Bf 109 D-1 'Biała 2', 1:48 CA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 D-1 'Biała 2', 1:48 CA

Postprzez don_kilio » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 21:14

Po prostu pierwsza klasa, detale świetne tak jak lubię;). Podglądam z przyjemnością i czekam na malowanie góry.
Czym kleiłeś folię aluminiową przy goleniach?
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Reklama

Postprzez cina » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 21:40

Wielkie dzięki za Wasze pochlebne komentarze. Ciesze się, że moja praca może być dla Was inspiracją i motywacją. Tak naprawdę to nie wiem co odpisywać na taki pozytywny odbiór. Może po prostu będę dalej pokazywał i opisywał to co robię - to będzie chyba najlepsze podziękowanie dla Was modelarzy.
posejdon napisał(a):Na zdjęciu wygląda jakbyś za cienko położył RLM 65 i nie pokrył do końca białego.

To nie złudzenie. Rzeczywiście niebieski kolor nie pokrywa w całości białego. Pozostawiłem ten kawałek niezamalowany dlatego, że po obu stronach białego pasa będą jeszcze dwa czarne. Stąd taka pozornie wyglądajaca niedoróba. W efekcie końcowym powinno być dobrze.
spiton napisał(a):Czy statecznik poziomy nie ma przypadkiem wzniosu ?

Nie zwróciłem na to uwagi. Na zdjęciu wygląda to rzeczywiście jak wznios :shock:. Aż poleciałem sprawdzić, czy tak jest na prawdę. Na pierwszy rzut oka wygląda ok. Jak przeschnie ciemnozielony i zdejmę maski to pomierzę dokładnie. Jeżeli to prawda to będzie niezły zonk :oops:
tomek_chacewicz napisał(a):wrzucaj większe fotki, nawet takie bardzo duże, forum je automatycznie zmniejszy.

Załatwione. Nie wiedziałem, że tak można i zmniejszam sam. Kolejne zdjęcia będą duże.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
Me 109G-6, Hasegawa, 1:48
cina

Postprzez Tomasz Borowski » wtorek, 3 kwietnia 2012, 07:13

Marcin co tu pisać - świetnie jak na razie to wygląda , tak trzymaj!

pozdrawiam Tomek
Tomasz Borowski

Postprzez cina » wtorek, 3 kwietnia 2012, 13:05

don_kilio napisał(a):Czym kleiłeś folię aluminiową przy goleniach?

Użyłem kleju CA. Kawałek po kawałku zawijałem folię co jakiś czaś kładąc cienką warstwę kleju. Jeżeli klej wypłynął spod folii, usuwałem jego nadmiar debonderem.
Widzę, że wyczekujecie efektów malowania góry. A ja zastanawiam się, jak podejść do tego malowania. Mam zamiar malować trochę nietypowo tzn. będę używał jednego koloru bazowego (RLM70) rozjaśnionego na tyle, aby kontrast między kolorami kamuflażu nie był tak duży, jak to jest zauważalne między RLM70 i RLM71 (piszę w odniesieniu do palety Gunze). Mam nadzieję, że z punktu widzenia zgodności oryginału z modelem nie będzie to błąd. No i kolejny dylemat - czy farba pokrywająca samoloty we wrześniu mogła w jakimś stopniu wypłowieć? Nie mam pomysłu na zróżnicowanie tych wielkich połaci jednolitej barwy w inny sposób niż imitacja płowienia powłoki. Myślałem nad różnicowaniem w połysku farby, ale chyba to nie jest najlepszy pomysł. Co o tym sądzicie? Jak to było w rzeczywistości? Czy będzie poprawne merytorycznie delikatne wypłowienie kolorów kamuflażu?
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez Murek » wtorek, 3 kwietnia 2012, 21:22

cina napisał(a): Mam zamiar malować trochę nietypowo tzn. będę używał jednego koloru bazowego (RLM70) rozjaśnionego na tyle, aby kontrast między kolorami kamuflażu nie był tak duży, jak to jest zauważalne między RLM70 i RLM71

Nie wiem czy to dobry pomysł, jeśli samolot był pomalowany RLM 70 i 71, bo te kolory różniły się odcieniem.
Murek

Postprzez Kuba P. » wtorek, 3 kwietnia 2012, 21:30

cina napisał(a):A ja zastanawiam się, jak podejść do tego malowania. Mam zamiar malować trochę nietypowo tzn. będę używał jednego koloru bazowego (RLM70) rozjaśnionego na tyle, aby kontrast między kolorami kamuflażu nie był tak duży, jak to jest zauważalne między RLM70 i RLM71 (piszę w odniesieniu do palety Gunze).

Jeśli mogę coś podpowiedzieć - mimo że nie znam palety Gunze to chciałbym zwrócić uwagę na prawdziwy kontrast między farbą o kolorze 70 i 71.
Te farby były kontrastowe. Wiadomo, kolory podobne ale właśnie przez to, że między oboma był widoczny kontrast dodatkowo wzmocniony ostrym krojem kamuflażu działał efekt deformujący sylwetkę.
Gdyby te kolory kontrastowe nie były, nie malowanoby ostrych plam.

Dlaczeczego na zdjęciach wczesnych 109 tego tak nie widać. Obstawiam trzy czynniki:

[1] Półmatowe a nawet błyszczące wykończenie powierzchni samolotów;
[2] Wczesne lata wojny i używanie filmów (niech mnie ktoś poprawi) głównie ortochromatycznych
[3] Ograniczone możliwości fotograficzne i często niskiej jakości fotografie.

Jeśli popatrzeć na zdjęcia samolotów w tym samym, kanciatym kamuflażu RLM 70/71 robionych przez Amerykanów w 1945 (np. Stukasy, Ju 88/188, Heinkle 111, Ar 96) łatwo na zdjęciach B&W i kolorowych ten kotrast dostrzec.
Ostatnio edytowano środa, 4 kwietnia 2012, 09:32 przez Kuba P., łącznie edytowano 1 raz
Kuba P.

Postprzez Tomasz Borowski » środa, 4 kwietnia 2012, 07:33

Kuba P. napisał(a):[2] Wczesne lata wojny i używanie filmów (niech mnie ktoś poprawi) kłównie ortochromatycznych

cytat z forum fotograficznego:
http://forum.nikoniarze.pl/archive/inde ... 52159.html

"Zobacz charaterystyke filmow czarno-bialych.
Sa dwa rodzaje, jeden to ortochromatyczny (malo uczulony na czerwona barwe) dobry do portretow.
Oraz panchromatyczny o obnizonej czulosci na zielen. Sa tez emulsje laczace obie te cechy."

do teorii malowania dwubarwnego bardziej by mi pasował film panchromatyczny
EDIT:
znalazłem jeszce coś takiego:

http://portalwiedzy.onet.pl/104544,,,,o ... haslo.html
Tomasz Borowski

Postprzez Kuba P. » środa, 4 kwietnia 2012, 09:33

Dzięki za sprostowanie Tomasz.
Kuba P.

Postprzez kugelblitz » środa, 4 kwietnia 2012, 10:07

Tomasz Borowski napisał(a):Oraz panchromatyczny o obnizonej czulosci na zielen. Sa tez emulsje laczace obie te cechy."

Wiem że to nie forum foto, ale film panchromatyczny jest jednakowo (z pewną dokładnością oczywiście) uczulony na cały zakres pasma widzialnego, a nie ma obniżonej czułości "w zieleniach" tak jak orto dla czerwonego. Dlatego najlepiej odwzorowują kolory na zakres szarości. Z wyjątkiem specjalistycznych filmy czarno białe od bardzo dawna są właśnie panchromatyczne.
Wydaje mi się że w późnych latach 30-tych dominujące były już filmy panchromatyczne.

Problem z rozróżnieniem 70/71 moze być raczej spowodowany niskim kontrastem filmu i/lub papieru. To temat-rzeka i wpływ ma oświetlwenie, obróbka, czułość, optyka.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez shivadog » środa, 4 kwietnia 2012, 10:31

Z tego co ja się orientuję, negatywy panchromatyczne, to są te najpopularniejsze używane w 2 połowie XX wieku i obecnie,
rzeczywiście pisze się o ich pewnych drobnych niedoskonałościach dotyczących reprodukowania zieleni i błękitu, ale nie sądzę by to było decydujące.
Ortochromatyczne negatywy miały problem z czerwonym, np. usta na zdjęciach wychodziły czarne, były w powszechnym użyciu w pierwszej połowie XX. Potem używano go przede wszystkim do celów technicznych i artystycznych.

Ja bym doszukiwał się tu problemów z przenoszeniem kontrastów odcieni w "niedoskonałości negatywów i papierów"
nie określając ich rodzaju jako przyczyny.
Chyba, że problem dotyczy barwy czerwonej reprodukowanej ciemniej niż powinna, wtedy problem = ortochromatyczny.
shivadog

Postprzez RAV » środa, 4 kwietnia 2012, 14:24

Tomasz Borowski napisał(a):cytat z forum fotograficznego:
http://forum.nikoniarze.pl/archive/inde ... 52159.html

"Zobacz charaterystyke filmow czarno-bialych.
Sa dwa rodzaje, jeden to ortochromatyczny (malo uczulony na czerwona barwe) dobry do portretow.
Oraz panchromatyczny o obnizonej czulosci na zielen. Sa tez emulsje laczace obie te cechy."

Czyli mają obniżona czułość zarówno na czerwienie, jak i zielenie? ;o) To co tam widać?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez cina » środa, 4 kwietnia 2012, 15:27

Panowie,
Cały pomysł z rozjaśnianiem jednego koloru bazowego wziął się z sugestii. Zasugerowałem się opisem z publikacji Kagero, w której,w stosunku do kolorów kamuflażu samolotu, którego model buduję, użyto sformułowania ' odcienie o małym kontraście' czy coś takiego. W związku z tym przyjąłem, że podejście z rozjaśnieniem będzie ok. Po Waszych postach wiem, że ta sugestia była totalnie nietrafiona.
Cieszę się, że zapytałem. Dziękuję za podpowiedzi i wyprowadzenie mnie z błędu. Kagero beee :x.
A w palecie Gunze kolory RLM70 i RLM71 mają zupełnie inny odcień. RLM71 nie jest rozjaśnionym RLM70. Dzięki uprzejmości Tomka wiem, jak te kolory powinny wyglądać.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez siara1939 » środa, 4 kwietnia 2012, 15:34

Dwa kolory o malym kontrascie, czyli dwa rozne kolory widziane w monochromie maja maly kontrast- czesto tak bywa. Mimo, ze sa to dwie rozne barwy- np. ciemno- szary i brazowy.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez cina » piątek, 4 maja 2012, 22:48

Kolejny etap budowy za mną. Pomalowałem górę modelu farbami z palety Gunze H. Granice kolorów są ostre. Nie stosowałem żadnych wałeczków czy unoszenia taśmy maskującej, aby uzyskać bardziej rozmyte przejścia kolorów. Kolory bazowe (z pojemniczków) były rozjaśnione białą farbą (1:8 biały:kolor bazowy). Po położeniu tak zmieszanych kolorów rozjaśniłem jeszcze trochę barwy. Efekt jest na tyle subtelny, że nie widać go na zdjęciach.
Rury wydechowe pomalowałem metalizerem Model Mastera - burnt iron. Całość polakierowałem. Przed nałożeniem kalek zrobiłem parę zdjęć, ale słabo wyszły i nie mogę zaprezentować modelu przed tym zabiegiem.
Same kalki kładły się bezproblemowo z wyjątkiem tych na klapach. Te były za duże, więc podocinałem je nieco. Po tym zabiegu kalki zaczęły się rozpadać pod wpływem specyfiku Microscale. Może nie tyle same kalki co wymalowane na filmie oznaczenia i napisy. Koniec końców musiałem się ich pozbyć z modelu i wymalować oznaczenia ręcznie. Napisy (Nicht betraten) wziąłem z innego zestawu.
Drobne części też już są pomalowane. Trochę je przybrudzę z całością i powoli będę kończył.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
cina

Postprzez Tomasz Borowski » piątek, 4 maja 2012, 23:27

Marcin ten czarny koło rur wydechowych tylko mi nie pasuje.
Tomasz Borowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat