cina napisał(a):Tak przy okazji, mógłbyś podać jakiś przykład RLM71 (np. zdjęcie z sieci), który jest ok? Może w przyszłości lepiej dobiorę ten kolor.
Specjalnie dla Ciebie pojechałem dziś do MWP na Sadybę, bo tam jest fragment blach z wrześniowego samolotu, właśnie z tymi kolorami. Zapomnialem, że ekspozycja zamknięta...
W taki razie ratujemy się tym, co mam na kompie.
Na początek kilka kolorowych zdjęć z epoki, fotki LIFE, zrobione pod koniec wojny ale kolory 70 i 71 są używane do jej końca.
Jeszcze uwaga na jedną rzecz - wiadomo że fotki zniekształcają dokładne odcienie i proszę brać na to poprawkę, chodzi mi raczej żeby pokazać co innego - jak ciemne są oba kolory i o ile mniejszy między nimi jest kontrast.

Na zdjęciach He 111, Ju 52, Stuka
Teraz fotki elementów Do 17 i Bf 110 z RAF Museum. Warunki do robienia zdjęć ciężke, chociaż w miarę mi się udało sfotografować. Coś z grubsza można zobaczyć.

Statecznik Dorniera z RLM 70, blacha 110 z RLM 71.
Do tego mam jeszcze malowane próbki w książkach, wrzucam dość w sumie dobrze wyglądający skan z Monogram Official Painting Guide, pozycji często cytowanej i uważanej za dobrą.
Próbki jakie mam w Model Art i które widziałem na pozostałych fragmentach blach w zasadzie pasują. RLM 70 to bardzo ciemna zieleń, jakbyś czarny z żółtym zmieszał. RLM 71 jest jaśniejsza i wyraźnie ma odcień ciemnooliwkowy.

Jak widzisz, kontrasty są dużo mniejsze. Twój model wygląda jak w tym późniejszym kamuflażu z 1940 - RLM 71 i 02.
Mam nadzieję, że może choć troszkę pomogłem na odległość.