Subaru Impreza WRX STi - Ken Block - AOSHIMA - 1/24 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Subaru Impreza WRX STi - Ken Block - AOSHIMA - 1/24 - OPEN

Postprzez Kazik » sobota, 14 kwietnia 2012, 19:08

To teraz powinno pójść szybciej ;o)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez Pati » niedziela, 15 kwietnia 2012, 11:49

jak (czym) będziesz chciał przyciąć felgi z zestawu?
Pati

Postprzez powerpablo » niedziela, 15 kwietnia 2012, 12:00

Pati napisał(a):jak (czym) będziesz chciał przyciąć felgi z zestawu?

Obrazek

Taką mini szlifierką zbieram z grubsza a potem krawędź równam papierkiem ściernym do szerokości profilu opony.

Kazik napisał(a):To teraz powinno pójść szybciej ;o)

Teoretycznie tak, ale wszyscy wiemy jak to wychodzi w praktyce. Spokojnie nie spieszę się, jest już po konkursie to spinać się nie muszę a przeróbek jest sporo przede mną w tym modelu. Chcę go zrobić dokładnie z szczegółami i innymi smaczkami co podniosą wygląd modelu - w miarę moich możliwości :P

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 21 kwietnia 2012, 16:08

Dziwnie tak pisać post pod postem , ale to nic.

Warsztat idzie dalej z takim tempem jakim operuję wolnym czasem tak więc do przodu.
Zaślepiłem wcześniej zrobione otwory w dachu na wlot powietrza, gdyż wykorzystam ten wlot z zestawu HD a jest on trochę dłuższy i węższy, oraz dokleiłem na klej CA progi. Od strony wewnętrznej zalałem miejsca łączenia elementów klejem CA dla wzmocnienia. A w masce pozbyłem się pipków od spryskiwaczy i po szpachlowałem trochę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I ciąg dalszy obróbki tylnego spojlera.
Po szpachlowałem elementy i szlifowałem małe ubytki z odlewów HD

Obrazek

Następnie skleiłem te dwa elementy w jedna całość i po szpachlowałem dla lepszego wyglądu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zanim jednak skleiłem te dwa elementy składowe tylnego spojlera wykonałem sobie szablony na kalki z carbonu.

Obrazek

I części pryśnięte białym podkładem. Jedna w miarę cienka warstwa dla uchwycenia miejsc do poprawki - szpachlowania.

Obrazek
Obrazek

c.d.n.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 21:58

Ciąg dalszy walki z modelem.
Po szpachlowałem zapadnięte dziurki po podkładzie na dachu oraz w kilku innych miejscach:

Obrazek
Obrazek

W między czasie wróciłem do podkładki pod przedni zderzak tz. splitter'a. Goła przymiarka, a potem nadanie odpowiedniego kształtu. Doszły po bokach takie wypustki nie wiem jak to fachowo się nazywa, oraz od dołu przetłoczenia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Skoro przód już z grubsza doprowadzony, zabrałem się za tylne zawieszenie, oraz przeróbkę wydechu. Zacząłem od zawieszenia. Jak wiadomo zestaw AOSHIMY jest ubogi w elementu, fabrycznie brak amortyzatorów, to pozwoliłem na wykorzystanie amorków z Tamki od Mitsubishi. O to efekty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnym elementem przy przeróbce podwozia jest układ wydechowy z dwoma tłumikami. Do tego celu wykorzystałem takową złączkie na kable elektryczne profil okrągły z dziurą oraz kawałek arkusza polistyrenu i kawałek ramki z wyprasek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie tak na sucho, gdyż wszystkie elementy skaldowe trzeba jeszcze dopieścić.
Na razie to tyle.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Kazik » wtorek, 1 maja 2012, 09:17

powerpablo napisał(a):... profil okrągły z dziurą ...

Rura, rurka? :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Krzychu126 » wtorek, 1 maja 2012, 19:38

Evergreen robi chyba takie rurki i to nawet dość dużej średnicy :D
Świetnie się prezentują prace nad modelem, oby tak dalej!
Powodzenia! :D
Obrazek
Krzychu126

Postprzez powerpablo » niedziela, 6 maja 2012, 12:49

Krzychu126 napisał(a):Evergreen robi chyba takie rurki i to nawet dość dużej średnicy...

Tak dokładnie jest to rurka od Evergreen'a.
Może moja relacje nie jest do końca spójna i skacze z elementów na elementy i potem wracam w relacji to tego samego, ale jak coś skleję lub pomaluję, a wiem, że muszę odczekać wówczas biorę się za coś innego by podgonić prace stąd taka a nie inna relacja z prac, a staram się na bieżąco pokazać co zrobiłem - proszę o wyrozumiałość.

Kontynuuję pracę na wydechem. Trochę szlifowania i zmiana kąta nachylenia jednego z wydechów by był w tej samej płaszczyźnie i by końcówki były równo obsadzone. Prysnąłem podkładem by wychwycić miejsca do poprawki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać układ będzie jeszcze poprawiany a tym czasem wróciłem do "splitter'a". Tutaj wykorzystałem czarny podkład by skorygować poprawki oraz by zobaczyć jak to będzie wyglądać wraz zderzakiem i przednim zawieszeniem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz prace nad felgami odlewem z HD. Szerokość felg zmniejszyłem do szerokości opon. Musiałem również w dwóch felgach zebrać troszeczkę wewnętrznego osadzenia felg w piastach. Te felgi będą obsadzone z tyłu a przy przymiarkach okazało się, że wystają dość sporo po za obrys nadkoli. Dlatego taki a nie inny zabieg. Na koniec tradycyjnie psikniete podkładem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W kolejnej aktualizacji mam zamiar się skupić na dopieszczeniu i przygotowaniu karoserii i innych elementów pod lakierowanie poszczególnymi kolorami.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Krzychu126 » niedziela, 6 maja 2012, 14:52

Czy mozna mieć pretensje do tego że w każdej aktualizacji pokazuje sie co innego? No raczej nie, w końcu tak sie buduje model, jedna część schnie to bierze sie za inną więc relacja wg mnie jest jak najbardziej wzorowa :D
Jeśli chodzi o twoje prace to jestem pod wrażeniem, wszystko wyglada bardzo fajnie. Mam tylko parę pytań, jakim podkładem malujesz żywicę? Tym samym co resztę modelu czy może potrzeba coś specjalnego?
No i małe ale, na zdjeciu przymiarki wydechu wydaje sie jakby jedna końcówka była dłuższa od drugiej, chociaż może mi sie tylko wydaje :D
Obrazek
Krzychu126

Postprzez powerpablo » niedziela, 6 maja 2012, 21:07

Krzychu126 napisał(a):...Mam tylko parę pytań, jakim podkładem malujesz żywicę? Tym samym co resztę modelu czy może potrzeba coś specjalnego?
No i małe ale, na zdjeciu przymiarki wydechu wydaje sie jakby jedna końcówka była dłuższa od drugiej, chociaż może mi sie tylko wydaje :D

Podkład to spray z mieszalni lakierów samochodowych, m.in. na żywice.
Jak do tej pory sprawdza się i jest OK.
Faktycznie co sik jest nie tak jeszcze z tym wydechem, ale jak wspomniałem na pewno będzie jeszcze poprawiany.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » wtorek, 15 maja 2012, 20:48

Witam po dłuższym czasie...mała aktualizacja.

Wszystkie elementy, które były pokazywane we wcześniejszych aktualizacjach zostały pryśnięte podkładem. Gdy części schną postanowiłem zacząć grzebać przy etapie III. A mianowicie zabrałem się za wnętrze. Tak więc najpierw zabrałem się za przeróbkę boczków drzwiowych na wzór:

Obrazek

Zeszlifowałem wystające części z boczków i przykleiłem taśmę maskującą na element by odrysować sobie kształt potrzebny do zamaskowania wgłębień by były bardziej proste tak jak na zdjęciu wyżej. Potem te elementy powycinałem z arkusza polistyrenu odpowiedniej grubości by z licować całą powierzchnię oraz dodałem takie delikatne przetłoczenie i teraz zostało tylko po szpachlować łączenie elementów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnym elementem, który wymagał przeróbki była deska rozdzielcza. Tutaj odciąłem część tej deski i wyrównałem środkową konsolę pod płytki, które widnieję na zdjęciu podglądowym.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W kolejnych aktualizacjach, ukażę dalsze pracę nad przeróbką deski, gdyż czekam na dostawę polistyrenu odpowiedniej grubości.

Miałem w sumie tego nie pokazywać na tym etapie prac warsztatowych ale narodził się taki pomysł by zrobić oświetlenie w tym modelu... no i nie wytrzymałem i pokazałem. Jakiś zarys już jest w projekcie okablowania i stworzenia instalacji elektrycznej. Wykorzystam takie właśnie elementy: diody, kabelki , baterię, oraz światłowody by imitować diodowe tylne oświetlenie. Ponawiercałem wiertłem 0.5 otwory pod w/w światłowody i zrobiłem prowizoryczną instalacje by zobaczeć efekt podglądowy....oceńcie sami. :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troszeczkę zaburzyłem rytm prac nad modelem ale jakoś mnie to podkusiło. Teraz myślę jak rozmieścić instalację i włącznik i baterię by nie kolidowało to za bardzo ze wnętrzem modelu.

c.d. niebawem

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez STI22B » czwartek, 7 czerwca 2012, 08:32

Witam, bardzo się cieszę, że kolega w 100% skopiował mój pomysł na wykonanie spojlera do tej wersji Imprezy, wyszło pięknie :)
Szkoda tylko, że ani słowem nie wspomniał kto przekazał mu cały opis jak ten element wykonać :)
Pozdrawiam STI22B
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez kashato » czwartek, 7 czerwca 2012, 09:35

Według mnie tylne światła wyglądają zjawiskowo. ;)
kashato

Postprzez marshall6 » piątek, 8 czerwca 2012, 16:17

Dobry patent z tym wydechem. Chyba też tak zrobię w moim 64 GTO.
Horsepower sells cars, torque wins races.
marshall6

Postprzez powerpablo » piątek, 6 lipca 2012, 10:01

Witam.

Długo mnie tu nie było, ale coś tam dłubałem przy modelu.
Taka mala przymiarka z pasowaniem przerobionych i dołożonych elementów i przede wszystkim jak ładnie prezentuje się Subaru :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie zwracajcie drodzy koledzy uwagi, że tłumiki są obsadzone krzywo to tylko drobna przymiarka ;o)
A tutaj już polakierowane elementy białym lakierem z pobliskiej mieszalni lakierów samochodowych.
Lakier to biała baza akrylowa z palety lakierów STANDOX
Pryskane dwie cienkie warstwy i dodatkowo docelowo tam gdzie będzie biały kolor czyli przednie błotniki, maska, felgi oraz zderzaki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prace posuwają się wolno,gdyż w tym czasie trwają prace nad Peugocie 206.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat