spiton napisał(a):Dachówki powinny wystawać lekko poza te drewniane ramki.
Tak, też o tym wiem. Najpierw zrobiłem dach, a później zacząłem sprawdzać jak powinien wyglądać.
@ROMAN - Dzięki za obszerne uwagi. Mam świadomość tego, że nie jest to idealna praca zwłaszcza pod kątem "realizmu". Z całością było tak samo jak z dachem. Miałem pomysł i zacząłem go realizować, a w miarę postępu pracy szukałem dokładniejszych informacji na temat tego co robię. Dodam, że po raz pierwszy robię tak dużą dioramę, po raz pierwszy pracuję z korkiem, po raz pierwszy robię dioramę wielopoziomową no i po raz pierwszy robię kamienne ściany. Całość traktuję jako duży poligon doświadczalny dla różnych technik. Podszedłem do tego tak jak zazwyczaj radzi się to początkującym modelarzom, którzy chcą wykonać swój pierwszy model. Na zadane pytanie takiego modelarza o to jak wykonać realistyczne wyglądające brudzenie, które blaszki będą najlepsze do modelu czy jak zrobić dobry wrak modelu, na każdym forum powtarzają się te same odpowiedzi: zrób model z pudełka, blaszek nie dokładaj, nie rób brudzenia tylko postaraj się dobrze pomalować model, itp.
Tak samo wiem jak wyglądają stare mury, wiem też że są one ciekawsze do oglądania na dioramie niż takie czyste, ładne, prawie jak nowe. Po prostu nie czuję się na siłach aby rzucać się na tak głęboką wodę, muszę się tego wszystkiego nauczyć ale chciałem zacząć od podstaw. Gdyby ktoś zobaczył co do tej pory zrobiłem to widziałby zaledwie kilka prac i do tego każda wykonana w inny sposób. Mam nadzieję, że zebrane w ten sposób doświadczenie poskutkuje w przyszłości tym, że będę potrafił zrobić dużą, wyglądającą realistycznie dioramę.
Tej już nie zmienię, gdyż zmian byłoby zbyt dużo. Robię ją tylko i wyłącznie na konkurs na forum i czasu by nie starczyło na poprawki.
Mogę się jedynie zadeklarować, że jak się uporam z tą to zrobię drugą, dużo mniejszą ale z uwzględnieniem wszystkich uwag do realistycznego wyglądu ścian, dachu i wszystkiego innego.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je
tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------