P-40B Airfix 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-40B Airfix 1:72

Postprzez Archelaos » poniedziałek, 7 maja 2012, 19:03

Witam,

Do budowy P-40 przymierzałem się już od dłuższego czasu (walczyłem już kiedyś ze stareńką Akademką)
Niedawno pojawił się nowy model z Airfixa i uznałem, że znów spróbuję swoich sił. Poniżej efekty moich prac.
Model jest właściwie z pudełka + kalki z AML z malowaniami z Pearl Harbour. Na pewno są tu jacyś miłośnicy Warhawków, więc proszę o pomoc i komentarze - ja jestem raczej zielony w tych sprawach. Postaram się poprawić błędy, o ile na tym etapie się da.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kabinka - zestawowa, z drobnymi przeróbkami i uzupełnieniami we własnym zakresie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Reklama

Re: P-40B Airfix 1:72

Postprzez spiton » wtorek, 8 maja 2012, 00:00

Wygląda przyjemnie. Jakoś go cieniowałeś, jakiś preszejding ? Pytam bo wygląda na czysty ale taki "prawdziwy". Mało plastikowy.
spiton

Postprzez Archelaos » wtorek, 8 maja 2012, 21:09

To było coś w rodzaju preshadingu, ale takiego pędzelkowego :) . Po położeniu koloru bazowego (ze trzy-cztery warstwy) okolice wszelkich linii pomalowałem ciemniejszym kolorem, a potem prawie przezroczystymi warstwami bazowego wygładzałem przejścia. Po drodze ze dwie warstwy jaśniejszego na środki paneli. Nie potrafię powiedzieć ile warstw położyłem, szczególnie na dole, gdzie dałem za ciemne ściemnienia. Dość powiedzieć, że w którymś momencie chciałem zamalować dół z powrotem bazowym i zacząć od początku :mrgreen:

Mam kilka pytań. Jakie powinno być śmigło?
Widziałem zdjęcia ze srebrnym, czarnym i widziałem modele z czarnym tylko od tyłu.
Poza tym zdjęcie 337 z Bellows Field pokazuje coś jakby bardzo odrapaną czerń na srebrze
http://www.airfields-freeman.com/HI/Bel ... amaged.jpg

Jak powinien wyglądać celownik? Dodatkowa przezroczysta płytka na wewnętrznej stronie wiatrochronu czy okrągła muszka + szczerbinka?

Powinienem kłaść na całość lakier matowy czy satynowy?
Archelaos

Postprzez spiton » wtorek, 8 maja 2012, 21:47

Archelaos napisał(a):
Jak powinien wyglądać celownik? Dodatkowa przezroczysta płytka na wewnętrznej stronie wiatrochronu czy okrągła muszka + szczerbinka?

Zaraz przed wiatrochronem "kółeczko" a centymetr dalej "kijeczek".
spiton

Postprzez Archelaos » wtorek, 8 maja 2012, 22:11

Niby tak, ale na wielu zdjęciach tego nie ma. Wyczytałem, że amerykanie zrobili takie zmyślne urządzonko, że na przedniej szybie wiatrochronu była dodatkowa płytka szklana na którą z podłogi był rzucany krzyż (taki proto-HUD :) ) ale nie wiem jak często było spotykane. Żeby było jeszcze trudniej, widziałem zdjęcie z celownikiem starego typu w postaci takiej długiej rury...
Archelaos

Postprzez spiton » wtorek, 8 maja 2012, 22:40

Wiatrochron miał od spodu zamontowaną prostokątną płytę pancerną i to może ona służyła za pryzmat celownika. Podobne rozwiązanie było w Tempeście. Faktem jest, że na "amerykańskich" P-40 B tych staromodnych celowników montowanych przed wiatrochronem często nie ma. Choć były montowane pewnie nie jako jedyny celownik, tylko zdublowanie. Podobnie jak na P-47 czy zerach.
spiton

Postprzez Aleksander » środa, 9 maja 2012, 06:56

Dołożę trochę informacji/dezinformacji ;o) - nie wiem jak we wcześniejszych wersjch, ale w P-40E to "kółeczko" i "kijeczek" nie było centralnie w osi symetrii kadłuba, tylko nieco po stronie prawej.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » środa, 9 maja 2012, 10:27

Aleksander napisał(a):Dołożę trochę informacji/dezinformacji ;o) - nie wiem jak we wcześniejszych wersjch, ale w P-40E to "kółeczko" i "kijeczek" nie było centralnie w osi symetrii kadłuba, tylko nieco po stronie prawej.

To by znaczyło, że w wersjach w których kółeczko i kijek sa w osi, nie ma innego celownika.
spiton

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 3 września 2012, 12:12

malowanie z Pearl Harbour.... oglądałem ostatnio Pearl Harbour, nie lubię, wątek miłosny to większa katastrofa niż ta cała wojna :-/
A co u P-40 słychać ?

pozdrawiam

Marek
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Powrót do Lotnictwo - warsztat