Aufklärung (HobbyBoss 1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Aufklärung (HobbyBoss 1:35)

Postprzez viking » sobota, 5 maja 2012, 14:26

Pozyskałem ostatnio Leoparda VK 1602 z firmy HobbyBoss. Postanowiłem umieścić go na małej dioramie, obok a właściwie nad opuszczonym schronem bojowym (firma Mirage). Postaram się wykonać coś w jesiennym klimacie. Mam zamiar poeksperymentować z podłożem, ale o tym w kolejnych etapach.

Najpierw zabrałem się za ukształtowanie terenu. Kostka styropianu i nóż. Oraz deseczki balsy ... i nóż. Wkleiłem kilka kamieni, które znalazły się na zboczu nasypu schronu. Teren w miarę postępu prac będzie jeszcze nieco modyfikowany. Chodzi o spasowanie pojazdu i schronu.

Schron pomalowałem najpierw, ze względu na dostępność aerografu czy pędzla w jego zakamarki. Po skończeniu podłoża konieczne będą jeszcze jakieś retusze, ale baza do dalszej pracy jest gotowa.
Malowanie: Pactra A38 po całości, A25 oraz A28 w pasy poziome, następnie w pionowe ( coś w rodzaju szachownicy tak aby nie do końca poktyć szarość z A38). Obicia gąbką A28, następnie biedronka (umbra naturalna, ochra żółta, biel tytanowa), Neutral Wash Mig'a i zacieki umbrą. Drzwi pomalowałem German Grey Vallejo plus biedronka, wash i suchy pędzel metalizerem Model Master ( są praktycznie niewidoczne za ścianą osłonową). Góra pomalowana tylko wstępnie, ponieważ nieco ziemi znajdzie się na schronie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
viking

Reklama

Re: Aufklärung (HobbyBoss, Mirage) 1:35

Postprzez Grzegorz H. » niedziela, 6 maja 2012, 11:36

Nie wiem czy nie jest już za późno, ale schron wymaga kilku poprawek,
To i to, tak na początek, może się przydać
Grzegorz H.

Postprzez viking » niedziela, 6 maja 2012, 12:17

To tylko wolna interpretacja, nie podchodzę do tego tematu ściśle przeglądając dokumentację. Ale dzięki za informację.
viking

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 7 maja 2012, 12:05

Ten schron to teoretycznie miał reprezentować obiekt z Mławy, ale tak raczej luźno. Tylko niektóre cechy są zbieżne.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez viking » poniedziałek, 7 maja 2012, 16:32

Przeglądałem co nie co i jednak zrezygnuję z tego schronu. Robię już nową ramkę. Będzie mała jesienna scenka. Jeśli to nie kłopot to proszę o zmianę tematu na: Aufklärung (HobbyBoss) 1:35
viking

Postprzez uki761 » poniedziałek, 7 maja 2012, 17:27

Bardzo podoba mi się ten pojazd, będę zaglądał. Koncepcja z bunkrem była świetna.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez viking » poniedziałek, 7 maja 2012, 20:07

Ja ten pomysł jeszcze kiedyś wykorzystam. Na dzień dzisiejszy jednak, wybiłem sobie to z głowy. Prawdopodobnie koncepcja będzie podobna ale z jakimś polowym bunkrem/schronem. Co by nie trzeba kwitami machać. Z tym musiałbym sporo powalczyć, a takie przeróbki to jak na razie nie na moje umiejętności.

Grzegorz H. napisał(a):Nie wiem czy nie jest już za późno, ale schron wymaga kilku poprawek,
To i to, tak na początek, może się przydać

Grzegorz, nie do Ciebie z tymi kwitami piję. Wręcz przeciwnie, dzięki, że mnie wyprostowałeś z tym schronem. Zrobię po prostu niewielką podstawkę. Z samego tyłu głowy szeptało, że jakiś świeżo powojenny magazyn, hangar. Ale nie odpuszczę jesiennego syfu. Mam teraz troszkę więcej czasu to jak skrobnę podstawkę, pokażę.
viking

Postprzez Mecenas » wtorek, 8 maja 2012, 08:43

Jak byś przerobił strzelnicę schronu bardziej na niemiecki styl z płytą pancerną, jakimiś zasuwami i wystającym MG 42 to by spokojnie mógł zostać. Niestety do polskich schronów polowych bardzo wiele mu brakuje, ale stylowo pasuje na "germańca".
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez MasterJanek » wtorek, 8 maja 2012, 14:38

Wiem, że to początek ale wydaje mi się że potrzeba tu jakiegoś urozmaicenia, jakieś zielsko by się przydało przy schronie. :)
MasterJanek

Re: Aufklärung (HobbyBoss 1:35)

Postprzez viking » wtorek, 8 maja 2012, 20:34

MasterJanek napisał(a):Wiem, że to początek ale wydaje mi się że potrzeba tu jakiegoś urozmaicenia, jakieś zielsko by się przydało przy schronie. :)

Hmm... czytaj uważniej, a z zielska to bym zrezygnował.
viking

Postprzez MasterJanek » wtorek, 8 maja 2012, 20:44

viking napisał(a):Mam zamiar poeksperymentować z podłożem, ale o tym w kolejnych etapach.

Teren w miarę postępu prac będzie jeszcze nieco modyfikowany. Chodzi o spasowanie pojazdu i schronu.
Pozdrawiam.

To niewiele mówi o urozmaiceniu terenu. Uważnie czytałem. :roll:
MasterJanek

Postprzez viking » wtorek, 8 maja 2012, 21:09

Nigdzie nie napisałem, że zieleni nie będzie. Nigdzie nie pisałem, że w ogóle będzie. Zrozum, to tylko początkowy zarys. Z resztą, robię nową ramkę na samego Leoparda, schron odpuszczam. Koniec tematu na dziś.
viking

Postprzez viking » niedziela, 20 maja 2012, 13:57

Zabawy ciąg dalszy. Kilka słów. Przednie dopancerzenie podebrałem ze StuG'a F, Dragon (delikatnie odstaje ponieważ nie jest jeszcze wklejone). Z Dragon'owych odpadków dodałem także lufę z Pumy (HobbyBoss strasznie ciężko opiłować i oszlifować mimo, że nie jest łączona z dwóch kawałków). Tylna antena też z Pumy, dodałem także motylki do obu anten. Z tyłu usunąłem jeden z zasobników i zastąpiłem go karnistrem... Puma, a jakże. Blaszki zestawowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Postprzez Nugget » środa, 30 maja 2012, 15:38

No viking jak na razie bardzo ciekawie to zaczyna wyglądać, fajna kompozycja.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez viking » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 17:37

Nugget napisał(a):No viking jak na razie bardzo ciekawie to zaczyna wyglądać, fajna kompozycja.

Dzięki.

Baza: podkład Tamiya, Vallejo Air DARK YELLOW i łatki TANK BROWN. Następnie ordynarne, malowane polowo białe łaty matową Pactrą. Przykręcany pancerz, włazy i szekla pomalowałem Pactrą RUST. Wizjery i tylna lampka to Vallejo GREEN SKY. Kolejno Sidolux, kalki, sidolux. Oraz wstępna, delikatna biedronka, głównie aby zgasić białe łaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ramka z balsy wypełniona styropianem. Na to chusteczka nasączona wodą z wikolem (40:60) posypywane zaprawą klejową dla uzyskania ziarnistości. To tak w razie jakiś prześwitów, bo nad gruntem będę dopiero pracował. Ramka malowana lakierem zaprawkowym RAL 8019. Na razie tyle.

Obrazek

Obrazek
viking

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat