Farby Xtracolor w Martoli

Nowości, obniżki cen, wyprzedaże i ogólne informacje o sklepach.

Re: Farby Xtracolor w Martoli

Postprzez waran » czwartek, 3 maja 2012, 15:52

Też do dziś mam kilka farb z pruszkowskiego sklepu.Pamiętam że w tamtych latach odpowiedniki RLM tych farb były najlepsze.Ile ja kasy zawsze zostawiłem w Pruszkowie,ale nie było lepszego sklepu w Polsce na ten czas.Pamiętam kupiłem kiedyś koszmarnego Kubelwagena z częściami metalowymi w skali 1/48 i drzewko z Verlindena 1/35,kilka farb,po czym spłukany mogłem :mrgreen: wracać do Katowic
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Reklama

Postprzez Daniel-Martola » czwartek, 3 maja 2012, 16:45

Się wątek wspomnieniowy robi, konkurencja dla Adama :mrgreen:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Maciek_66 » czwartek, 3 maja 2012, 17:37

Ja też kiedyś trafiłem jakiś piasek w Xtracolorze. Nie wiedziałem co się dzieje, myślałem, że ktoś coś zepsuł, bo kupiłem farbę używaną.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Kuba P. » czwartek, 3 maja 2012, 20:40

Obrazek

:mrgreen:
Kuba P.

Postprzez pencil37 » czwartek, 3 maja 2012, 20:54

wiem że to niszowe modelarstwo, ale jest szansa na paletę kolorów do współczesnych pasażerów?
pencil37

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 3 maja 2012, 22:16

pencil37 napisał(a):wiem że to niszowe modelarstwo, ale jest szansa na paletę kolorów do współczesnych pasażerów?

Daniel-Martola napisał(a):Zapewniamy regularne dostawy. Prawie komplet dostępny od ręki w sklepie już od pierwszego dnia sprzedaży!l

Mam nadzieję, że "prawie komplet" znaczy, że cywile się łapią?
Grzegorz2107

Postprzez LimaOscar » czwartek, 3 maja 2012, 23:40

No dokładnie Danielu :) Czy będą kolory do pasażerów? To nie jest już temat 'niszowy' :))) Takie kolory jak Boeing Grey, Boeing Grey 707 czy Corroguard to podstawa. Poza tym robią jeszcze Airbus Grey !
Plane called the tower and asked for a time check, but wouldn't identify. Finally the tower gave up trying to find out who they were and said : "if you re EASTERN, it is 3:30, if you are OZARK, the little hand is on the 3 and the big hand is on the 6, if you are BRANIFF it is Thursday".
;)
LimaOscar

Postprzez Kuba P. » czwartek, 3 maja 2012, 23:41

... i TNT Orange :)
Kuba P.

Postprzez LimaOscar » piątek, 4 maja 2012, 00:19

O tak, TNT Orange to zdecydowanie dobra rzecz :) Mam kilka ich malowań do zrobienia. A puszka farby, którą mam już osuszona do dna niemal ;). Jeszcze by się Qantas Red przydał, bo czekają DHC-8-400. Ten kolor też robią. Podobnie jak SAS Grey.
Plane called the tower and asked for a time check, but wouldn't identify. Finally the tower gave up trying to find out who they were and said : "if you re EASTERN, it is 3:30, if you are OZARK, the little hand is on the 3 and the big hand is on the 6, if you are BRANIFF it is Thursday".
;)
LimaOscar

Postprzez Daniel-Martola » piątek, 4 maja 2012, 05:16

Są zamówione i do pasażerów, choć nie pamiętam czy wszystkie. Ale będą.
Czego nie będzie w 1 będzie w 2 dostawie.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 4 maja 2012, 07:05

Patrząc w specyfikację dostawy, mogę potwierdzić zarówno TNT Orange jak i Quantas Red czy SAS Grey już w pierwszym rzucie... ( jak i blisko 200 innych kolorów... )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Daniel-Martola » poniedziałek, 7 maja 2012, 20:00

I farbki już u nas od dziś od rana.
Zapraszamy.
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez bartek72 » wtorek, 8 maja 2012, 01:38

Jak wspomnieniowo to proszę:
dawno temu miałem krótki okres zainteresowania Luftwaffe. W związku z planowanym wykonaniem kilku modeli zaopatrzyłem się w całkiem szeroką gamę Extracolorów do tychże samolotów. A że do Pruszkowa miałem daleko (i żadnego własnego środka transportu poza rowerem) farby dostarczył mi osobiście w umówione miejsce (McDonald w Hali Wola) bodajże Daniel. Piękne czasy... Wcześniej osobiście model dostarczył mi tylko właściciel ATAK-a, Waldek (miałem chyba z 10 lat, a on sprzedawał modele zza żelaznej kurtyny na Skrze). Umówiliśmy się pod misiami w ZOO...
A przy okazji - jakby ktoś te moje Extracolory chciał, to służę uprzejmie (za niewielką opłatą).
bartek72

Postprzez przemus » wtorek, 8 maja 2012, 07:21

Witam,
Dorzucę kilka uwag o Xtracolorach jako, że maluję nimi chyba już ponad 10 lat. Farby super bo na starcie błyszczęce, i odwzorowanie do wzornika FS bardzo dobre, ale niestety jak koledzy wspomnieli czasami są problemy z powtarzalnoscią kolorów. Od roku zmienili FS16375 :?: (dwa razy ostatnio kupowałem w Hannantsie i za każdym razem są teraz ciemniejsze). Zmienił się kolor? Moja sugestia raczej jeden samolot malować z jednej puszki.
Kładą się przewaznie dobrze choc co jakiś czas są jakieś gnioty co plują (ale może to wina rozpuszczalnika - czytam, że koledzy rozpuszczają Gunzami lub nawet nito - nie odwazyłem się ze względu na gumki w aerografie). Ostatnio próbowałem swoją cierpliwość z X628 Soviet Wheel Hub Green - kolor super ale trzeba mieć dużo cierpliwości aby tę farbe rozmieszać do stanu nadającego się do użycia.
Co do żywotności to widzę, że są sprzeczne opinie. Rzeczywiście wytrzymuja długo ale po przekroczeniu ok. połowy to sie już robia "gluty" nie do rozpuszczenia pod aerograf chyba, że ktoś zna czym to można rozpuścić.
przemus

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 8 maja 2012, 16:52

Nie mogłem się oprzeć, tyle dobrego o nich słyszałem. Dzięki Martola !!
Obrazek
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oferty sklepów i firm