyczajenie czołgisty" w nazwie tematu. Z tego co tam wiem, były radzieckie czołgi, działa pancerne z nazwą SU (choć nie wiem co ona oznacza). Ty zaś kleisz samolot Suchoja czyli Su-15 :P
young

Postprzez kugelblitz » czwartek, 24 maja 2012, 09:55

young napisał(a):Z tego co tam wiem, były radzieckie czołgi, działa pancerne z nazwą SU (choć nie wiem co ona oznacza).

самоходная установка (Samochodnaja Ustanowka) czyli działo samobieżne

Podobają mi się te Su-15 chociaż, są takie ... radzieckie a i sławę mają mroczną.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Modelarz » czwartek, 24 maja 2012, 11:37

young napisał(a):Dopiero teraz zauważyłem "przyzwyczajenie czołgisty" w nazwie tematu

Nie przyznaję się do tego, to widocznie Caps Lock... freudowski Caps Lock.

kugelblitz napisał(a):Podobają mi się te Su-15 chociaż, są takie ... radzieckie a i sławę mają mroczną.

Fakt, tragiczne w skutkach starcia z samolotami pasażerskimi.

Dobra, z mojej strony koniec pogaduszek, następny mój post będzie "montażowy" 8-)
Modelarz

Postprzez posejdon » czwartek, 24 maja 2012, 16:43

Wikipedia pisze, że początkowo Su-15 miał dłuższą i bardziej szpiczastą osłonę radaru, która w trakcie produkcji została zmieniona na krótszą wraz z wymianą samej stacji radiolokacyjnej. Może Trumpeter wcale się pomylił?
posejdon

Postprzez lejgo_inc » czwartek, 24 maja 2012, 17:25

Nie, w pierwszych seriach Su-15 osłona radaru była niemal stożkowa, z minimalną krzywizną.
Łotakecuś:
Obrazek
(znalezione naprędce w czeluściach netu)

Później, prawdopodobnie ze względu na lepsze warunki pracy radiolokatora zwiększono krzywiznę do tej którą próbował uchwycić Trumpeter.
Nie do pomylenia - krasnal <-> czopek.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez Kret69 » środa, 6 czerwca 2012, 20:53

Cześć,

świetny temat, obserwuję z ciekawością. Może malowanie maszyny Gienadija Osipowicza i podczepione 1 lub 3 rakiety R-8 (jeden pylon pusty)? ;)
Kret69

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat