Ford Focus RS WRC - Monte Carlo '03

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ford Focus RS WRC - Monte Carlo '03

Postprzez Naomi » piątek, 12 października 2007, 19:12

Projekt: Samochody WRC Markko Martina. Tym razem jest to Ford Focus RS WRC jeszcze przed poważnymi zmianami. Tu pojawia się po prostu inna maska oraz lampy przednie. To zmiana niewielka w stosunku do poprzednich i można mówić, iż ta wersja jest tak jakby zajawką do modelu Focusa WRC, którą określa się potocznie jako 03.

Pojazd rzeczywisty tak się prezentuje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bazą do tego modelu będzie model Focusa widoczny na poniższym zdjęciu:

Obrazek

Zawartość pudełka:

Obrazek

Ciekawostką jest to, iż zestaw ten zawiera figurki pilota oraz kierowcy. Nie będę ich jednak budował, gdyż nie mam na te figurki odpowiednich kalkomanii.

Co dodatkowego zakupiłem do budowy tego modelu; zestaw waloryzacyjny firmy Reji oraz kalki firmy Studio 27

Obrazek

Żywiczna maska firmy Reji z elementami fototrawionymi:

Obrazek

Standardowa blaszka do Fokusa WRC:

Obrazek

Udało mi się już również co nieco grzebnąć przy modelu, więc tak wyglądał proces wymiany masek. Ze standardowej karoserii wyciąłem (wyskrobując odwrotną stroną nożyka modelarskiego) po liniach podziału starą maskę i wpasowałem po lekkim szlifowaniu maskę nową. Zderzaka postanowiłem nie ruszać z dwóch powodów:
1) Dlatego, że pozostawienie go nie powoduje "rozjechania" się błotników i stanowi ułatwienie przy dopasowywaniu żywicznej maski
2) Z doświadczeń jakie wyniosłem przy budowie Fokusa WRC'03 z Rajdu Finlandii 2003, wiem, że ciężko jest wkleić taki zderzak. W tamtym zestawie Hasegawa robi zderzak osobno i trzeba go samodzielnie wklejać, co jest nie lada wyzwaniem, gdyż styki tego zderzaka z karoserią są dosłownie milimetrowe. Model po złożeniu w całość podwoziem zapierw się po prostu na zderzaku, co powoduje jego wypychanie a w konsekwencji doprowadza do oderwania go.

Poza tym miałem problem z kołami, gdyż na większości zdjęć z Rajdu Monte Carlo 2003 Focus ten występuje z felgami asfaltowymi wieloramiennymi ( mówię na to - słoneczko) istniała konieczność zakupienia takich dodatkowo, ale jak zauważą spostrzegawczy, na trzecim od góry zdjęciu rzeczywistego samochodu założone są pięcioramienne OZ-y, takie jak w zestawie. Myślę, że nie będzie to zbytnim naginaniem zestawu do potrzeb tego projektu i spokojnie zastosuję te felgi bez minięcia się merytorycznie z rzeczywistym samochodem.

A teraz zaczynamy

Przed:
Obrazek

Po zamianie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyciąłem również silnik. W sumie nie wiem po co, ale łatwiej go bedzie pomalować, choć i tak po założeniu płyt nie będzie on widoczny.

Obrazek

A tak wygląda Focusik po zamontowaniu maski i pryśnięciu podkładem (podkład jest jeszcze mokry dlatego sie świeci)

Obrazek

Obrazek

No i chłodnica zmodyfikowana oczywiście...

Obrazek

Obrazek

Mały update. Coś ciężko idzi mi ta budowa. Tutaj przygotowania do malowania uszczelek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zdjęciu maskowania. Troszkę uszczelki poszczępione, ale to wyretuszuję:

Obrazek

Obrazek

Podwozie złożone bez kleju:

Obrazek

Obrazek

Izolacja termiczna wydechu zrobiona z papieru z paczki papierosów, super struktura i fajnie wygląda.

Kilka kroczków naprzód. Teraz zostaje zająć sie kalkami oraz wnętrzem. Także ponawiam prośbę o zdjęcia klatki i wnetrza Focusa RS '03.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny postęp w pracach nad Focusem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Reklama

Re: Ford Focus RS WRC - Monte Carlo '03

Postprzez frugoman » sobota, 13 października 2007, 17:20

Focus to bardzo kształtne autko, a w tym malowaniu wygląda niemal jak ozdoba. Chyba nigdy nie wyjdę z podziwu jak Ty nakładasz te kalki, dla mnie to abstrakcja :shock: . Chętnie obejrzę relację-a może się skusisz potem na jakieś autko drogowe :mrgreen:
frugoman

Postprzez Naomi » sobota, 13 października 2007, 19:23

Jest kila osobówek w zanadrzu, jak nikt tego nie kupi to się nim zajmę:
http://www.allegro.pl/item254224057_jag ... odel_.html
Oprócz tego jest Mercedes SLK, Mercedes 540K, Porsche 959 i Citroen CV, ale togo statniego ktoś chyba kupi :)
Naomi

Postprzez Naomi » niedziela, 6 kwietnia 2008, 19:42

W końcu się przełamałem i zrobiłem przez weekend co nieco przy Focusie. Skończyłem "modelowanie" chłodnicy. Robię to wyłącznie na podstawie zdjęć, więc...:

Obrazek

Zająłem się również siatką chroniącą chłodnicę. Pomalowana na czarno z przyłożonym szablonem:

Obrazek

Poz zdjęciu szablonu i maskowania:

Obrazek

A tak to wygląda po złożeniu w całość:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez Kazik » niedziela, 6 kwietnia 2008, 20:03

Fajnie wyszło!!!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Artur Domański » niedziela, 6 kwietnia 2008, 21:22

No no
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez fliper_nx » niedziela, 6 kwietnia 2008, 23:16

Nie no podziwiam i dopinguję :). Nic dodać nic ująć bardzo ładnie zrobiona chłodnica oraz jej "otoczenie".
"I gotta thank the Lord !!" :)
"Gdy Subaru slajdem tnie dzika chuć ogarnia mnie, a gdy Misiek zatnie bok orgazm jest o krok" :D
fliper_nx

Postprzez Naomi » poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 15:19

Coś tam przez weekend "pogrzebałem:, pomalowałem, pokleiłem... Wklejone reflektory i siatka pod emblematem. Oczywiście wszystko do retuszowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez draz » wtorek, 15 kwietnia 2008, 08:31

Powiedz, jak ze spasowaniem kalkomanii w miejsca tych wlotów powietrza na masce. Widać jest tam trochę nierówności i załamań do oklejenia a jednak bardzo fajnie kalka się ułożyła.

Pyprochy na budzie to rozumiem tylko do fotek tymczasowo doklejone :)

I pytanie techniczne - nad reflektorem kala się postrzępiła, ale mówisz, że retuszujesz. Pytanie - jak? Dobierasz odpwiednią farbę, dosztukujesz kawałek kalki z innego miejsca czy korzystając z SOL'a ją ponaciągasz?
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Naomi » wtorek, 15 kwietnia 2008, 12:44

Kalka jest pełna - napis "RS" jest jednolity, więc trzeba było ponacinać po przyklejeniu. To widać na wcześniejszych zdjęciach. Potem dużo SOLA i jakoś powoli poszło.

Paprochy są do spolerowania, ale nie chcę ciągle tego w kółko robić, więc zostawiam to na koniec - a że na zdjęciach wygląda brudno, no cóż - coś za coś.

Mając drugi komplet kalek mam duże pole do popisu. Można dobierać odcień, ale ja chyba bedę wyklejał, więc zobaczymy. Na pewno bedzie to poprawione.
Naomi

Postprzez Naomi » wtorek, 27 stycznia 2009, 19:07

Witam po kilku miesiącach. Postanowiłem dokończyć ten model, aby zacząć coś nowego. Oto efekty dwudniowej dłubaniny. Wnętrze skończone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez WestBikers » wtorek, 27 stycznia 2009, 23:49

Focusik jest świetny - kibicuję do końca :)
WestBikers

Postprzez Naomi » sobota, 31 stycznia 2009, 16:22

Ostatnie zdjęcia przed galerią. Zostało kilka szczegółów, lusterka, zapinki, linie podziału, antenki i koniec :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez Naomi » sobota, 31 stycznia 2009, 18:31

Teraz już naprawdę ostatnie zdjęcia przed galeria... z antenkami... zapinkami...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez Naomi » niedziela, 1 lutego 2009, 14:48

Zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=22&t=5695 ;o)
Naomi

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat